IPSICC

Højsæson for nytårsforsæt

Nytår er tid til at evaluere på året, der gik, og lægge planer for det nye år
I 2005 skal smøgerne slukkes, og julemaven løbes væk. Jeg vil sladre og bagtale mindre og være en bedre kammerat end i 2004. Bedstemor skal have flere breve, og så skal der bruges meget mere tid på tyske stile, bøn og bibellæsning.

Hvad er dit nytårsforsæt? Skal smøgerne skodes, dellerne trimmes, eller skal der slides ekstra på Bibelen i det nye år?

I 2005 skal der andre boller på suppen. Går du allerede nu og overvejer, hvad du vil lave om i det nye år, så ligner du hovedparten af danskerne.
Producenterne af slankemidler tjener millioner i øjeblikket, og rundt om i fitnesscentrene sælges der sæsonkort som aldrig før.
For det ligger dybt i os alle, at vi gerne vil forbedre os. Vi vil nå mere, præstere mere og se bedre ud i egne og andres øjne. Og vi lover os selv og hinanden det ene og det andet. Noget er urealistisk, andet kræver en vilje af en anden verden.

Med 2005 får vi et helt nyt år stukket i hånden og uendelige muligheder for at rette op på det, der ikke lykkedes i 2004. Men også muligheder for at misbruge mulighederne til at fortsætte i samme gænge.
Alt for ofte bliver nytårsforsætter nemlig til nytårsfortsætter få dage inde i januar. Har man først brudt sit forsæt en enkelt gang, er det næsten umuligt ikke bare at fortsætte livet i kølvandet på 2004.
Nogle bliver deprimerede, når intentionerne brister. Andre lover sig selv, at de aldrig mere vil have nytårsforsætter, fordi de ikke kan holde dem.
Mål for kristenlivet
Faktisk er nytårsforsætter en gammel kristen skik. Nytåret var tid til evaluering, og efterhånden som minderne om det forgangne års fejltrin kom frem i hukommelsen, var det nærliggende at lægge planer for det kommende år.
Også for mange kristne i dag er nytår højsæson for at love bod og bedring. Det skal være slut med halvhjertet kristendom. Nu skal livet for alvor lægges i Guds hænder, og der skal vidnes for de ikke-kristne venner, indtil de falder på knæ og omvender sig. Det skal være slut med dårlige vaner som porno-kiggeri på nettet og kopiering af ulovlig musik og film. Og så skal tegneserien om aftenen erstattes med bibellæsning og inderlig bøn.
Men også kristne oplever, at de smukke tanker mellem jul og nytår er uhyggelig svære at realisere, når ferien er forbi, og der står januar i kalenderen.
Måske skulle man bare droppe forsætterne, hvis de alligevel er så svære at overholde, tænker du måske.
Det er helt sikkert den letteste løsning. Men måske er det ikke den rigtige. For også som kristne er det sundt at gøre op med fortiden og sætte sig mål for fremtiden. Ja, Bibelen er fuld af opfordringer til at vende det gamle ryggen og starte på en frisk.
Vær konkret
Hvis man vælger et kristent nytårsforsæt, er det vigtigt at være konkret. Det kan for eksempel være svært at afgøre i slutningen af januar, om man virkelig har formået at være en mere helhjertet kristen. Derimod kan man lettere kontrollere sig selv, hvis man for eksempel har sat sig for at læse i Bibelen hver dag.
Indre Missions Ungdom offentliggjorde for nylig en undersøgelse, der viste, at under halvdelen af de unge kristne læste i Bibelen hver dag.
Det kunne være interessant, om et velment nytårsforsæt kunne vende op og ned på den statistik. Og der er masser af hjælp at hente i diverse bibellæseplaner og lignende.
I starten må du tage dig selv i nakken for at få læst. Men en dag vil du opleve, at du slet ikke kan undvære det.
Et andet bud kunne være at sætte sig for at vidne for en eller to ikke-kristne venner. Husk at sætte navne på, og skriv dit nytårsforsæt ned et sted, hvor du bliver mindet om det.
Og bed så Gud om at vise dig det helt rigtige nytårsforsæt, og bed ham om at hjælpe dig til at holde det.
Fortvivl ikke
Nu kan det jo være, at du efter nogle måneder finder ud af, at det alligevel ikke lykkedes. Det er selvfølgelig ærgerligt, men det er alligevel synd at droppe forsættet for en enkelt smutter.
Skulle det vise sig, at du trods ihærdige forsøg har sat dig for høje mål, så fortvivl ikke. Det er nemlig bevis på, at du er det næstbedste, man kan være. Nemlig en synder, der er bevidst om, at du, hvor meget du end prøver, er og bliver en synder.
Og det er for mennesker, der ikke engang kan holde et simpelt nytårsforsæt, at Jesus døde.
Det bedste, man kan være i verden, er ikke en synder, men en tilgivet synder. Én, der helt konkret har lagt sine fejltrin frem for Jesus.
Én, der har bekendt, at det er svært at tage sig sammen til at bede eller få læst i Bibelen. Én, der har fortalt Jesus, at internettets mørke sex-kroge er en daglig fristelse, og at cd-samlingen eller programmerne på computeren ikke tåler et besøg af Antipiratgruppen.
I 1 Joh 1,9 står der: „Hvis vi bekender vore synder, er han (Jesus) trofast og retfærdig, så han tilgiver os vore synder og renser os fra al uretfærdighed.“
Skal du vaske tavlen fra 2004 ren, så er det mest effektive altså ikke at forsøge at gøre alting bedre i det nye år. Det, der virkelig rykker, er at fortælle Jesus om alt det, du har gjort forkert og bede ham om at hjælpe til med, at det må blive bedre i det nye år.
Det bedste nytårsforsæt, du kan vælge, er derfor at bekende dine fejltrin for Gud. Ikke hvert år, men hver dag.