Sejren over SDD

Af Jens Fischer-Nielsen. Tidl. missionær i Bangladesh og sognepræst i Esbjerg. Forfatter til flere bøger, senest: ”Et Godt Liv”.

Jeg hørte engang sagt, at præster kun har én prædiken. Hvis det passer, handler ”min prædiken” om, at Jesus overvandt Synden, Døden og Djævelen. I mine manuskripter er det så almindeligt at henvise til denne sejr, at der ofte bare står SDD. Disse tre bogstaver henviser til dette tema.

Men hvornår sejrede Jesus over synden? Og hvornår over djævelen? Og hvornår over døden? Det vil giver jeg mit bud på her: Synden: Hvis nogen spørger mig, hvem er den rigtige? – Buddha, Mohamad eller Jesus, så vil jeg svare: Gå tæt på! Studér dem alle tre! Jeg kender ikke de to andre fuldt ud, men jeg ved, at hvis man går tæt på Jesus, så vil man elske ham. Jo tættere man går på Jesus, jo mere vil man opleve hans renhed, godhed, syndfrihed. Jeg tror, han overvandt synden gennem sit syndfri liv.

Djævelen: Jeg tænker, at Jesus overvandt djævelen, da han døde i kærlighed på korset. Djævelen forsøgte flere gange i Jesu liv at få bugt med ham eller få ham bort fra Guds plan. Da Jesus var spæd, forsøgte djævelen gennem kong Herodes at få ham slået ihjel. Da Jesus var ung forud for hans offentlige fremtræden, forsøgte djævelen at lokke ham med alverdens rigdom og magt. Midt i Jesu gerning forsøgte djævelen gennem Jesu bedste ven, Peter, at få ham bort fra lidelsens vej ved hjælp af falsk omsorg.

Da der kun var få timer tilbage, råbte djævelen i arrigskab gennem gadens ophidsede skare: Korsfæst ham, korsfæst ham! Og da Jesus hang på korset og var svag, forsøgte djævelen ved hjælp af menneskers hån at nedbryde ham psykisk. Her kunne man frygte, at Jesus, ude af sig selv i smerte, håbløshed og følelse af gudsforladthed, ville forbande Gud og mennesker. Men nej, han sagde: ”Fader tilgiv dem, de ved ikke, hvad de gør” og ”Fader i dine hænde overgiver jeg min ånd” og ”Det er fuldbragt”. Jesus dør i kærlighed til sin Himmelske Far og til hele menneskeheden. At han dør i kærlighed, tror jeg, var den endelige sejr over djævelen.

Døden: Sejren over døden er selvfølgelig det, der foregik påske morgen. ”Påske morgen slukker sorgen”, lyder det i den gamle Grundtvig-salme, nr. 230 i Den Danske Salmebog (DDS). Uden opstandelsen er det vanskeligt at bevare troen på, at Jesu død på korset betyder frelse for syndere. Opstandelsen beviser, at hans død er den nye pagts grundlag og giver os mod til at regne med vores opstandelse til liv med vores Herre og Frelser i en ny himmelsk virkelighed. Hvordan denne virkelighed præcist er, ved vi ikke. Men vi ved, at det bliver sammen med Jesus – og alle de andre, der har også har påkaldt hans navn.

Så langt ”min prædiken” – og udlægning af Jesu sejr over SDD. Det glædelige er, at han deler sejren med os, og at han lever i dag. Dette budskab er så godt og vigtigt, at jeg ikke vil undskylde, at jeg har gentaget det mange gange. Og jeg er så glad for det, at det nok skal passe, at jeg kommer omkring det på en eller anden måde i alle mine prædikener.

– Vi må til stadighed prise og takke for Jesu sejr. Det kan vi gøre gennem vores liv og tjeneste og gennem ord, bøn, sange og salmer. Fx den gamle salme jeg har nævnt, men også gennem nye sange og salmer. Fx Treenighedssalmen ”Måne og Sol” (DDS 13) af Britt G. Hallqvist/Holger Lissner, hvor andet vers lyder: Jesus, Guds søn, / levede her / og døde for os, / lever i dag, / ja, han er her, / ja, han er her, / Herren vor Gud vil vi takke. / Herre, vi takker dig. / Herre, vi priser dig. / Herre, vi synger dit hellige navn.