Jul i Larsen-land

Minsandten om det ikke er lykkedes popmusikeren Kim Larsen at lave en cd med gamle julesange og -salmer, som på én gang bevarer respekten for minderne fra barndommens jul og samtidig formår at nyfortolke de velkendte harmonier og rytmer.
Kun Larsen kan slippe godt fra sådan et projekt uden at blive beskyldt for at være både sentimental, plat og „stanghamrende corny“, som han selv omtaler projektet i et interview i Politiken.
Larsen & Kjukkens juleunivers er solidt plantet i 1950’erne, hvor Kong Vinter hvert år dækkede landet med sin bløde, hvide hånd, og hvor der hverken var stress og jag, men masser af pebernødder, rødkål og flæskestegsknas.

Larsens fortolkninger er holdt i en fin balance, hvor de hverken bliver for rockede, for rørstrømske eller for langt fra originalen, og de er alle fremført med en tydelig kærlighed til både tekst og tone.
Undertegnede falder især for „Et barn født i Betlehem“ og „Kimer I klokker“, som begge er tilsat lækre guitarriffs og delikate basrytmer. Men også „Højt fra træets grønne top“, der ifølge Larsen selv er et forsøg på at lave en rockudgave, der lyder lidt som „The Kinks“, vinder efter en tur gennem listige Larsens fortolkningsmaskine.
Det er ikke kun toner og rytmer, Larsen rører ved, når han fortolker juleklassikere. Elegant placerer han „julen i Kerteminde hos mormor engang“ i „Der er noget i luften“, ligesom et „Hare Krishna“ sniger sig ind i „En rose så jeg skyde“.
Cd’en indeholder i alt 14 jule- og nytårssange – heraf er halvdelen deciderede salmer. Resten er et miks af for det meste velkendte sange som for eksempel „Sig nærmer tiden“ og ovennævnte „Højt fra træets grønne top“. Dog har Larsen også selv begået en julesang, som man kan stifte bekendtskab med på cd’en.
Udgivelsen er den anden i den såkaldte Glemmebogstrilogi. Første album i trilogien, „Sange fra glemmebogen“, er indtil nu det bedst sælgende album i Danmark på denne side af årtusindeskiftet og har rundet et salg på 210.000 eksemplarer.
Noget tyder på, at Kim Larsen & Kjukkens „Glemmebogen – Jul & Nytår“ vil følge de flotte salgstal op. Allerede på frigivelsesdagen (i mandags) blev cd’en inkl. forudbestillinger solgt i 45.000 eksemplarer.

Kim Larsen & Kjukken
„Glemmebogen – Jul & Nytår“
EMI
Kan købes hos Hosianna.dk
Tlf. 73 56 15 00