Bibelstudier styrker læsning og modvirker bandekultur

Bibelprogrammet Open the Book hjælper skolebørn i Mellemamerika både fagligt og socialt.

Folkeskolen i det fattige område Terra Nueva i forstaden Mixco nær Guatemala City har taget et utraditionelt skridt for at styrke læsefærdigheder og modvirke bandekriminalitet. Bibelstudier kan nemlig opfylde begge disse målsætninger.

Det skriver Christian Today. Mange børn i hovedstadsområdet i Guatemala City forlader skolen som 14-årige, nogle endda som kun otteårige. Og dem, der fortsat går i skole, oplever ofte mangel på undervisningsmaterialer. I Mixco må 650 elever således deles om 12 computere. Derfor har skoleledelserne i Mixco nu introduceret programmet Open the Book fra det britiske bibelselskab.

Open the Book dramatiserer bibelhistorier, hvor eleverne både synger og danser og dermed lærer både læsning og bibelhistorie.

Besøg af Open the Book-skuespillere

Nogle skuespillere fra Open the Book-projektet besøgte i efteråret en skole i Mixco hver anden måned. Og de oplevede, at alle eleverne fra børnehaven til mellemskolealderen brød ud i klapsalver. De havde dramatiseret fortællingen ”Fri omsider”, om israelitternes flugt fra Egypten, og nogle af eleverne var blevet inddraget i at fortælle historien med improviserede kostumer.

Efter dramatiseringen kom en refleksion og en bøn. ”Jeg kunne godt lide, at Gud havde befriet mig,” sagde den 11-årige Justin, der spillede en israelit. ”Bibelhistorier hjælper mig til at blive klogere og lære om Gud.”

Hårdt bandemiljø kan ændres

I folkeskolen El Mezquital Public School husker de ældste elever stadig et bandeskyderi, hvor en kvinde blev dræbt udenfor skolens port. Bander prøver stadig at hverve nye drenge, fordi de ved, at børn ikke vil blive sendt i fængsel. Lokkemidlet er mobiltelefoner, som drengene skal bruge til afpresning, fortæller Annalise Palma fra Bibelselskabet i Guatemala. ”Forældre vil ikke lade deres børn gå ud om aftenen, fordi det er for farligt; ikke engang til en gudstjeneste,” sagde Annalise Palma.

Skoleleder Evelyn Divas fra skolen i El Mezquital fortæller, at hun var den eneste praktiserende kristne lærer og derfor var lidt bekymret for at invitere bibelprojektet indenfor på skolen. ”Jeg var bekymret for, at de alle ville tro, at jeg bare var der for at påtvinge dem min tro,” sagde hun. Men det er gået over al forventning.

Open the Book har nemlig givet børnene nye muligheder, så de lettere kan bryde den negative sociale arv med fx narko og teenagegraviditeter. Ifølge Evelyn Divas har bibelprogrammet vist skolebørnene nogle helt andre værdier end dem, bandekulturen står for. ”Jeg ser projektet som det at så et frø … det er at invitere dem til at leve et godt liv. Måske forstår de det ikke lige nu, men jeg ved, at det kommer en skønne dag.”


Artiklen fortsætter efter annoncen:Og gennem børnene kan værdierne sprede sig ud i samfundet og kulturen, fastslår skolelederen ifølge Christian Today.