IPSICC

Planter fra Bibelen i Botanisk Have

Denne sommer kan man ligefrem gå på bibel- og kulturstudium i Botanisk Have, hvor man har taget et spændende initiativ.Botanisk Have i København har i år valgt ”Planter fra Bibelen” som emne for sommerens udstilling. Bibelen er nemlig det sted, hvor mange planter tidligst er nævnt i historien. Og desuden knytter der sig i Bibelen som regel en begivenhed til planterne.
Derfor har man opsat skilte i Botanisk Have ved 60 planter, der alle er nævnt i Bibelen. På skiltene er der illustrationer, bibelcitater, botaniske karakterer, anvendelse m.v. Et kort over haven viser, hvor man kan se planterne.
Men kun de færreste har måske set de levende planter, når det gælder bl.a. myrra, ibenholt, mastiks, papyrus og ambra. Disse planter kan man få at se og læse mere om ved besøg på udstillingen.
Andre planter har længe været kendt og dyrket i Danmark, det gælder bl.a. byg, hør, æble, hestebønne, dild og kepaløg. Men indvandrerne har igen gjort os opmærksom på de eksotiske frugter og krydderier. Så nu er f.eks. figen, granatæble, oliven, spidskommen, koriander, citrongræs og vandmelon igen dukket op i danske køkkener og haver.
Bibelen fortæller os, hvordan planterne tidligere blev brugt. På museet fokuseres på udvalgte planter fra Bibelen som vin, figen, oliven, papyrus og myrra. Udstillingen er bygget op som et naturligt bjerglandskab i Israel.

Myrte skal erstatte nælder i det nye Israel

Botanisk Haves medarbejdere har opbygget udstillingen på baggrund af bogen: Bibelens planteverden af Hans Arne Jensen, der også har været konsulent på udstillingen.
Udstillingen på Museet har åben fra kl. 12-16 alle dage fra d. 24. juni-27. august og igen 14.-22. oktober. Botanisk Have har åben 8.30-18.

Fundet i haven

Frantz Olfert fra Lyngby har besøgt udstillingen og sendt Udfordringen denne liste over planter med bibelsteder, som han har fundet udenfor palmehuset i den modsatte ende af ovenviste billede:

Vin

1 Mosebog 9,20 fortæller:
”Agerdyrkeren Noa var den første, der plantede en vingård.” Og i 5 Mos 23,25 opstilles denne regel:
”Når du kommer ind i en anden mands vingård, må du gerne spise dig mæt i hans druer, men du må ikke lægge dem i din kurv.”

Myrte

Omtales i Esajas 55,13:
”I stedet for tjørnekrat vokser enebær op, myrter i stedet for nælder.”

Soløjetræ

Hvem har lagt mærke til, at det nævnes, hvad karavanen havde med, da brødrene solgte Josef som slave til dem?
Læs 1 Mos 37,23-25:
”Så tog de ham (Josef) og kastede ham i cisternen; den var tom, der var ikke vand i den. Så satte de sig ned og spiste. Da de så op, fik de øje på en ismaelitisk karavane, der kom fra Gilead; kamelerne var læsset med tragakant-gummi, storax-balsam og ladanum-harpiks, som de skulle ned til Egypten med.”

Oliven

Noas due bragte et olivenblad i 1 Mosebog 8,11:
”Ved aftenstid kom den tilbage til ham med et frisk olivenblad i næbbet, og så var Noa klar over, at vandet var forsvundet fra jorden.”

Kapers

Prædikerens bog nævner også kapers i kap. 12,5: ”man ængstes for bakkerne og for farerne på vejen; da mandeltræet blomstrer, græshoppen slæber sig af sted, og kapersfrugten brister, da mennesket går til sin evige bolig, og sørgetoget går gennem gaderne…”

Rude

Jesus omtaler mynte og rude i Lukas evangeliet 11,42:
”Ve jer, farisæere! I giver tiende af mynte og rude og af alle slags grønsager, men kommer let om ved ret og kærlighed til Gud.”
Disse planter og træer med bibelsteder fandt Frantz Olfert i palmehuset, – hus 1 – 5:

Cypres

Libanons træer kan man læse om i Esajas 60,13:
”Libanons herlighed kommer til dig, både enebær, ask og cypres, til at smykke mit hellige sted, og jeg vil ære stedet, hvor mine fødder hviler.”

Terebinte

1. Samuelsbog 17, 2 nævner indirekte terebintetræet:
”mens Saul og Israels mænd samledes og slog lejr i Terebintedalen, hvor de stillede op til kamp mod filistrene.”

