Kristen kunst er flyttet på gods

– Kunsten er for mig et af de medier, der sprænger klichéerne og giver mig lov til at komme væk fra overfladen og dermed i dybden, siger galleriejer Grethe OlsenDer er højt til loftet i de store stuer med stuk. På væggene hænger malerier med kristne motiver, og kunstnere tager imod og fortæller gerne om deres billeder.Vi er på Lille Svenstrup Gods ved Ringsted, hvor Galleri Emmaus er flyttet ind.
Vi er til fernisering den 1. april på årets første udstilling – den første i de nye omgivelser. I løbet af dagen finder mere end 300 gæster vejen til det gamle gods og den nye kunst. Der bliver solgt godt.

Unikt og fascinerende

Grethe Olsen er
flyttet med Galleri
Emmaus til det dejlige
Lille Svenstrup Gods

Galleri Emmaus er unikt. Det er det første og hidtil eneste galleri i Danmark, der har til formål at formidle og sælge kristen kunst og man oplever en rigtig god atmosfære, når man går rundt i de gamle stuer med den moderne kunst.
På forårsudstillingen, som varer frem til 7. juni, møder vi kunstværker af Adi Holzer, Nis Schmidt og Sigrun Gunnarsdottir, alle tre anerkendte kunstnere.
Personligt blev jeg meget betaget af den færøske maler, Sigrun Gunnarsdottirs menneskeskildringer.
I én af stuerne finder man ét maleri af hver af husets faste malere: Marianne Rygh, Hakon Lund Jensen, Knud Larn og Simon Aaen, alle fire anerkendte og etablerede kunstnere. De fire er altid repræsenteret i galleriet, der også formidler eksterne udstillinger og sælger disse kunstneres værker. Specielt Marianne Ryghs maleri af den 12-årige Jesus i Templet greb mig og jeg var meget fascineret af Simon Aaens naturbillede.
Sigrun Gunnarsdottir er også fast tilknyttet huset med årlige udstillinger.

Som i et spejl, i en gåde

Temaet for dette års udstillinger er „Som i et spejl, i en gåde“. Det er hentet fra 1. Korinterbrev 13:12.
– Spejle var i oldtiden polerede metalplader, ujævne og ikke helt blanke, siger galleriejer Grethe Olsen og fortsætter:
– Billedet blev derfor ofte utydeligt. Paulus bruger det som et jordnært eksempel på, at vi som mennesker har svært ved at forstå Guds kærlighed og livets sammenhæng.
– Kunsten er et spejl, poleret, men ujævnt og ikke altid blankt. Men kunsten er for mig et af de medier, der sprænger klicheerne og giver mig lov til at komme væk fra overfladen og dermed i dybden, hvor forståelsen både smerter og jubler og på kalejdoskopisk måde ændrer mønstrene.
Forårsudstillingen afløses 10. juni til 30. august af sommerudstilling med Jesper Neergaard, Hakon Lund Jensen, Lillian Neergaard og Rujana Kren. Efterårsudstillingen med Grete Balle, Knud Larn, Marianne Rygh, Simon Aaen, Walter Green fra Tyskland og Arne Haugen Sørensen følger i perioden 2. september til 5. november.

Butik, missionær,
sygeplejerske og kunst

Omkring 300 mennesker besøgte ferniseringen af Galleri Emmaus’ forårsudstilling

Grethe Olsen har lige siden barndommen haft lyst til at have en butik, men hun har også villet være missionær. Hun blev sygeplejerske og socialrådgiver, men sygdom forhindrede hende og hendes mand i at rejse ud som missionærer. På en rejse til Toscana og Assisi standsede hun ved et krucifiks, som også den hellige Franz var standset ved. Oplevelsen førte Grethe på turné til danske kirker i jagten på krucifikser, og det endte med andagtsbogen „Kristus på Korset – sand Gud – sandt menneske“, som udkom på Lohses Forlag i 2002 med krucifiksfotografier af Rune Hansen.
Med disse kunstskatte i baghovedet, drømmen om at have en butik og at være missionær, var der ikke langt til at åbne et galleri, hvor hun kan formidle og sælge kristen kunst. Og der var ikke langt fra tanke til handling.
Et nedlagt missionshus i Niløse blev købt, og den første udstilling åbnede den 4. oktober 2003. Siden er det gået slag i slag med en række udstillinger. Missionshuset blev for lille, og nu er Galleri Emmaus rykket ind på Lille Svenstrup Gods, hvor Grethe Olsen og hendes mand har lejet 700 kvadratmeter til udstillingslokaler og privatbolig. I forbindelse med ferniseringen 1. april boede 5 kunstnere i huset og Grethe Olsen siger:
– Flytningen til godset har givet mere plads til kunsten og kunstnerne. Det har givet mulighed for at skabe et levende kunstnermiljø, et fællesskab for kristne kunstnere.
– Betingelsen for at udstille i Galleri Emmaus er, at man er uddannet på et anerkendt akademi eller har udstillet på censurerede udstillinger, og at man tror på Gud Far, Gud Søn, Gud Helligånd og opstandelsen.
Linien er klar, og det er med til at gøre Galleri Emmaus så unik.


Artiklen fortsætter efter annoncen: