Næsten 5000 hørte Michael W. Smith

Den kristne sanger, Michael W. Smith, var det helt store navn Grundlovsdag i Messecenter Herning ved CHANGEd 03Med en blanding af gamle hits og lovsange fyrede årets kristne sanger (if. Dove Awards) årtiets koncert af i et tætpakket Messecenter Herning.Arrangørerne fra Herning IMU har ganske ret, når de siger, at det kan ikke gøres større herhjemme. Ingen andre kunstnere er større i en dansk kristens bevidsthed. Og ingen anden kristen kunstner kan tiltrække flere publikummer end Michael W. Smith.
Og da koncerten var overstået var „wauv“-oplevelsen ikke til at tage fejl af. Michael W. Smith gav det, som folk kom efter: en lovsangskoncert med sange som „Above all“ og „Draw me close to you“. Og derudover kunne han heller ikke komme udenom „gamle“ hits som „Friends“, „Live the life“ og det nyere hit „This is your time“ om Cassie Bernall og skud-tragedien på Columbine High School i staten Colorado, 20. april 1999.

Har ikke droppet lovsang

Men koncerten understregede sangeren med sit valg af sange, at han ikke har „forladt“ pop-musikken til fordel for en „karriere“ som hele verdens lovsangsleder. Lovsangene udgjorde kun en del af hele koncerten. Og hvis man skal drage nogle konklusioner på baggrund af koncerten, så må det være, at vi i fremtiden kan se frem til flere og mere energiske pop-udgivelser.
På pressekonferencen før koncerten afslørede sangeren ihvertfald at have nogle ret interessante musikalske forbilleder:
– Jeg voksede op med John Lennon. Og jeg er en stor U2 fan. Det er den slags musik, jeg skriver, afslørede han direkte adspurgt om hvilken stil, han foretrækker.
Og det blev virkeligt et musikalsk brus af U2 dimensioner – ihvertfald når man ser på scene-showet og den energi, som Michael W. Smith udviste på scenen.
Michael W. Smith forklarede, at grunden til hans pludselige skifte fra pop til lovsang var, at han havde haft nogle overnaturlige oplevelser:
– Jeg havde forskellige overnaturlige oplevelser i forbindelse med, at jeg har ledt lovsangen ved nogle arrangementer i Washington DC, Nashville og i den lille kirke, jeg kommer i. Men jeg følte at med alle disse ting, så var der som om, at Gud kiggede ned på mig: dette er hvad jeg kalder dig til at gøre.
Men det har også været nemt for ham at lave:
– De to lovsangs-cd’er („Worship“ og „Worship again“) er nok de nemmeste cd’er, jeg nogensinde har lavet. Fordi jeg har været lovsangsleder i 20 år.

En tørst efter Gud

Når man lytter til Michael W. Smiths 2 lovsangscd’er, så hører man flere gange udtrykket „a hunger for God“ (en tørst efter Gud). Og det blev også gentaget flere gange under koncerten i Herning.
Sangeren forklarede, at hans håb hele tiden er, at troende efter at have været til en af hans koncerter måtte have en tørst efter Gud:
– Jeg håber, at troende vil gå forandrede ud og have en så stor tørst efter Gud, end de nogensinde har oplevet. Og når vi får en tørst efter Gud, så betyder det, at vi opgiver vores egen dagsorden og kommer på hans dagsorden.

En horisontal lovsang

Indtil videre har Michael W. Smiths udgivet 16 Cder. Og hvis man læser efter, så handler overraskende mange sange om ganske almindelig kærlighed uden nogen direkte reference til Gud. Ja, man kunne næsten fristes til at sige, at hans tekster ikke adskiller sig meget fra mainstream-tekster om kærlighed, som vi møder dem hos Elvis Presley, Westlife, Saybia m. fl.
Men for Michael W. Smith så er den form for kærlighed mindst lige så åndelig:
– Mange mennesker vil nok være uenig med mig. Men jeg ser alt fra et åndeligt synspunkt. Når jeg skriver en kærlighedssang til min kone, så føler jeg, at det er meget åndeligt, mener han.
Han tilføjer, at det er meget vigtigt i forbindelse med lovsangen:
– Mange mener, at lovsang er vertikalt. Det er det. Men det er også horisontalt. Så for mig er det at elske min kone og mine børn en lovsangs-handling. Og det er lige så lovsangs-rigt for mig min måde at behandle mine brødre og søstre som at synge en vertikal bøns-sang, siger han og tilføjer:
– Det er næsten blevet et af mine vigtigste budskaber; at få folk til at forstå, at lovsang er en livsstil.
Mange piger har gennem tiden været store beundrere af Michael W. Smith. Og det er han også ind i mellem blevet konfronteret med ved koncerter, hvor primært teenage-tøser skriger af ham. Han mener dog selv, at det er taget af med årene:
– Det har de ikke gjort i lang tid, for jeg er ikke 21 år længere. Men det afhænger af, hvordan jeg håndterer det. Hvis de gør det hele tiden, vil det nok irritere mig. Og det ville være for meget. De steder, hvor jeg kommer nu, der skriger de lidt, og så går det over.

Toneløs opvarmning

Som opvarmning til koncerten spillede Shaun Groves, et ret så ukendt navn herhjemme. Men Michael W. Smith ser noget stort i ham, og derfor er Shaun Groves hyret til at lave CD’er i Rocketown Records, som Michael W. Smiths stiftede og ejer.
Isoleret set var Shaun Groves en skuffelse, og sammenlignet med Michael W. Smiths optræden bagefter var det et musikalsk tomrum.
Men hvis ret skal være ret, så var det nok ikke Shaun Groves’ skyld. For de instrumenter, som skulle bruges ved koncerten, ankom først til Messecenteret 1½ time før, at koncerten oprindeligt skulle skydes i gang:
– Bandet gik og ventede på, at musik udstyret skulle komme. Men da det ikke var dukket op 24 timer før at koncerten skulle skydes i gang, måtte bandets manager meget trist til mode fortælle, at de var blevet væk. Så derefter måtte de undersøge i alle lufthavne i Europa. Og fandt til sidst udstyret i Luxemborg. De blev så kørt til København, da det skulle igennem tolden. Og det var først 1½ time før, at koncerten skulle starte, at instrumenterne nåede frem, fortæller Henrik Kjeldsen med et lille smil på læben. Og så er der ikke noget at sige til, hvis lyden ikke var tiptop, da Shaun Groves skulle på scenen.