Design din egen gudstjeneste

Skal det være salmer, rock’n’roll, gospel, hawaii-musik, stille lovsang eller noget med mere gang i, så har Saddleback Church i Californien hver weekend et godt tilbud til sine 20.000 kirkegængere. Her er det ikke musiksmagen, der skiller folk – for man kan vælge præcist den stil, man bedst kan lide.Der er en smule uenighed i den danske familie på søndagsbesøg i mega-kirken Saddleback Church, om vi skal lytte til rock eller gospel til dagens gudstjeneste.

Saddlebacks børnekirke er supersej med spillemaskiner, virtuelle skiløjper, slik, Josva og musik.
På 10 år er 12.000 mennesker blevet døbt i Saddlebacks udendørs dåbsbassin. Hver weekend kommer en snes stykker til (Foto: Pia Ørskov)
På 10 år er 12.000 mennesker blevet døbt i Saddlebacks udendørs dåbsbassin. Hver weekend kommer en snes stykker til (Foto: Pia Ørskov)

Men efter en slentretur gennem kirkens campusområde, hvor en rislende bæk løber igennem, bliver vi enige om, at drengene skal give sig i kast med den amerikanske børnekirke, mens mor og far går ind i hovedbygningen, hvor musiktilbuddet består af et stort mandskor med tilhørende stryger- og blæserorkester i anledning af, at det netop i dag er fars dag.
Kirken i solskinsstaten med den verdenskendte pastor Rick Warren i spidsen har nu skabt et nyt tilbud til sine 20.000 kirkegængere. På seks forskellige tidspunkter i løbet af weekenden kan de vælge præcist den type gudstjeneste, som passer bedst til deres egen stil og musiksmag. Ud over gudstjenesten i hovedbygningen, hvor præsten prædiker live, er der også gudstjeneste flere andre steder i kirkeområdet. Her transmitteres præstens prædiken på storskærm i store permanente telte eller på toppen af en bygning, mens musikken er forskellig fra sted til sted. I løbet af weekenden kan man vælge en gudstjeneste med salmer og traditionelle sange, med spansk musik, med rock’n’roll, gospel, Hawaii-musik og huladans, stille lovsang eller ung musik. Al musik foregår med live-bands.
– Vi vil gerne respektere, at det ikke er alle, der har den samme musiksmag, og derfor vil vi give mulighed for, at man kan vælge den stil, man bedst kan lide. Gudstjenesten indeholder den samme prædiken og undervisning for alle, men i stedet for, at alle mødes i en kæmpestor sal, kan man gå ud i mindre enheder, hvor man kan opleve en mere intim stemning end i en stor sal, lyder begrundelsen fra kirken for det nye initiativ.

Målrettet kristendom

På 10 år er 12.000 mennesker blevet døbt i Saddlebacks udendørs dåbsbassin. Hver weekend kommer en snes stykker til (Foto: Pia Ørskov)

Saddleback Church er især kendt for at være en kirke, der går langt for at møde de behov, som mennesker i samfundet omkring den har. Kirken blev grundlagt i 1979 af Rick Warren, som ønskede at bygge en kirke for dem, der ikke normalt går i kirke. Han havde en vision om at skabe et sted, hvor ”de forslåede, de nedtrykte og de forvirrede kunne finde kærlighed, accept, hjælp, håb, tilgivelse og opmuntring”. I dag ser én ud af ni indbyggere i området Saddleback Church som sit åndelige hjem. I løbet af de sidste ti år er 12.000 mennesker blevet døbt i kirkens udendørs dåbsbassin.
Saddleback Church satte for alvor sit navn på verdenskortet, da Rick Warren i 1995 udgav bogen ”The Purpose Driven Church” (Den målrettede menighed, Scandinavia), som fortæller om de principper, der ligger til grund for kirkens vækst, nemlig tilbedelse, fællesskab, discipelskab, tjeneste og evangelisation. Flere end 350.000 kirkeledere og præster fra 120 lande er nu blevet trænet i filosofien i bogen. Senest har Rick Warren udgivet ”The Purpose Driven Life” (Det målrettede liv, Scandinavia), som fokuserer på, hvordan man lærer at kende Guds hensigt med sit liv og blive i stand til at leve et målrettet liv. Bogen er foreløbigt solgt i over 11 millioner eksemplarer. De to bøger har tilsammen skabt grobund for bevægelsen ”The Purpose Driven Movement”. 20.000 menigheder og kirker i 20 lande verden over har fulgt forløbet ”40 målrettede dage”, som er en personlig 40-dages åndelig rejse med udgangspunkt i Rick Warrens bog.

Supersej børnekirke

Efter at det imponerende mandskor har sunget sin sidste strofe, kan vi hente vores meget svedige drenge på ni og 12 år i den nærliggende bygning, som i halvanden time har sydet af aktiviteter i de mange afdelinger af kirkens tilbud til børn. En stregkode på et krøllet klistermærke på børnenes tøj og den kvittering, vi fik, da vi afleverede dem, er beviset på, at de rent faktisk er vores børn, og at ingen andre kan tage dem med fra kirkens område. De danske drenge har været i en gruppe med 120 12-årige børn. Deres ansigter lyser af begejstring, da de fortæller om den superseje børnekirke. Jo, sproget var lidt svært, men så meget forstod de da, at det handlede om Josva. Og så var der slik og frugt, en masse lege, konkurrencer og ikke mindst et lokale spækket med virtuelle skiløjper, bilbaner og motorcykler. Musik var der også, men den husker drengene til gengæld ikke så meget om.
(Læs mere og hør musikken på: www.saddleback.com eller på: www.purposedrivenlife.com)