Stærk prædiken på film

Lignelsen om den fortabte søn i Luk 15 er en af de mest kendte og elskede lignelser. Det er en god historie, der har givet stof til mere end eftertanke.For ti år siden blev den filmatiseret af Vision Through Vision med manuskript af professor Kenneth E. Bailey – forfatter til bogen Jakob og den fortabte.
Prof. Bailey har i begyndelsen af filmen inddraget de to andre lignelser i Luk 15 – dem om det mistede får og den tabte mønt, som den fortabte søn så refererer til i slutningen af filmen. Det virker lidt ”påklistret”, men der er en pointe med at tage også dem med.
Den første halve times tid virker i det hele taget noget teatralsk. Det er først, da ”den fortabte søn” er ved at indse, hvor dumt han har båret sig ad, at filmens historie begynder at gribe seeren.
Filmen er optaget i Egypten med arabisk-talende skuespillere, hvilket muligvis kan undre; men ifølge K.E. Bailey er arabisk et kristent hovedsprog og arabisk (landsby)kultur befinder sig meget tættere på den kultur, som er lignelsernes baggrund, end den græske og latinske kultur gør.
Dette er en hovedtanke i det ganske interessante interview, der er på dvd’en, og som er optaget i 2001 af KKR og med Hans Peter Pedersen som interviewer.
Udgiverne tilbyder filmen med mængderabat og med ret til offentlig fremvisning. Her tænker man især på, at den vil være relevant i indvandrerarbejdet, ikke mindst naturligvis over for arabiske indvandrere, der gennem filmen kan få et for dem helt uventet indtryk af Guds overvældende, grænse-sprængende kærlighed.
Filmen kan ikke regnes for stor filmkunst, men som en stærk prædiken om tilgivelse, frelse og fortabelse.
NJV

Den Fortabte Søn • 97 min.
Interview • 29 min.
149 kr. • 3BM