Morgenbøn fra højttaler

Når man rejser i muslimske lande, vækkes man ofte ved fire-tiden af en brægende højttaler. Det er den lokale imam, der kalder til fajr – morgenbøn – fra minareten.

Sardou Elie

– ALLAHU AKBAR, messer han. „Allah er størst“.
Kom til bøn – bøn er bedre end søvn.
Da vi boede i Afrika, var jeg først morgensur over muslimernes morgenbøn, men efterhånden overhørte man bare den afrikanske nats eksotiske lyde med hanegal og tudende hunde – og alt det, man ikke véd, hvad er.
Men min ven Sardou Elie tog udfordringen op:
For sine sparepenge købte han en kraftig forstærker og højttaler, og nu kalder han også til kristen bøn og spiller dejlig lovsangsmusik ud over byen Ngong, hvor han nu bor.
Sardou var oprindeligt hotelvært. Da han blev kristen, ville han nå sine muslimske landsmænd med det gode budskab, så han fandt på at digte folkesange på melodier, som folk godt ku’ lide. På den måde blev han sangevangelist, men der var ingen løn, så Sardou gravede en brønd og plantede en appelsinlund til sit og familiens underhold.
Da han blev udpeget til radioevangelist, fandt han også hurtigt på at supplere den sparsomme løn med en lille butik. Her kommer muslimerne og handler, og så falder de i snak med Sardou om den dejlige kristne musik, han spiller om morgenen, eller som kører på båndoptageren. Måske vil de leje hans videoer med bibelske film, for det er jo de samme profeter, som de kender fra Koranen. Og en dag vover de måske også at se en Jesus-film i baglokalet eller derhjemme.

For et par uger siden ringede Sardou fra en mobiltelefon dernede og fortalte, at hans gamle anlæg nu var brudt totalt sammen. Da jeg i forvejen har rigeligt med udgifter i Afrika, har jeg måttet lade ham vente. Og det ærgrer mig. For det er bare så sejt, at Sardou vil tage udfordringen op.
Så hvis du er taknemlig for, at du ikke vækkes hver morgen ved firetiden af en jamrende minaret henne om hjørnet, så hjælp folk som Sardou med at fylde æteren med lovsang! Støt mission!
PS: Dette nummer af Udfordringen har mission som tema, for der er nok at tage fat på derude – og herhjemme.