14 dages forsmag på efterskolelivet

89 unge har skiftet dansk og matematik ud med kristendom på skoleskemaet. I 14 dage supplerer de konfirmationsforberedelsen med et konfirmandkursusDet er kun få dage siden, de unge har afsluttet 7. klasse. Alligevel har de frivilligt forlænget skoleåret med to ekstra ugers undervisning og lektielæsning.

Konfirmandkursus er blevet en populær forsmag på efterskolelivet, der bl.a. byder på spisesals-kultur. Her forsyner fra venstre Morten, Kim, Filip, Louise, Fie og Lea sig ved tagselv-bordet

For de knap 90 deltagere i årets konfirmandkursus på Efterskolen Solgården i Tarm står der dog ikke dansk, matematik og fysik på skoleskemaet. I stedet står der bibeltime, troslære og bøn. Og den bog, eleverne læser flittigst i, er Bibelen.
– Jeg er her for at lære Gud og Bibelen noget bedre at kende. Og så selvfølgelig for at få nogle nye venner, siger Filip fra Lem i Vestjylland.
Elever og lærere har lige sunget bordvers i efterskolens spisesal, og forstander Christian Andersen er ved at fortælle de unge kursister, hvordan de skal samle knive og gafler efter måltidet.
– Det er fedt med en lejr, der er så meget længere end andre. Jeg tror, det er lidt som at gå på efterskole, siger Lea, der har taget turen helt fra Åkirkeby på Bornholm.

Tre skal konfirmeres

Konfirmandkurset var oprindelig henvendt til unge, hvis forældre ikke ønskede, at de skulle gå til konfirmationsforberedelse og konfirmeres hos den lokale præst. I stedet kunne de deltage i 14 dages intensiv konfirmationsforberedelse og så blive konfirmeret på kurset den sidste dag.
I år er der tre deltagere, der skal konfirmeres på kurset, men langt de fleste blev det i foråret og bruger konfirmandkurset som et supplement til deres konfirmationsforberedelse.
– Det er en god måde at lære Bibelen at kende. Det gør, at man også får lyst til at læse mere i den, siger Kim fra Skjern.

Besøg af ex-narkoman

Ikke hele dagen går med boglige fag. Sidst på eftermiddagen er der tid til at prøve kræfter med en række af efterskolens valgfag, bl.a. foto, keramik, fodbold, bowling og go-cart.
Om aftenen er der tid til at tage forskellige temaer op. I sidste uge havde eleverne besøg af en tidligere narkoman, som havde lagt stofferne på hylden og var blevet en kristen.
– Det var meget spændende at høre ham fortælle. Han var rigtig god, så man kunne leve sig ind i det, han fortalte, siger Louise fra Rønne.
Som i folkeskolen var weekenden naturligvis undervisningsfri. I stedet pakkede eleverne soveposer og liggeunderlag og begav sig afsted mod stranden til en nat i bivuaker. Og regnvejr.