Dansk nødhjælpsarbejder smuglet ud af Pakistan

De sidste fem dage af sit ophold blev sundhedsplejerske Birgith Søndergaard Hansen holdt skjult på grund af den voksende vrede over Muhammed-tegningerneBirgith Søndergaard Hansen, der arbejder som sundhedsplejerske for Danmission, blev i sidste uge smuglet ud af Pakistan med hjælp fra muslimske venner.

Birgith Søndergaard Hansen følte sig ikke truet i situationen, men måtte alligevel forlade nødhjælpsarbejdet i Pakistan

Birgith Søndergaard Hansen blev i januar udsendt af Danmission for at deltage i det nødhjælpsarbejde som Pakistans regering har givet Church of Pakistan ansvaret for i Balakot, som er et af de værst ramte jordskælvsområder.
I februar måned forandredes situationen i området. Flere steder i landet var der uroligheder, som skyldtes muslimer-nes reaktioner på de danske Muhammed-tegninger. Efter at have arbejdet en måned i en teltlejr i Balakot, som ligger i centrum af jordskælvsområdet, flygtede Birgith Sønder-gaard Hansen ud af Pakistan.

Følte sig ikke truet

De sidste fem dage af sit ophold blev Birgith holdt skjult på grund af den aktuelt voksende vrede, som specielt var rettet mod danskere i området. Men med hjælp fra muslimske venner lykkedes det hende at komme sikkert ud af landet.
Som tidligere udsendt til Pakistan i 8 år kender Birgith imidlertid til forholdene i landet og følte sig ikke truet af de få aggressive grupper.
Hendes budskab er derimod, at vi nu skal hjælpe de mange nødlidende til at komme væk fra teltlejrene og videre i deres liv.
– De lever under meget svære betingelser i teltlejrene, og de mister deres selvopholdelsesdrift, hvis de ikke kommer videre derfra, forklarer Birgith Søndergaard Hansen.

Fokus på at hjælpe

Da Birgith rejste ud, var det med 26 kg vitaminer i bagagen. Planen var, at hun skulle bruge sin ferie på at undervise kvinderne og 6 sundhedsarbejdere i en teltlejr med ca. 300 familier.
– Det tager tid, at få mennesker til at ændre vaner. Jeg underviste kvinderne i de mest basale hygiejneprincipper, siger Birgith Søndergaard Hansen.
Hun mener, der nu skal en langsigtet indsats til.
– Mændene sidder bare og har intet at give sig til, og de tør ikke drage af sted for at arbejde, før deres familie igen kan klare sig på egen hånd. Familierne har brug for huse og en jordlod, som de kan dyrke. Så nu skal der ske noget langsigtet!’ understreger Birgith.

Hjemme i Danmark

Den 20. februar var Birgith tilbage i Danmark igen. Hun arbejder til daglig som sundhedsplejerske på Amager, men fortæller, at hun ofte tænker på de mennesker, hvis situation nu forværres af urolighederne.
Selv om Danmission har måtte trække medarbejdere ud af området, er den danske indsats dog stadig synlig.
Organisationen støtter blandt andet Church of Pakistans stationære omsorgsenhed samt et mobilt team, som i firehjulstrækkere og til fods bringer hjælp til de ramte landsbyer.