Akacie

2 Mos 25,1-7 taler om de frivillige afgifter: ”guld, sølv og bronze, purpurblåt, purpurrødt og karminrødt stof, fint linned, gedeuld, rødindfarvede vædderskind og delfinskind, akacietræ, olie til lampen, balsamstoffer til salvningsolien og til vellugtende røgelse, shoham-sten og andre sten til at sætte på efoden og på brystskjoldet.”
I 2 Mos 27,1 fortælles, at alteret også blev lavet af akacietræ og i 2 Mos 35, 24, at ”enhver, hos hvem der fandtes akacietræ til alt arbejdet, bragte det.”
Pagtens Ark – med de 10 bud – blev også lavet af akacietræ. 5 Mos 10,3 – 5:
”Jeg lavede en ark af akacietræ og tilhuggede to stentavler som de forrige, og så gik jeg op på bjerget med de to tavler i hånden. Herren skrev det samme på tavlerne som før, de ti bud, han havde talt til jer på bjerget, inde fra ilden, den dag I var forsamlet. Da Herren havde givet dem til mig, begav jeg mig ned ad bjerget og lagde tavlerne i den ark, jeg havde lavet; dér kom de til at ligge, sådan som Herren havde befalet.”

Citrus træ

I Johs. Åbenbaring 18,10 – 13 nævnes nogle af de varer, der handles med i Babylon:
”Ve, ve, du store by,
Babylon, du mægtige by!
Dommen er kommet over dig på en eneste time.
Og jordens købmænd græder og sørger over hende, for ingen vil længere købe deres ladning af guld og sølv og ædelsten og perler og linned og purpur og silke og skarlagen og alle slags citrustræ og alle slags elfenbensgenstande og genstande af det kostbareste træ og kobber og jern og marmor, kanel og koriander og røgelse og salve og virak og vin og olie og flormel og hvede og kvæg og får og heste og vogne og slaver, levende mennesker.”

Myrra

Myrra blev ofret til Jesus

De vise mænd kom med myrra som en fornem gave til Jesus-barnet i Mattæus 2,11:
”Og de gik ind i huset og så barnet hos dets mor Maria, og de faldt ned og tilbad det, og de åbnede for deres gemmer og frembar gaver til det, guld, røgelse og myrra.”
Men allerede i Esters bog nævnes myrra som en del af skønhedskuren i kap. 2,12:
”Pigerne skulle efter tur gå ind til kong Ahasverus, efter at de i de tolv måneder, skønhedskuren tog, var blevet behandlet efter forordningen for kvinder, seks måneder med myrrasalve og seks måneder med balsamstoffer og andre skønhedsmidler for kvinder.”

Morbærfigen

1 Kongebog 10,27 fortæller, at ”Kongen gjorde sølv lige så almindeligt i Jerusalem som sten, og cedertræ lige så almindeligt som morbærfigentræ, der vokser i lavlandet.”

Ibenholt

Ezekiel profeterer om kongens af Tyrus (i Libanon), der skal knuses i vers 27,15:
”Folk fra Dedan var dine handelsmænd, de mange fjerne øer købte op på dine vegne; de bragte elfenben og ibenholt som afgift til dig.”

Daddelpalme

Under ørkenvandringen støder israelitterne på oase med dadelpalmer i 2 Mos 15,27:
”Så kom de til Elim. Dér var tolv kilder og halvfjerds palmer. De slog lejr dér ved vandet.”
Og 5 Mos 34,3 omtaler ”Sydlandet og Jordandalen, dalen ved Jeriko, Palmebyen, ned til Soar.”

Bønner (Johannesbrød)

Den fortabte søn o Lukas 15,16 ”ønskede kun at spise sig mæt i de bønner, som svinene åd, men ingen gav ham noget.”

Kristi tornekrone

Navnene på disse planter tyder på, at de måske blev brugt i den tornekrone, der blev flettet til Jesus:
Ziziphus spina – christi
Palinus spina – christi
Markus fortæller i 15,16 –20 bl.a. …og de flettede en krone af torne og satte den på ham. Og de gav sig til at hilse ham: »Hil dig, jødekonge!«.

Papyrus

Thor Heyerdals sivbåde Ra I, RA II og Tigris var lavet af papyrus, mens Kon-Tiki flåden var fremstillet af balsatræ, som også kan ses i palmehuset.
De siv ved Nilens bred, som Moses mor brugte til at lave en sivkurv til at skjule ham i, har været papyrus.
2 Mos 2,1–3: Kvinden blev gravid og fødte en søn, og da hun så, hvor dejlig han var, holdt hun ham skjult i tre måneder. Da hun ikke kunne skjule ham længere, tog hun en sivkurv, tætnede den med beg og tjære, lagde barnet i den og satte den ud mellem sivene ved Nilens bred.”