Fasteserie
En kogebog i bøn

Det er ikke altid nemt at bede.
Det ved præsten Erik Hviid Larsen godt. Derfor har han lavet en bedebog, som oven i købet indeholder madopskrifterTidlige morgener og trætte aftener på knæ. Inderlig og intensiv bøn. Time efter time, hvor den kristne arbejder på at bevæge den Guds hånd, der bevæger verden. Sådan kunne en hverdag se ud for en kristen. Men det gør den ikke for de fleste.At det ikke er nemt at bede, er en af grundene til, at Erik Hviid Larsen har lavet en bedebog. Det er en fastebedebog med opskrifter på fastemad. Erik Hviid Larsen har været præst i Betlehemskirken i København i femten år og har arbejdet på hæftet det sidste års tid.
Ud over opskrifterne er der også bønner og en af Davids salmer til hver dag i ugen. Bønnerne er af kirkefædre som blandt andre Thomas af Kempis og Frans af Assisi, men også danske Kingo har fået plads i hæftet. Erik Hviid Larsen har selv valgt bønnerne og salmerne i bogen og har ’afprøvet’ den.
– Faste bønner har en genkendelsens glæde. Bønnerne rammer noget i mig. Ordene får en anden betydning, og der er noget mere tidløst over dem. Det er befriende ikke at skulle finde på noget nyt, og at det ikke afhænger af mine ord og velformulerethed, siger han.
Bag i bogen er der desuden 20 opskrifter på retter uden kød til brug i fastetiden.

Hvem gider bede

– Det er opskrifter, der følger den traditionelle faste uden kød. Faste er ikke et forsøg på at gøre livet kedeligt, men man siger nej til kødet – både åndeligt og fysisk. Vi lever ikke bare af behov og lyster. Der er noget, der er mere væsentligt. Man siger frivilligt nej til noget for at sige ja til det vigtige, siger Erik Hviid Larsen. Han faster selv fra kød, slik, vin og kager i denne fastetid.
Bogen kan bruges specielt i fasteugerne, men også i resten af året. Erik Hviid Larsen blev oprindeligt inspireret til at lave bogen efter at have lavet nogle mindre bedehæfter til brug for folk på pilgrimsvandringer af et par dage. En af deltagerne fortalte, at hæftet havde hjulpet ham til at bede, og Erik Hviid Larsen fik lyst til at lave en bog, der strakte sig over en hel uge.
– Det har været en udfordring af lave bogen. Der er ikke den helt store læserskare, for hvem gider bede i dag?, spørger præsten ironisk med en smilende stemme. For Erik Hviid Larsen handler det om, at bogen skal være et bønneredskab.

Gud er ‘sempre major’

Han håber, at folk, der læser bogen, finder ud af, at Gud er ’sempre major’ – at Gud altid er større.
– Nogle gange fokuserer vi i bønnen på vore egne behov. Vi lever i en fragmenteret tid, hvor vi ikke kan bede for alting. I gentagelsen og kedsom-meligheden ser vi, at Gud er større, siger den 44-årige præst i Betlehemskirken.
– Man kan blive træt af at høre sine egne ord, når man beder. Man siger de samme ting og føler ikke, at man kommer videre. Her er det ikke mine ord, men Guds ord. Man kan bede Davids salmer og opdage Bibelens slidstyrke, siger Erik Hviid Larsen.
Han beskriver den moderne verden som et fragmenteret samfund, hvor det er svært at sætte stumperne sammen. Ifølge Erik Hviid Larsen er det stilhed og bøn, der knytter stumperne sammen.
– Bogen er en pakkeløsning, hvor jeg har samlet bønnerne. Det er op til én selv at finde tiden og hvilen. Bogen skal være med til at styrke troen og skabe en ramme for vedvarende bøn.
Han anser ikke bogens succeskriterium for at være hvor mange, der bliver solgt.
– Succeskriteriet er allerede opfyldt, fordi min bøn er blevet styrket. Og det er en succes, hvis bare én opdager, at der er et liv med Gud i bøn, siger han.