Ny i klassen

Brev:

Hej Rebekka og Miriam!
Jeg har et problem! Jeg er en pige på 13 år, og jeg er lige begyndt på en ny skole. Jeg er meget genert over for nye mennesker, og jeg ved ikke rigtigt, hvad jeg skal gøre for at få nye venner. De andre i klassen var meget søde de første par dage, men nu hvor jeg har været her et stykke tid, er det lige som om at de har glemt mig. Har I et godt råd til, hvad jeg kan gøre?
Qnuz, Den nye pige

Svar:

Kære nye pige!
Det kan være svært at være ny! Men det er noget, man kommer til at prøve flere gange i løbet af sit liv. Både i skolen, på jobbet eller i kirken. Så du kan trøste dig med, at det er noget, alle skal lære, og at det formentlig bliver lettere næste gang.
Du skriver ikke noget om, hvorfor du er flyttet skole, men er det fordi din familie er flyttet til en helt ny by, er det klart, at du kan føle dig lidt alene. Hvis det er tilfældet, har du forhåbentlig nogle venner, hvor du kommer fra, som du kan ringe til og snakke med, om hvad der sker i dit liv. Men det er vigtigt, at du ikke opgiver at få venner på din nye skole, fordi du syntes det er svært, og du har dine gamle venner i din gamle by.
Det er positivt at høre, at din nye klasse har taget godt imod dig. Det tyder på, at det er nogle søde og imødekommende mennesker, der har forståelse for, at det måske ikke altid er helt let at være den nye pige i klassen. Det lyder som om, at du måske ikke har været helt god til at vise, at du sætter pris på deres venlighed. Måske har de mistet modet, fordi det kun har været dem, der har taget initiativ til, at I kunne begynde at tale sammen. I hvert fald lyder det ikke som om, at du ville få en afvisning, hvis du gik over og foreslog, at I kunne lave noget sammen. Det kan være svært at gøre, især når du synes, du er genert. Men husk på, at det er svært for alle mennesker at lave nye venskaber, fordi man er bange for at blive afvist. Hvis du synes, det er helt håbløst selv at skulle tage kontakt, kan du evt. gå til din nye klasselærer eller en anden lærer, du godt kan lide. Han eller hun kan sikkert hjælpe dig lidt på vej.
Det, du skal huske på, er, at du er lige så værdifuld som alle de andre. Hvis man er lidt genert, er det ofte fordi man er bange for at dumme sig eller ikke føler, at man har lige så meget at skulle have sagt som nogle af de andre. Din mening er lige så god som deres! Selvom det kan være rigtigt svært at skulle være udadvendt, så er det desværre noget, man bare må tage sig sammen til. I sidste ende er det det hele værd, også selvom du sikkert vil få nogle knubs nogle gange…
Held og lykke med det!
Hilsen Miriam og Rebekka