IPSICC

Første gang med penslen

BØRKOP – Nogle har valgt det, fordi de i forvejen er gode. Andre for at give sig selv deres livs udfordring.
Erfarne kreative unge sidder side om side med glade nybegyndere, som for få måneder siden ikke anede, hvordan de skulle holde om en pensel.
Alle har de valgt den særlige Kreativ Linje, da de besluttede sig for et ophold på Indre Missions Bibelskole, Børkop Højskole.
– Jeg har hverken tegnet eller malet, siden jeg blev tvunget til det i skolen. Men jeg havde lyst til at prøve noget helt andet i fem måneder, fortæller Martin Søes, der er elektriker og kommer fra Århus.
Han er i gang med at mikse forskellige blå nuancer, og langsomt men sikkert danner farverne et blåt hav med bølger og skumsprøjt på lærredet.
– Billedet skal forestille Moses, der skiller Det Røde Hav, så israelitterne kan gå over, forklarer han.
Martins maleri hører hjemme i kategorien „længsel og håb,“ én af de tre kategorier eleverne i øjeblikket arbejder med. Det to andre er „de sidste tider“ og „en ny himmel og en ny jord.“

Kristne er bundet af ord

De seks elever på „krea-linjen“ har vidt forskellige forudsætninger, så lærer Anders Lind er meget individuel i sin undervisning, når han går rundt med gode råd og opmuntringer.
– Jeg ved godt, at mange af eleverne aldrig finder malergrejet frem igen. Alligevel tror jeg, det er vigtigt, at de prøver at tænke i de kreative baner, siger han.
– Vi kristne er meget bundet af ordet, når vi for eksempel lytter til prædikener og læser bøger. Men når man arbejder med det kristne budskab på en kreativ måde, så er man mindre bundet, og med sine billeder kan man tale til mennesker på en helt ny måde.

Har noget at indhente

Omkring 1870 erklærede kristne kulturen for verdslig og gav dermed afkald på maleriet, musikken og litteraturen. Et afkald som betød, at kristne også i dag halter efter resten af samfundet, hvad kunst angår, mener Anders Lind.
– Vi har noget at indhente, og det er vigtigt, at vi kommer med, for nutidens mennesker opfatter visuelt, vi tænker i billeder, forklarer han.
Eleverne har siden starten af højskoleopholdet i august blandt andet arbejdet med ikoner og sceneudsmykning. Og så bruger de også tid på at køre rundt i landet og se på kunstudstillinger.
– Jeg er ikke sikker på, at jeg kommer til at male igen efter dette ophold. Men det betyder ikke, at jeg har fortrudt. Og jeg er ret sikker på, at jeg godt selv kunne finde på at gå ind og se en kunstudstilling bagefter, siger Martin Søes.
– Når man selv har prøvet at sidde med pensel og lærred, blive man nysgerrig, når man ser, hvad andre har lavet, siger han.
Sideløbende med de kreative fag følger eleverne på krea-linjen også fagene om Bibelen og menighedsliv.