Århundredets forbrydelse

Den 18. juli år 64 er udgangspunktet for norsk prisbelønnet roman.Natten til den 18. juli år 64 brænder det i verdenshovedstaden Rom. Tusindvis af mennesker omkommer i flammehavet.Hardes Coelius, kejserens speculator, får til opgave at finde brandstifterne, men gennem sine undersøgelser ryger han ind i en ny og uofficiel sag med utilslørede drab og lyssky eksperimenter midt mellem Roms brandtomter. 

Vandt jubilerende
forlags roman-konkurrence

Det er baggrunden for lægestuderende Kurt Asbjørn Ulsteins debutroman, Det som ikke er stjålet eller brændt, som var vinder af det norske forlag Lundes romankonkurrence i anledning af forlagets 100 års jubilæum.
Kejser Nero får de kristne i Rom dømt for at have sat Rom i flammer.  Flere bliver henrettede – også apostlen Peter.  Hardes Coelius kommer i tæt kontakt med „Vejen“ gennem sine undersøgelser og drages af Messias, men finder ham først i døden. 
Forfatteren Kurt Asbjørn Ulstein lader en kristen fange på Sardinien, Pyron Flavi-os, være pennefører på bogen, og det viser sig, at han er søn og efterkommer af Hardes Coelius, og at netop hans nyfundne tro på dødslejet er medvirkende til, at Pyron bliver en kristen.

Fængede først til sidst

Jeg er normalt meget optaget af historiske romaner, ikke mindst omkring kristentroen og kristnes situation, men denne bog nåede ikke at fange mig før til sidst. Jeg oplever den rodet, usammenhængende og uden den glød, der skal til for at fange læserne. Det er synd, for temaet er godt. Sproget har heller ikke den glød, intensitet og det billed-mageri, der er med til at gøre en roman til god litteratur.  Derfor er resultatet en roman på det jævne.

Kurt Asbjørn Ulstein:
Det som ikke er stjålet eller brændt
304 sider • 249,95 kr. • Logia