Forlæng frygten – og slip den helt

I denne sidste del af vores 7-ugers kur imod
bekymringer lærer vi bevidst at forlænge(!) bekymringerne, for derved at undgå dem senere… Vi gennemgår i disse uger en 7 ugers kur imod bekymringer. Kuren bygger på den kristne psykolog dr. Archibal Harts undervisning.Selv kronisk bekymrede mennesker kan have perioder, hvor de ikke er bekymrede.
Forskning har vist, at korte perioder med bekymringer (f.eks. under 10 minutter) eller meget lange perioder (mere end 30 minutter) er tilbøjelige til at skære ned på tendensen til at bekymre sig.
Det er den midterste periode, mellem 10 og 30 minutter, som har de værste følger. Denne effekt kaldes „inkubation“ og kan forklare, hvorfor bekymringer er tilbøjelige til at give næring til sig selv, forklarer dr. Hart.

Tankernes „inkubation“

– Vi bekymrer os ikke hele tiden, selv hvis vi er kronisk bekymrede. Hvis vi gjorde, ville vi sandsynligvis udslette bekymringen.
Vi nøjes heller ikke med at bekymre os en kort periode og så glemme det; for det ville også udslette bekymringen.
I stedet bekymrer vi os nok til at give de ængstelige tanker grobund, og derpå giver vi slip på vore bekymringer et stykke tid, så de kan udruges.
Senere vender vi tilbage til vores problem og finder det parat til mere bekymring. Dette mønster giver bekymringen fodfæste og gør den modstandsdygtig overfor glemsel.
Dr. Hart sammenligner det med at male en ladeport. Hvis man påfører et tyndt lag maling og lader det være nok – vil den maling hurtigt slides af.
Påfører man et meget tykt, enkelt lag, så vil malingen også hurtigt falde af, fordi det ikke tørrer ordentligt og derfor ikke klæber godt nok.
Men hvis man påfører lige netop den rigtige mængde maling, og giver den tid til at tørre, og derpå maler et lag mere og lader det tørre osv., så vil man til sidst have opbygget en stærk, uigennemtrængelig og uforgængelig overflade.

Sådan er det også med bekymringer og angst.

Når bekymringer næres med lige netop den rigtige mængde og det gentages med lige netop det rigtige interval, vil det vokse og blive en rodfæstet vane, som er modstandsdygtig over for næsten al terapi – og måske også over for Helligånden:
– Det er derfor, jeg er overbevist om, at Bibelen gør bekymringsangst til en synd. Vi skal virkelig arbejde hårdt for at udslette den, pointerer dr. Hart. Hans sidste øvelse går derfor paradoksalt nok ud på at forlænge bekymringerne!

Denne kur er fra bogen:
The Anxiety Cure, af Dr. Archibald D. Hart, W Publish. Group, 1999, USA.Åndedrættet

Følgende øvelse kan hjælpe dig til at slappe af, hvis du er nervøs og ængstelig.
Den er også god til at forhindre hyperventilation.
Du kan lave den siddende eller liggende. Du kan endda lave den i selskab med andre, uden at de lægger mærke til det.

1. Sid eller lig på et behageligt underlag. Sørg for ikke at blive forstyrret.

2. De første fem minutter ligger du helt stille og holder øje med dit åndedrætsmønster uden at prøve på at ændre det. Hvor hurtigt trækker du vejret? Er din vejrtrækning svag eller trækker du vejret med maven?


Artiklen fortsætter efter annoncen:3. Når du har det godt med den første øvelse, forsøger du at trække vejret langsommere og får det til at vare så længe som overhovedet muligt. Tæl: et tusinde og en, et tusinde og to …. og se, hvor længe du kan trække det ud. Sørg for, at maven løfter sig, når du ånder ind. Derpå begynder du at puste ud så langsomt som muligt og husker at tælle og langsomt lade maven falde ind.

4. Gentag denne øvelse flere gange og forsøg at lade både ind- og udånding vare så længe som muligt.

5. Efter godt ti minutter fortsætter du dette åndedrætsmønster uden at forsøge på at kontrollere det eller tælle. Læg mærke til processen, både når du trækker vejret ind og puster ud. Koncentrer dig om at lade luft komme ind og fylde dine lunger og forestil dig, hvordan det overføres til blodet og cirkulerer rundt i kroppen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:6. Efter endnu fem minutter kan du rejse dig og gå tilbage til det, du var i gang med. Men rejs dig forsigtigt, for du kan godt være lidt svimmel og let falde om.

Læs undervisning fra de andre uger:

Uge 1 – Tryk her

Uge 2 – Tryk her


Artiklen fortsætter efter annoncen:Uge 3 – Tryk her

Uge 4 – Tryk her

Uge 5 – Tryk her

Uge 6 – Tryk her