Kvinden, der kaldte sig ”Guds hemmelige agent” er gået bort, 82 år gammel

Græskfødte Vassula Rydén boede i Egypten, indtil familien flyttede til Schweiz. Da billedet blev taget, var hun 75 år.

Mystiker og forfatter Vassula Rydén, der havde græske forældre, blev født i 1942 i Egypten. Hun døde den 24. september 2024 i Athen.

Organisationen True Life in God (TLIG) skriver på hjemmesiden under overskriften ”Vassula i himlen”: ”Vassula trådte ind til sin evige belønning. Hun er nu hos vor Herre,” hedder det i en besked, der er underskrevet af pastor Joseph den 25. september 2024. Ifølge nyhedsbrevet døde Vassula natten til tirsdag efter en operation om mandagen. TLIG Grækenland skrev desuden følgende:

”En herlig ceremoni skal der være nu i himlen! I dag kl. 02.30 gik Vassula til Jesus. Hendes mission blev fuldført. Vi takker vores elskede profet og ven Vassula, fordi vi gennem hende og TLIG’s budskaber har lært at kende og elske den treenige Gud! Vassula vil altid være i vores hjerter og i vores tanker. Vi kommer til at savne hende meget!”.

Som det fremgår af hjemmesiden, havde Vassula mange disciple og venner, der trofast fulgte hendes budskaber. Disse budskaber kom – ifølge hende selv – fra hendes personlige skytsengel, som hun kaldte Daniel, eller endda fra Gud selv.

Med ført hånd

”Jeg er din skytsengel, og mit navn er Daniel,” skrev Vasula Rydén en dag i 1985 på en indkøbsseddel. Ifølge Vassula selv havde skriften ikke været hendes egen. Vassula var oprindeligt græsk-ortodoks, men troen fyldte ikke meget hos den unge Vassula, der blandt andet var fotomodel og spillede tennis på højt plan, før hun blev gift med en svensk diplomat og dermed blev ambassadørfrue.

De særlige oplevelser kom først, efter at Vassula var blevet skilt fra sin første mand. Efternavnet Rydén fik hun i 1981, da hun giftede sig med Per Rydén, der var international diplomat.
Da budskaberne fra skytsenglen begyndte at komme, gik Vassula i gang med at sprede dem i forskellige kristne kirker verden over. Et af hovedbudskaberne var, at fx katolikker og ortodokse kristne hører sammen i samme tro.

Men de i flere henseender uortodokse budskaber og måden, de angiveligt var blevet til på, førte til kritik fra både den katolske kirkes troslærekongregation og andre katolske teologer, der har kaldt hende en falsk profet.

Advarsel mod automatskrift og kanalisering

Danske Ingerlise Provstgaard har beskrevet sin egen oplevelse af at skrive budskaber fra den åndelige verden. I hendes bog ”Med ført hånd” (Lohse, 1988) afslørede budskabernes afsender sig dog til sidst. Ingerlise Provstgaard fortæller, at ”han med den samme ulastelige håndskrift, som han hele tiden havde brugt, skrev: ”Jeg er Djævelen, og jeg ejer din sjæl!” Men denne afsløring hjalp danskeren til at forstå, at de opsigtsvækkende budskaber ikke kom fra Gud. I sin vurdering af Vassula Rydéns budskaber skriver Ingerlise Provstgaard:

”Først flere år senere læste jeg om begrebet ”automatskrift” – et kendt fænomen inden for det okkulte – og blev klar over, at det var det, jeg havde praktiseret. De fleste vil sikkert forstå, at man efter en sådan erfaring er dybt skeptisk over for oplevelser af samme art. Og når personen fra det hinsides med den fremmede håndskrift oven i købet præsenterer sig som Jesus, gør det ikke betænkeligheden mindre.”

Ingerlise Provstgaard peger på, at der i New Age-miljøer findes et populært fænomen, der kaldes ”kanalisering”, hvor mennesker åbner sindet mod den overnaturlige dimension og lader sig diktere lange budskaber om fred og kærlighed og lys og paradis på jorden. ”Her har der også meldt sig adskillige Jesus’er. I tiden, der er gået, siden Vassula begyndte sit virke, er der mange andre end jeg, der har peget på lighederne mellem hendes skriverier og denne okkulte kanaliseringsteknik via automatskrift,” skriver Ingerlise Provstgaard i ”En analyse af Vassula Rydéns Jesus” fra 1995 (opdateret i 2005).

Vassulas budskaber

Ifølge Vassula var det ikke kun skytsenglen Daniel, men også Gud selv, der talte direkte til hende. Budskaberne var dog af blandet karakter – med både kærlighedserklæringer fra Gud, kritik og kald til omvendelse. I bogen ”Himlen er virkelig. Helvede ligeså” fortæller Vassula Rydén om sit liv, sin omvendelse og sit kald. Hun beskriver møder med Gud, der efterhånden fik en mere profetisk karakter, så hun følte, at Gud havde valgt hende som sin særlige budbringer og hemmelige agent.

Buskaberne er langt på vej bibelske, vurderede Udfordringens anmelder af bogen ”Himlen er virkelig. Helvede ligeså” i 2017. Men samtidig er der beskrivelser af en slags mellemtilstand efter døden, som vi ikke finder i Bibelen. Her skriver Kirsten Krog i anmeldelsen:

”Fx vil mange protestanter reagere på den plads, skærsilden har i hendes budskaber. Selv reagerede jeg på ordene om, ”hvor vigtigt det er ikke at bære nag til dem, der er døde. På mystisk måde ”holder vi dem tilbage”, og de lider, hvis vi ikke tilgiver dem. Vi holder dem fra de højere riger; de forbliver tilsyneladende lænkede og når ikke Himlen” (s. 42), ord, som jeg har svært ved at forene med det fuldbragte værk på korset og nådens forløsende kraft.”