Første kvindelige missionsformand

Selv om det især er kvinderne, der bakker op om ydre mission og især kvinder, der er rejst ud som missionærer, så er det første gang, vi får en kvindelig formand for et missionsselskab herhjemme.

Ruth Jeppesen, Hurup

I hvert fald i et af de store missionsselskaber som Sudanmissionen, der i weekenden valgte ny bestyrelse på sit årsmøde i Middelfart.
Her kom hele tre nye medlemmer ind i bestyrelsen – som omtalt andetsteds i avisen – og efter valgene konstituerede den nye bestyrelse sig med Ruth Jeppesen som formand. Hun blev medlem af bestyrelsen for et år siden. Et af de bestyrelsesvalgte medlemmer.
Ruth Jeppesen er sognepræst i Boddum og Ydby Sogne i Thy, men selv om det for nogen ligger „langt ude“, så har Ruth stor international berøring og erfaring.
Det begyndte allerede, da hun som barn oplevde den legendariske Nigeria-missionær Ernst Engskov i forældrenes hjem i Dronninglund.
– Når han talte, og man sang „Din rigssag Jesus være skal…“ så sang klaveret, husker hun.
Hun begyndte at skrive sammen med unge i Kina og Arabien. På sprogskole i England var hun sammen med fire kommende danske missionærer. En af dem var Rikke Vestergaard, som hun besøgte i 70’erne i Nigeria, og som stadig er missionær i Sudanmissionen.
Ruth og hendes mand Mogens har også studeret et halvt år ved Kirkernes Verdensråds studiecenter i Bossey ved Geneve.
Den nu 62-årige Ruth Jeppesen er oprindelig læreruddannet, men blev i 1980 særuddannet som præst for at fungere som studenterpræst og præst ved Helligåndskirken i Århus, hvor hun i 10 år arbejdede, indtil hun og Mogens blev udstationeret i Nicaragua og Bolivia. Hun som præst i henholdsvis den lutherske kirke i slumkvarteret og den andiske kirke for indianerne.
Da Mogens blev leder af Det Lutherske Verdensforbunds hjælpearbejde i Indien, flyttede de til Calcutta i tre år.
Så var tiden endelig kommet til at vende hjem, og Ruth blev i 2001 præst i Thy, mens Mogens nu er generalsekretær for Caritas hjælpearbejde.
I fritiden er Ruth Jeppesen bl.a. engageret i det østjyske retrætested „Skovhuset“ – og nu altså også for alvor i Sudanmissionen, hvor der er nok at tage fat på.