Minister møder biskopper

Ugens profil: Louise Schack Elholm

Efter redaktionens afslutning mødes kirkeminister Louise Schack Elholm med Folkekirkens biskopper om afskaffelse af Store Bededag som helligdag.

Fredag 20. januar får Folkekirkens 10 biskopper måske en forklaring om udmøntningen af regeringsgrundlagets forslag om afskaffelse af en helligdag.

– Regeringen og jeg som kirkeminister ønsker at inddrage folkekirken, fortæller Kirkeminister Louise Schack Elholm.

– Kort efter jeg blev kirkeminister, har jeg søgt kontakt til biskopperne for at få en vurdering af spørgsmålet om valg af konkret helligdag. Efter regeringens beslutning om at pege på Store Bededag, ser jeg nu frem til næste skridt i inddragelsen af folkekirken, som blandt andet handler om de afledte konsekvenser for folkekirkens alterbog.

Blander sig i kirkens indre anliggender

Kirkeministeriet mener, der er en lang tradition for, at folkekirkens indre anliggender reguleres med kongelige resolutioner, også efter grundlovens vedtagelse.

– Proceduren indebærer, at regulering af folkekirkens indre anliggender som hovedregel sker uden afstemning i Folketinget og på kirkeministerens ansvar, skriver ministeriet i en pressemeddelelse. Ifølge denne muliggør proceduren, at regulering af de indre anliggender kan ske med behørig inddragelse af folkekirken. Den proces vil regeringen også bruge med en kongelig resolution efter indstilling fra kirkeministeren.

Ny alterbog på vej

– Jeg vil bede om biskoppernes vurdering af, hvordan arbejdet med tilpasning af alterbogen bedst tilrettelægges, herunder hvor lang tid, der er behov for, og hvilke repræsentanter for folkekirken som bør indgå i arbejdet, udtaler kirkeminister Louise Schack Elholm. Den danske Alterbog indeholder gudstjenesteordningen for den danske folkekirke og omfatter blandt andet bønner og tekster for Store Bededag, hvor folkekirkens præster i dag har pligt til at afholde gudstjenester.