Galleri Emmaus

– vil åbne vore øjne for Kristus i kunstenEn dag sad Grethe Olsen i den kirke i Assisi, hvor den hellige Frans fik sit kald. Hun kunne ikke få øjnene fra et krucifiks.

Grethe har beholdt den gamle talerstol i det ombyggede missionshus i Niløse. Den står nu ved indgangen til den store udstillingssal. Den bruges også, når der skal holdes et foredrag for de besøgende i kaffestuen. Med i billetten på kun 20 kr. følger nemlig en kop kaffe.

Manden på korset talte til hende på en speciel måde gennem dette kunstværk.
Hjemme i Danmark gik hun i gang med at kigge på kors i danske kirker.
Bagefter gik hun i gang med at fremstille en hel bog med billeder af kors rundt om i forskellige kirker. Rune Hansen tog billederne, og Grethe skrev en meget kort meditation til hvert billede.
„Kristus på korset“ hedder bogen, som er udkommet på Lohses forlag. Man kan bruge den som andagtsbog. Den har betydet meget for bl.a. mennesker, der lider af depression.
Grethe er ikke selv kunstner – bortset fra sådan lidt klatteri til husbehov, som hun siger.
Hun er socialrådgiver og har de sidste fem år arbejdet med eget konsulentfirma på det område. Hun tager sig af sager, der er gået i hårdknude.
Men Grethes interesse for kristen-inspireret kunst fik hende til at tale med kristne kunstnere om at lave en kunstforening.
– Jeg talte bl.a. med skulptøren Mikael Benzon. Han var noget skeptisk, fordi han tidligere havde været med til at oprette Nardus. Denne forening havde nok spredt sig over for meget.
Jeg fandt ud af, at det, der mere var brug for, det var et sted, hvor man kunne udstille og sælge kunstværker af disse kunstnere. Et sted, hvor man kunne gå hen for at se på det.
Så Grethe købte sammen med sin mand et forsømt missionshus i den idylliske landsby Niløse nord for Dianalund og ombyggede og moderniserede det for ialt en million.
Galleriet har netop eksisteret et år her i oktober.
– Det giver selvfølgelig et drønende underskud, ler Grethe. – Men sådan noget kan man jo ikke bedømme efter kun ét år. Vi har allerede haft mange besøgende, og der er solgt billeder – bl.a. til institutioner. Vi har fået pæn omtale i Kunstavisen.
– Problemet er heller ikke at få udstillere. Jeg må desværre afvise en del. Det er også vigtigt, at det er de bedste, vi har. I næste sæson udstiller bl.a. Erik Heide, Søster Abraham, Sigrund Niclasson og måske Bodil Kaalund. I år har vi haft Knud Larn, Hakon Lund Jensen, Mikael Benzon, Marianne Rygh…
Grethe er kvalitetsbevidst. Og hun har nogle gode rådgivere, som hjælper hende med at holde niveauet højt.
Dette års sæson slutter med udgangen af oktober, og galleriet er kun åbent i weekenderne, men det er muligt at bestille tid, hvis man f.eks. har en menighedsudflugt.
Når Galleriet hedder Emmaus, skyldes det beretningen fra Ny Testamente. Her er to mænd på vej til den lille by udenfor Jerusalem, da en ukendt kommer og følges med dem. Da han bryder brødet med dem, kan de pludselig genkende ham – det er Kristus.
På samme måde kan kunsten også åbne vores øjne for Kristus og for de virkelige værdier.
– Der behøver ikke være kors eller Jesus på billederne. Men vores niche er kunst, hvor kunstneren har et kristent udgangspunkt, siger Grethe.