På fisketur med Jesus

Helge Nielsen fra Odense er ivrig lystfisker og
formand for organisationen ’Dansk-Lettisk Venskab i
Aktion’.

Helge Nielsen

Hvad er en god fisketur for dig?
Det er at få lov til at komme ud i naturen og opleve naturens mangfoldighed forår, sommer og efterår. Her mærker man, at alt har sin tid. Foråret er en særlig god tid. Her er åen nemmere at komme til end hen på sommeren og efteråret. Om foråret, så blomstrer alt og er grønt. Fuglene flyver omkring en, og man går bare der alene. Det er helse for krop og sjæl.

Gør det nogen forskel, hvor man fisker?
Det er altid godt at kende det sted, hvor man skal fiske. Man har jo nok sine favoritsteder. Jeg har da oplevet, når jeg har været ude at fiske ved en lille jysk å, at jeg efterhånden har fundet stederne i åen, hvor jeg næsten kan sige med sikkerhed, at der står en fisk. Nogle steder kan jeg være heldig at fange en fisk på nøjagtig samme sted, som jeg gjorde året før.

Hvad fisker du med?
Jeg fisker meget med spinner. Det er det, jeg bedst kan lide. Jeg fisker også med flue. Men hvis jeg ikke synes, det bliver til noget, så skifter jeg til spinneren. Jeg har en kombineret spinne- og fluestang.
Men det ender altid med, at jeg fisker med spinner. For det er som regel der, jeg har mine største oplevelser.

Når Jesus her taler om, at vi skal være menneskefiskere, hvad betyder det så for dig?
Lige fra min tidlige ungdom har det ligget i mig, at opgaven for os som kristne er at gå ud og vinde andre mennesker ind til Guds rige. Det er vores første og fineste opgave. Netop fordi vi har så god en madding at give dem. Vi skal nemlig give dem ordet om syndernes forladelse og det evige liv og Guds rige.

Hvad skal man huske som menneskefisker?
For mig er det ikke ligegyldigt, hvordan man prøver på at give andre evangeliet. Man kan godt gøre det med omtanke.
På samme måde som når man går ud for at fange fisk i åen. Så er den ikke lige til at lokke frem med den først agn, der kommer forbi. Så prøver man med noget andet. Og så giver det bonus. Sådan er det også at være menneskefisker. Det handler om at give den rigtige madding på det rigtige tidspunkt.
Jeg har tit ladet mig fascinere af en fluefisker, jeg har mødt ved åen. Han har et stort sortiment af fluer, der er så farvestrålende. Mange af dem har han selv bundet. Ud fra hvilke fluer, han ser, der er i vandet, finder han den helt rigtige flue. Og så går der ikke lang tid, før han har bid.
Det er noget af det samme, vi kan bruge, når vi gerne vil give andre mennesker evangeliet – så vi ikke bare buser ud med noget, men så vi tænker os om og overvejer, hvad det er, personen har brug for at høre.

Har stedet også en betydning som menneskefisker?
Det er vigtigt at komme ud af kirken. Alt for længe har vi sat os fast i kirken og kommer ikke ud til andre mennesker uden for kirken.
Jeg har tit gjort mig tanker om, hvorfor en del af de unge, jeg har haft med at gøre altid har syntes, det var betagende at komme med på fisketur.
En af dem er en narkoman, som ofte ringer til mig. – Skal vi ikke ud at fiske igen, Helge? spørger han mig altid. Hans største oplevelse var at komme ud at fiske med mig. Der kunne vi snakke om det, der var let og svært. For når man er sammen i Guds store natur, så åbner hjertet sig for det, der har med Guds rige at gøre.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Hvad har været din største fiskeoplevelse?
Det var, da jeg var i Grønland. Det var en enestående oplevelse. Vandet var rent, og fiskene var der hver gang. Jeg fangede en masse små fisk, men da jeg fandt ud af, hvor de store fisk var, da blev det virkelig morsomt.
Men for mig var det en endnu større oplevelse, da jeg for mange år siden var til Billy Grahams møder i København, hvor han prædikede evangeliet for mange mennesker.
Det, der betog mig, var, da afslutningen kom, hvor han kaldte folk til at give deres liv til Jesus. Da kom der ikke bare en, men i hundredvis op for at give deres liv til Jesus.
Det overskygger langt alt det andet, selv om det andet var en fantastisk naturoplevelse.
Jeg kan ikke mindes, at jeg har oplevet det før eller siden, når mennesker har været kaldt frem, at så mange har givet deres liv til Jesus her i Danmark.
Interview: Michael Bobjerg