Bibelen inspirerer moderne drengeforældre

Når det danske samfunds råstof nummer 1 – børnene – skal have navne, dykker forældrene oftere og oftere ned i bunken af gode, gamle bibelske navne – især hvis det er en dreng, som skal navngives.Hvor det tidligere primært var navne som Peter og David, der fandt nåde for guldklumpernes ophavs øjne, så er navne som Elias, Noah og Adam i dag rykket helt ind i det gode selskab.
Det viser en ny type opgørelse fra Danmarks Statistik; et såkaldt navnebarometer, som kan følge navnenes op- og nedture på forældrenes popularitetsskala.
I første halvår af 2004 fandt man følgende bibelske drengenavne på top-50 listen:
Mathias, Lucas, Marcus, Simon, Andreas, Noah, Daniel, Jonathan, David, Elias, Silas, Thomas, Peter, Filip, Benjamin, Jonas, Jacob og Adam. Og Tobias, hvis man regner de apokryfiske skrifter med.
Adam-navnet blev givet til 70 nyfødte drenge, hvilket rækker til en placering som nummer 50. Mest populære drengenavn var i første halvår af 2004 Mathias – det kom 480 drengebørn til at hedde.

Er Esajas på vej frem?

Navnebarometeret viser også, at evangelistnavnene Marcus og Lucas med Johannes halsende lidt efter har haft en renæssance de sidste 10-15 år. Dog er der i alt lige så mange Johannes’er i landet, som der er Marcus’er og Lucas’er tilsammen.
Den sidste evangelist, Mattæus, er et velegnet valg, hvis man ønsker at give sin dreng et bibelsk navn, som ikke er alt for almindeligt. Kun fem personer bærer i skrivende stund det navn i kongeriget Danmark.
Jeremias eller Esajas er også en mulighed med henholdvis otte og seks personer med disse navne, men man skal være opmærksom på, at navnene er blevet givet i de senere år – måske er der en ny trend på vej her!
Det er dog ikke alle bibelske drengenavne, som har fundet nåde for myndighederens øjne. For eksempel kan man hverken kalde sit barn for gode bibelske navne som Ezekiel, Obadias, Habbakuk eller Judas(!).
Men så kan man jo bare kalde sin dreng Isengrim eller Hansmorten, for det må han gerne hedde. Eller Barto-lomæus og Cornelius, hvis det partout skal have belæg i skriften.
Det mest populære pigenavn for tiden er i øvrigt Emma.
– jeli