Vi er ikke underlige

Unge danske jøder vil ikke kategoriseres som anderledes end andre unge i Danmark.Kristne unge tror på Gud og anerkendes generelt i Danmark. Unge jøder tror på samme Gud, men skal forsvare, at de er danskere.Danmark kalder sig et kristent land, selv om de færreste har en personlig tro på Gud og læser Bibelen. Indvandrere af anden etnisk baggrund får lov til at leve efter egne overbevisninger, så længe de holder den danske lov.
Men danske jøder skal ikke snakke højt om deres identitet, for så risikerer de chikane og andre grovheder. På visse skoler i Københavnsområdet fraråder man danske jøder at søge job eller melde deres børn ind. Men officielt er der ingen antisemitisme, for danskerne reddede 6000 jøder under anden verdenskrig.
Spørgsmålet er, om danske jøder skal forbindes med holocaust eller krig i Mellemøsten, når de er almindelige danske familier, teenagere og unge.

Tre seje unge

Udfordringen har talt med tre 14-årige elever fra en jødisk skole, Sarah, Jonathan og Maja, som fortæller, hvordan det er at være ung jøde i Danmark.
På grund af risikoen for chikaneri bringer vi ikke billeder af de unge. Sarah og Jonathan har begge bekendte, som har oplevet hånlige tilråb og anden form for chikane.
Maja derimod har selv oplevet det to gange. Hun siger:
– De råbte ad os og spyttede på min far, fordi han er israeler. Jeg har også hørt om andre, som oplever trusler.

Jødiske traditioner

Jødedommen skiller sig ud fra kristendommen på forskellige områder. De har andre helligdage, anderledes spisevaner, går i synagoge og tror ikke, at Jesus er Guds søn.
Traditionel jødisk mad hedder fx kosher og udelukker visse former for mad, som ikke må spises.
I Sarahs familier spiser de kosher-mad og kommer i synagogen en gang imellem. Jonathan spiser ikke kosher, men han holder sig fra svinekød og skaldyr. Han kommer i synagogen ved helligdage.
I Majas familie holder de Shabbat, spiser kosher-mad og kommer ofte i synagogen.

Relation til Israel

Alle tre unge har været i Israel ved forskellige lejligheder.
– Min far er fra Israel, så jeg har familie dernede og har været der utallige gange, siger Maja.
Sarah føler Danmark som sit fædreland og kunne ikke tænke sig at flytte til Israel.
– Jeg har været i Israel en enkelt gang, og det var spændende at se det Hellige Land. Det betyder rigtig meget for jøder. Men jeg vil ikke bosætte mig der, siger hun.
Jonathan planlægger kun at tage til Israel på ferier.

Fremtidsdrømme

På trods af chikane en sjælden gang og rygter om trusler lever Sarah, Jonathan og Maja et almindeligt liv i Danmark. Alle tre er teenagere med drømme for fremtiden.
– Jeg søger nok ind til militæret, jeg vil rigtig gerne være jagerpilot. Det synes jeg i hvert fald er spændende lige nu, siger Jonathan.
Maja kunne godt finde på at flytte til Israel.
– Jeg taler også hebraisk og føler mig rigtig meget hjemme i det Hellige Land, siger hun.
Sarah derimod vil uddannes i Danmark.
– Jeg vil gerne på teaterskole og lave noget kreativt. Det kunne være spændende at arbejde i et teater, siger hun.