De hjælper familier med at snakke sammen

Simply Family udgiver samtalekortene ”Go’ Samtale”, som åbner op for livets små og store spørgsmål. Håbet er, at dybere snakke vil holde sammen på flere familier.

Johannes Korsholm Thomsen har sammen med sin veninde Ann Charlotte Nørremark stiftet firmaet Simply Family. Han var frustreret over, at samtalerne med børnen ved middagsbordet ikke nåede ud over hverdagssnak. Det inspirerede ham til at lave samtalekort til en ”Go’ Samtale” i familien.

Bekymringer, tillid, venskaber og tilgivelse er nogle af de ord, der står på kortene i æsken med ”Go’ samtale”-kort.

– Samtalekortene hjælper med at åbne op for en dybere samtale i familien ved middagsbordet eller på den lange køretur, siger Johannes Korsholm Thomsen, der fik ideen til samtalekortene, da han var ved at rydde op i sine børns legetøj.

– Jeg oplevede selv i min familie, at det var svært at få en fælles samtale med mine børn om de ting, der virkelig betyder noget her i livet. Det frustrede mig, fortæller han.

Johannes Korsholm Thomsen.

Sorteper sætter gang i snakken

Så da Johannes Korsholm Thomsen faldt over en gammel pakke Sorteperkort skrev han et af livets store ord på hver kort.

– Vi begyndte at bruge kortene ved aftensmåltider og nærværet omkring måltidet steg. Vi fik brudt vores tendens til ikke tale om noget vigtigt.

I stedet fik vi dybe samtaler, og jeg fik indsigt i mine børns holdninger og livsverden.
Kortene gjorde det nemmere for børnene at snakke om de ting, der fylder og hjælper os forældre med at snakke om de emner, der kan føles akavede at spørge om, fortæller Johannes Korsholm Thomsen.

Ikke den eneste

Han var sikker på, at der måtte være andre familier, der oplevede det samme som ham.
I samarbejde med sin veninde Ann Charlotte Nørremark lavede Johannes Korsholm Thomsen en opdateret udgave af samtalekortene og tilføjede spørgsmål til hvert ord, der hjælper samtalen i gang.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Ann Charlotte Nørremark.

Samtalekortene kom på salgsmarkedet i juni 2019 under firmaet Simply Family og er indtil videre solgt i 2.500 eksemplarer til danske familier.

Johannes Korsholm Thomsen mener ikke, at det er manglende vilje, der sætter en stopper for de dybe samtaler mellem forældre og deres børn, men derimod manglende kreativitet.

– De fleste forældre er ikke særlig kreative i deres spørgsmål til børnene.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Efter de har spurgt, hvad der gør dem glade og ked af det, ved de ikke, hvad de skal spørge om. Mange børn har en holdning til ting i livet, som forældrene slet ikke kender til, mener Johannes Korsholm Thomsen.

– Der skal ikke nødvendigvis samtalekort til for at have en god snak med sit barn, men de hjælper en med at komme rundt i hjørnerne af livet, når hverdagen bare ruller, siger han.
Færre skilsmisser

i fremtiden

Johannes Korsholm Thomsen er en del af Aarhus Valgmenighed og håber, at samtalekortene på sigt vil bidrage til, at skilsmisseraten i danske familier falder.

– En tredjedel af danske familier har det svært og halvdelen går i opløsning. Det er mit håb, at bedre samtaler kan være en brik i at holde samen på familien, siger Johannes Korsholm Thomsen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



– Hvis vi kan tale trygt sammen i familien om det, der reelt fylder i livet og lytte til hinanden, kan det løsne op for rigtig meget, fortsætter han.

Skoler og konfirmander

Simply Family er i fuld gang med at udvide konceptet med samtalekort til skolemateriale og konfirmandundervisning.

– Et ugens ord i skolen som fx ”drilleri” kan give anledning til, at eleverne i klassen får en snak om, hvornår drillerier er sjove, og hvornår de er grove, fortæller Johannes Korsholm Thomsen.

I samarbejde med Folkekirken arbejder Simply Family på at lave samtalekort til konfirmanderne, som de kan tage med hjem.

– Samtalekort med ord som Jesus og bøn kan give anledning til at få en snak om tro i de danske familier. Kortene skal henvende sig til den brede folkekirke, hvor far, der er ateist og mor, der er i tvivl, sagtens kan være med, fortæller Johannes Korsholm Thomsen.

Han mener, at alle familier har brug for gode samtaler, men han pointerer også, at samtalerne ikke skal overgøres.

– Hvis man kommer igennem kassen med de 90 samtalekort i løbet af 2-3 år har man gjort det godt.

Og så er det vigtigt at tage snakkene i familiens fredstid, så er det nemmere for alle at være med i snakken, understreger han.