Julesne på Hermon

Israles nordligste og højeste punkt, det bibelske Hermonbjerg, som ligger i Golanhøj-derne, har fundet det hvide juletøj frem.
For første gang siden 1986 har det sneet på bjerget i november måned, og for første gang siden Israel begyndte med vejrstatistik i 1950, har man registreret to snefald på det majestætiske bjerg i ovennævnte måned.
Til gengæld kniber det lidt med julehumøret. Det seneste snefald den sidste uge i november blev nemlig til under et tordenvejr med hagl og hylende vindstød på op til 100 km i timen. Da vejrraseriet var overstået, fremstod Hermon dog i tindrende snepragt – 40 cm på toppen og 15 cm i de laveste bakker.
Hermon er Israels eneste skisportssted og besøges hvert år af mange i løbet af skisæsonen, som varer fra december til april. Bjerget har tre toppe, hvoraf den højeste – Mount Hermon på 2814 meter – ligger i Syrien. Den næsthøjeste top – Mitzpeh Shlagim på 2224 meter – ligger i Israel. Bjerget kaldes ved så forskellige navne som Ba’al Hermon, Senir, Sirion, Sion og Mount Lebanon. Araberne kalder det blandt andet for Jabel A-talg, hvilket betyder Snebjerget.
Et selvudslettende bjergområde
På hebraisk staves Hermon med roden „cherem“ (staves med bogstaverne „chet“, „reish“ og „mem“). „Cherem“ betyder udslettelse eller ophævelse. De to resterende bogstaver i det hebraiske Hermon er „vav“ og „nun“, og de bruges til at reducere kvantiteten af ordets betydning. Således betyder Hermon „en lille selvudslettelse“ eller „en lille selvophævelse“ – og det selv om Hermon er Israels største bjerg.
Denne tanke forbinder straks bjerget med Moses – i Bibelen omtalt som den mest sagtmodige mand på jorden. Moses var ikke kun leder for det jødiske folk, han var også deres hærfører, og i is-raelitternes første slag om Hermon var det Moses, som ledte tropperne, der dræbte kong Og af Bashan (4. Mos. 22).
I den jødiske Midrash kan man læse mange flere detaljer af mytisk karakter om slaget mod kong Og. For eksempel at den kolossalt store kong Og – i et desperat forsøg på at ødelægge hele Israel på én gang – samlede et klippestykke op for at kaste det ned over hele den israelske hær. Men klippen gik mirakuløst itu og faldt ned på kong Ogs hoved. Det gav Moses en mulighed for at hoppe op og med et meget langt sværd ramme kong Og i hælen og derved dræbe ham.
– jeli