Fødselar: ”Vi skal være mere som Robin Hood”

- Rige lande kunne give mere til de fattige, mener generalsekretær.

Peter Hedelund

Generalsekretær i MAF Danmark Peter Hedelund fylder 50 år den 25. september. ”Vi vil som Robin Hood give penge fra de rige lande til gavn for verdens fattigste, siger han.

MAF står for Mission Aviation Fellowship og er verdens største humanitære flyselskab med 116 fly i 25 lande. Hvert 5. minut letter eller lander der et MAF-fly i verden. Men Peter Hedelund vil gerne se MAF vokse og give endnu mere hjælp, håb og heling blandt verdens omkring 1 milliard isolerede mennesker.

– Jeg ønsker, at MAF bliver endnu mere Robin Hood-agtig, så vi modtager flere midler fra de rige lande for så at kunne hjælpe de fattige lande og vores arbejde dér. Samtidig også at se flere virksomheder indenfor erhvervslivet donere til arbejdet, siger han.

Det giver mening at hjælpe

Peter Hedelund er uddannet socialrådgiver og har tidligere været præst i Apostolsk Kirke og leder af efterskolen Euroclass i Kolding. For fire år siden blev han hyret ind som generalsekretær for MAF Danmark for primært at skabe interesse, skaffe midler og sende volontører til MAF’s programlande. På spørgsmålet om, hvad det bedste er ved arbejdet, svarer han prompte:

– Det giver stor mening at afhjælpe mine medmenneskers nød og fattigdom derude, og det fylder mig med taknemlighed og glæde! På Madagaskar oplevede han MAF’s effektivitet, da han fløj ambulancefly med patienter fra afsidesliggende områder til behandling på hospitalet i Mandritsara.

– Det kunne både ses og lugtes, at patienterne havde alverdens sygdomme. En rejse til fods ville tage tre dage, hvor det med vores fly bare tager 20 minutter!

’Uden givere er vi intet!’

I Uganda besøgte han en af verdens største flygtningelejre, hvor MAF flyver hjælpearbejdere ud til de over 270.000 flygtninge fra Sydsudan.
Hverdagen herhjemme byder også på gode oplevelser, siger han:

– Det absolut største for mig er hver måned at opleve trofastheden fra vores mange givere, som selv under fx pandemi og inflation er med os. Uden dem er vi intet, og vi skylder dem stor tak!


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Men det har også været et højdepunkt at komme på finansloven på Færøerne og modtage flere store donationer derfra til MAF´s arbejde – specielt i Sydsudan, tilføjer han. Peter Hedelund er netop vendt hjem fra projektbesøg i Papua Ny Guinea nord for Australien, hvor MAF Danmark sender lærer og skoleleder for at uddanne fremtidens ledere i det fattige land.

Generalsekretær Peter Hedelund hilser på Pelua Silome, som leder et projekt blandt massaier i Sydkenya. Foto: MAF

Målet er at landene kan klare sig selv

Hvor er MAF om 10 år?

– Om 10 år håber jeg, at MAF har trukket sig ud af nogle programlande – simpelthen fordi landene er i en så god en forfatning, at de er i stand til at klare sig selv. Og samtidig håber jeg, at vi så er gået ind i nye lande som har brug for hjælp, håb og heling fra netop os.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Jeg ønsker også at se, at vi har en balanceret kombination af en dygtig lokal og international stab, og der ikke mangler folk eller materiel nogen steder.
Det er store visioner, der kan være svære at slippe, når man har fri. Men Peter Hedelund nyder at slappe af med familie ved blandt andet at vandre i naturen. Selv kan han godt lide at svømme og endda vinterbade. Han dyrker fitness, læser en del og nyder at høre og spille musik. Peter Hedelund har to albummer med kristen lovsang i bagkataloget.

Peter Hedelund bor i Kolding, hvor han er gift med Sarah, som han har børnene Elias, Matias, Isaak og Sofia sammen med.