Munken der ikke ville være biskop

Mortens Aften tager vi hævn over de gæs, som afslørede Martin, der ikke ville være biskopI aften, den 10. november, er det Mortens Aften. En aften, der stadig fejres med andesteg og gåsesteg i mange danske hjem.

Selv om de fleste danskere spiser and Mortens Aften, er det faktisk gæssene, der bør holde lav profil. Den 10. november er nemlig aftenen, hvor vi tager hævn over de gæs, der afslø-rede Morten Bisp. Og dagen efter er den store gåse-slagtedag

Men hvem er denne Morten, som vi sådan fejrer med fed fugl og brunede kartofler?
På redaktionen havde vi for nylig spørgsmålet til debat over morgenkaffen. Den lutherske del af redaktionen pegede straks på Morten Luther som ophavsmanden, men det viste sig snart, at reformatoren ikke kunne tages til indtægt for Mortens Aften.
Selv om Martin Luther faktisk er opkaldt efter den rigtige Morten, som i virkeligheden hed Martin og blev født omkring år 316.
Men som så mange andre mærkedage er det faktisk en kirkelig personlighed, der lægger navn til dagen.
Hans familie kom fra Ungarn, men flyttede tidligt til Italien, hvor faderen var en højtstående officer i den romerske hær. Forældrene mente, at den unge Morten skulle følge i faderens fodspor, og som 15-årig kom han i trøjen.
Men Morten fandt snart ud af, at han var havnet på den forkerte hylde. I soldatertiden mødte Martin en frysende tigger og splittede sin kappe i to, for at den stakkels mand kunne få lidt at holde varmen med.
Samme nat drømte Morten, at han havde fået den halve kappe tilbage af tiggeren, og næste morgen var kappen faktisk hel igen.
Morten var overbevist om, at det var Guds værk og lod sig døbe. Han blev munk og opførte sit eget kloster i Tours i Gallien, hvor han blev en populær leder. Også uden for klostrets mure, hvor folk ønskede ham som biskop.
Men Morten var ikke begejstret for udsigten til at skifte job endnu engang, og for at slippe for det høje kirkelige hverv skjulte han sig i en gåsesti. Desværre afslørede gæssene ham, og mod sin vilje blev Morten alligevel biskop i Tours.
Det skete den 11. november 371, og dagen blev udråbt som officiel gåse-slagtedag, fordi gæssene havde afsløret Morten. Aftenen inden den 11. november spiser man derfor gås over hele Europa for at mindes den hellige Morten Bisp.
– ole