Kunst – Tema
Aktiv kunstner på 83

Rolf Grenov lærte bl.a. at male i Marseille i Sydfrankrig. Det meste af sit liv tjente han til husleje som industriel designer, men på de gamle dage maler han som aldrig før.Rolf Grenov rejste som ung kunstner til Frankrig, hvor han tilbragte to lærerige år i Marseille.

Vandre i lyset hedder dette maleri

– Det var i 1948-50, hvor franken var meget billig. Så vi kunne leve for næsten ingen penge på et meget billigt hotel i Marseille, husker han.
Forud havde han gået på Rasmussens malerskole i Palægade og Kunstakademiets malerskole, samt formstudier hos billedhuggeren Harald Quistgaard.
I Frankrig var han tilknyttet l’Academie Royale des Beaux-Arts, og han var så heldig at komme i kontakt med både en kunstner og en mæcen, som sørgede for, at han fik set de rigtige steder.
Dengang malede Rolf Grenov realistiske malerier, f.eks. af landskaber ved Marseille og Uggerløse. Men på sine ældre dage maler han næsten kun abstrakt.

Tid til at male igen

Rolf Grenov

Maleriet har nemlig taget et opsving igen, efter at Rolf som 76-årig omsider lod sig pensionere efter et meget travlt arbejdsliv – for at hengive sig til at male.
Han er en kreativ sjæl, der også spiller klaver og guitar og skriver sange og noveller.
– Men man kan jo ikke gøre alt, så jeg koncentrerer mig nu om malerierne. Og nyder det meget, siger den åndsfriske maler, der heldigvis ingen fysiske problemer har at slås med på trods af sin alder og heller ikke behøver at tage nogen form for medicin.

Industrielt design

– Da jeg kom hjem fra Frankrig, blev jeg gift, og jeg opdagede jo hurtigt, at man ikke kunne leve af at være kunstner, fortæller han.
Rolf Grenov begyndte derfor en karriere indenfor industrielt design, hvor han bl.a. var ansat i Bernadotte & Bjørn, Danmarks første ID-firma.
Han var også hos Sylvester Hviid og på Radiometer, hvor han var salgs- og promotionchef. I 25 år drev han sin egen Grenov Design-virksomhed.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Aktiv kristen

I alle årene har han været aktiv kristen. Hans forældre gik med i Apostolsk Kirke allerede, da han var 5-6 år.
Som barn gik han derfor i søndagsskole, senere blev han selv børne- og ungdomsleder og regionsleder på Sjælland indenfor Apostolsk Kirke.
Han kommer stadig i Apostolsk kirke i Lyngby, hvor Kenneth Skov Martinet nu er forstander.
Sidste år holdt man en udstilling i menigheden, hvor ikke færre end 12 malere hver udstillede tre af deres billeder.
– Og jeg var imponeret over, hvor godt det var, siger Grenov, hvis søn Jan Grenov i den anledning debuterede som maler.

Mange udstillinger

Gennem årene har Grenov selv udstillet både malerier, tegninger og kollager på gallerier i København og Århus, på Æglageret i Holbæk, Havarthigården i Holte, Galleri Green i Sorgenfri samt bibliotekerne i Kgs. Lyngby, Sorgenfri og Holte.
Også på en del virksomheder har Grenov udstillet.
Lige nu udstiller han i Slangerup på Aktivitetscenteret Kongshøj, hvor der er åbent indtil den 26. september, dog kun på hverdage i dagtimerne.

Religiøse motiver


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Øverste: Opstandelse.
Nederste: Forklarelsensens bjerg.

Ved ferniseringen på Aktivitetscentret fik han mulighed for at fortælle om sine malerier.
Det skyldes, at han sidste år var en tur i Nice i Frankrig med nogle fra centret. Her så man bl.a. på Marc Chagalls særegne billeder.
To af de rejsende spurgte Rolf Grenov, om han ikke kunne forklare de mærkværdige billeder, som er fyldt med religiøs symbolik.
Det gjorde Rolf Grenov gerne, og der gik ikke længe, før han ikke længere forklarede billederne kun for to, men for hele rejseselskabet!
Da han derfor skulle udstille i Slangerup, blev han opfordret til at forklare sin egen religiøse billedkunst.
– Det ville jeg meget gerne. For når jeg maler religiøse motiver, så er det fordi, jeg gerne vil fortælle historien om Gud og Kristus. Det er jo det, der betyder mest for mig – og for hele menneskeheden.
– Jeg er blevet meget inspireret af Maja Lisa Engelhardts billeder. Hun er jo en fantastisk kunstner.
Grenov kredser i sine malerier igen og igen om de religiøse motiver, som også fremgår af titlerne: Vandrer i lyset; De tre gæster, Emmausvejen; Vandet fra klippen; Opstandelse; Forklarelsens bjerg; Vandrer på søen; Den brændende tornebusk…

Maler på
Frilandsmuseet

– Det betyder meget for mig at få lov at udstille og fortælle om malerierne, siger Grenov, der også maler andre motiver – eller, som han siger: Maler et par streger og ser, hvad det udvikler sig til.
Det meste foregår på hans atelier, men også udendørs:
– Jeg bor jo i Lyngby. Så jeg nyder at tage en tur over i Frilandsmuseet og tegne nogle skitser.