Indiens kristne frygter, at valget vil styrke hindunationalisterne

Til venstre ses Narendra Modi (BJP), som blev premierminister i 2014. Hans stærkeste modkandidat både dengang og nu er Rahul Gandhi fra INC. Rahul Gandhi er barnebarn af tidl. premierminister Indira Gandhi. Skærmbillede

Det indiske valg startede den 19. april og afsluttes den 1. juni, men der meldes allerede om udemokratiske metoder som fængslinger af oppositionspolitikere og indefrysning af partiet INC’s midler på grundlag af påstået misbrug.

Dette valg kan få store konsekvenser for de kristne, som er en minoritetsgruppe i Indien, skriver Open Doors. De er gennem de seneste ti år blevet stadig mere presset af stigende hindunationalisme, som bl.a. ytrer sig i angreb på konvertitter fra hinduismen, beskyldninger mod religiøse mindretal for ikke at være “ægte indere” og en stigning i antallet af falske anklager om tvungen konvertering.

Open Doors har samlet ti ting, som er værd at vide om det indiske valg, hvordan det kan påvirke de kristne, og hvordan man kan bede for valget.

1. Verdensrekord?

”Indiens valg i 2024 ser ud til at blive det største demokratiske valg i menneskets historie med 960 millioner stemmeberettigede. Det er næsten 10% af verdens befolkning. Ved det seneste nationale valg i 2019 stemte næsten 615 millioner mennesker,” skriver Open Doors.

2. Valg til underhuset

Et valg afgør, hvem der skal sidde i parlamentets underhus, som i Indien hedder Lok Sabha eller Folkets Hus. Blandt de 543 medlemmer vælges en premierminister.

3. Valget varer seks uger

Fordi så mange mennesker skal stemme, og Indien er så stort et land, varer valget fra 19. april til 1. juni. Samtidig kræver Indiens valglove, at ingen skal have mere end to kilometer til nærmeste afstemningssted. Det betyder, at valgmedarbejderne vil bære afstemningssystemet til selv de mest fjerntliggende landsbyer i Himalaya, for at alle har lige muligheder for at deltage i demokratiet.

4. De to vigtigste partier

Det regerende Bharatiya Janata Party (BJP) og oppositionspartiet Indian National Congress (INC) er de primære modstandere. Premierministerens parti, BJP, har ved de seneste to valg haft betydelig fremgang, og derfor har Narendra Modi været premierminister siden valget i 2014. INC kan beskrives som et centrum-venstre parti, mens BJP er et højreorienteret parti med rødder i hindunationalismen.

5. Konsekvenser for kristne

BJP har stærke bånd til Hindutva-ideologien, der siger, at indisk identitet er bundet til hinduismen. Derfor vil en sejr til BJP lægge øget pres på Indiens religiøse mindretal, herunder de kristne.


Artiklen fortsætter efter annoncen:“Dette valg er meget afgørende, da dette vil afgøre de næste fem år,” siger Priya Sharma (dæknavn, red.), en Open Doors-partner i Indien. “Hvis den nuværende regering forbliver ved magten, er der chancer for, at Indien vil gennemgå en fuldstændig transformation til en hindunationalistisk stat. Indien kan blive fuldstændig intolerant overfor kristne og andre religiøse minoriteter.”

6. Valget kan fortsætte en farlig tendens

Siden 2014 er Indien gået fra at være nr. 28 på Open Doors’ World Watch List til nr. 11 på den nyeste liste, fordi presset på det kristne mindretal er intensiveret.
“I de sidste 10 år har hinduistiske ekstremister åbent truet med at eliminere kristendommen og andre minoritetsreligioner i Indien,” siger Priya Sharma. “Der har været åbne erklæringer om had og trusler mod kristne. Præster, ledere og kristne er blevet angrebet og brutalt dræbt ved højlys dag, og bagmændene har fået lov til at gå fri uden straf.”

7.- 8. Antikonversionslove – også på nationalt plan?

Antikonversionslove forbyder ”tvungen” konvertering fra én religion til en anden i 11 ud af 28 stater i Indien. Men i virkeligheden medfører loven, at konvertering til en minoritetsreligion er farlig, om ikke umulig, hvilket mange kirkeledere har oplevet.


Artiklen fortsætter efter annoncen:“Antikonversionslove eksisterede allerede i seks stater, før BJP kom til magten i den nationale regering, men siden de dannede deres regering, er antikonversionslove eller lovforslag dukket op i yderligere fem stater,” siger Priya Sharma. Han frygter indførelse af nationale antikonversionslove, hvis BJP vinder valget.

9. Forfølgelser af kristne

Antikonversionslove bruges ofte til at angribe konvertitter fra hinduismen og kristne præster, der ses som evangeliserende blandt hinduer. I 2023 rapporterede Open Doors-partnere, at mere end 2.300 præster, ledere og kristne blev falsk anklaget, arresteret og/eller tilbageholdt for tvangskonvertering. Hvis en national lov vedtages, kan det gøre situationen endnu farligere og indebære tortur, drab og tvangskonverteringer tilbage til hinduismen, påpeger Priya Sharma.

10. Beder Gud om hjælp

Priya Sharma siger, at kirken i Indien vokser på trods af forfølgelsen, og han er opmuntret af voksende enhed blandt de kristne. “De fleste kristne ønsker at stemme for en god regering,” siger Sharma. “Kristne arrangerer bønnekæder, faster og afholder bønnemøder, så en moralsk, etisk og retfærdig regering kan komme til magten.”

Kontrol med NGO’er

Den tidligere premierminister Indira Gandhi indtroducerede i 1976 Foreign Contribution Regulation Act (FCRA), angiveligt for at hindre udenlandsk indblanding i Indiens indre anliggender. Mange kristne og humanitære organisationer har senere – ikke mindst under Narendra Modi – måttet opgive deres projekter i Indien på grund af denne lovgivning.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Eksempelvis måtte Compassion International for syv år siden opgive at drive deres mange børnehjem, hvor de gennem sponsoraftaler hjalp ca. 150.000 indiske børn. Indiens regering gjorde efterfølgende intet for at hjælpe de børn, der pludselig mistede både kost, logi og skolegang.