– Hjælp, mit æbletræ bugner!

Æblehøsten er gået ind, og i Jette Madsens have vælter et overflødighedshorn af æbler ud over æbletræets grene. Det udnytter hun til alskens æbleretter – og deler gerne opskrifterne med Udfordringens læsere.- Jeg er ved at drukne i æbler. De ligger som et tæppe ud over græsplænen, og når jeg ser på de bugnende grene, ved jeg med mig selv, at det kun er begyndelsen, siger Jette Madsen fra Vejen, gift med Svend Løbner Madsen, der bl.a. er kendt fra Udfordringens spalter.Men den enorme æblehøst får ikke lov til at irritere hende. Hun sender mand og børn ud at samle æbler i trillebøre, kasser og spande, og så går hun ellers i gang med potter og pander og saftkoger.
– For det meste laver jeg dem om til marmelade. Jeg ved godt, at æblemarmelade måske er lidt usædvanligt, men min erfaring fra de forrige år er, at det er der hurtigst og bedst afsætning på.
Men det bugnende æbletræ giver også inspiration til andre retter:
– Jeg har i år lyst til at eksperimentere lidt. I stedet for at græmme mig over alle de æbler, der skal samles op bare for at kunne komme til at slå græsplænen, så vil jeg i år glæde mig over, at Gud gennem det gamle træ har valgt at velsigne os med sine gaver i sådan en overflod. Så nu er der altså dømt æbler i familien et langt stykke ind i september.

Mad skal smage

For Jette Madsen er det vigtigt at spise årstidens frugt og grønt og ikke blot købe det importerede og ”smagløse” fra diskene i supermarkederne:
– Maden skal smage af noget, siger hun. – Hvorfor skal vi kunne købe tomater og jordbær året rundt, så vi til sidst bliver vant til, at de ikke smager af noget? Hvorfor skal de absolut transporteres over store afstande og derfor sprøjtes og overfladebehandles med alle mulige gifte? Det bliver vi ikke lykkeligere af!
Vi kunne lade være med at bruge giftstoffer og så blot sælge de ting, som hører årstiden til. Så kunne folk glæde sig til det blev sommer, og man kunne få jordbær igen!
Af samme grund udnytter Jette Madsen tidens æblesæson – og det sætter sit præg på familiens køkken. Og måske også flere køkkener blandt Udfordringens abonnenter?
Her kommer i hvert fald tre af Jettes æble-opskrifter – hovedret, salat, drikkelse og dessert – til inspiration:

Æbleflæsk med variation

Hvorfor vente med æbleflæsk til jul, når det er nu, æblerne er her, og æbleflæsk er noget af det bedste, man kan spise på et stykke rugbrød.
Æbleflæsk er mange ting. Min mor lærte mig at lave den bedste, og det er altafgørende, at æblerne beholder skrællen på. Det ser ekstra fint ud når skrællen er rød, og det er den på mine ananasæbler. Jeg har dog tilladt mig her i sommervarmen at variere min mors gamle opskrift lidt, med et løg og en spansk økologisk pølse.
Så begynd med at samle en skålfuld dejlige æbler op fra græsplænen, skyl dem og skær kernehus og ormehuller væk. Skær så æblerne i både.
Steg små stykker flæsk eller pølse på panden. Jeg har brugt en spansk økologisk pølse fra Aalbæk specialiteter. Når fedtet er smeltet fra, tages pølsen eller flæsket op og et løg skåret i halve ringe steges i fedtet. Hvis der er meget fedt, kan man hælde noget fra inden løgene steges.
Når løgene er bløde hældes æblebådene i panden og steges sammen med løgene. Sukker tilsættes efter behov og der lægges låg på. Hvis min gamle far skal bestemme, skal man ikke spare på sukkeret. Det er jo en smagssag, men det skal smage sødt.
Æblerne skal stege til de er bløde, men skrællen skal stadig hænge ved æblebådene. Smag til med sukker og læg pølse eller flæsk oven på de stegte æbler og løg.
Det er godt til et stykke friskt rugbrød og en kold øl i skyggen under parasollen i haven.
Retten smager også fantastisk, når den er kold, så lav gerne lidt ekstra til madpakken næste dag. Som barn fik vi serveret stuvede kartofler til, og så var det aftensmad.

Ingredienser:
2 liter æblebåde med skræl på
1 lille løg (kan udelades)
100 g økologisk pølse eller flæsk i tykke skiver, ikke tynd bacon.
Sukker efter behov (ca. 1 dl, men det afhænger af, hvor søde æblerne er)

Æblesalat med grønne
og brune bønner

Som æbleejer er det slet ikke nemt at finde aftagere af den overdådighed af nedfalden frugt, man er blevet velsignet med. Man skal være varsom med, hvem man spørger, for ikke at skræmme folk væk for evigt. Mange løber nærmest skrigende bort, når man tilbyder dem den nedfaldne frugt med både skurv og ormehuller. Andre ser meget trætte ud i ansigterne, når de modvilligt takker ja til en meget lille pose. De mest ærlige siger bare: Nej tak! Og så er der selvfølgelig entusiasterne, som bærer af sted med flere store fyldte poser. Tak Gud for dem!
Læg mærke til, trætte æblemodtager, at der ikke er nogen af disse opskrifter, der kræver, at du nu skal stå flere timer med en skrællekniv i hånden, så vær ved godt mod!
Vores have er ikke stor, men der er blevet plads til et stativ med stangbønner, og det kan anbefales. Bønner er noget af det nemmeste at dyrke, og dræbersneglene går ikke efter dem. De første bønner er klar til høst, netop nu hvor æblerne er modne.
Jeg kan ikke præcis huske, hvornår jeg første gang lavede denne salat, men jeg kan huske, at den er et typisk eksempel på: Brug hvad du har i huset! Vi skulle have gæster til kød-pie den dag, og der var ingen grøn salat i huset, men ærlig talt, man kan også blive træt af iceberg salat.
Nu vel, denne blanding er frisk og lidt syrlig og passer godt til den lidt tørre dej i pien, så det, som i første omgang blev sat sammen i mangel af bedre, er nu blevet til en gentagen succes.
Med hensyn til grønne bønner er det meget vigtigt, at de ikke bliver kogt helt slatne, så er der nemlig ikke meget ved dem. De skal kun koges lige netop nok til, at de ikke er rå, men stadig sprøde. Hvis man hælder dem i kogende vand, er det nemmere at styre, så skal de koge ca. 5 min., men smag på dem, før du hælder vandet fra og sætter dem til afkøling.
De brune bønner giver et farverigt indslag i salaten, men skal sættes i blød dagen før de skal bruges og så koges ca. 1 time. Man kan også købe dem færdige på dåse.
Dressingen er den gammelkendte olie/eddikedressing sødet med sukker.

Ingredienser:
75 g tørrede brune bønner
sættes i blød dagen før, hvorefter de skylles. Koges derefter i ca. 1 time med et par kviste løvstikke og lidt salt

400 g grønne bønner,
skæres i ca. 5 cm. store stykker som koges i saltet vand og afkøles
300 g æbler skåret i småstykker med skræl på
150 g kogte brune bønner
3 spsk hvidvinseddike
2 spsk rapsolie
2 tsk sukker

Æblesaft og gelerand
med friske bær

Hvis man er den heldige indehaver af en saftkoger, kan man udnytte rigtig mange æbler forholdsvis nemt. En saftkoger er et stort skrummel, som man det meste af året kan irritere sig over at have stående, men den er en velsignelse, når haven bugner af frugt og bær. Det eneste, jeg skal gøre med æblerne, er at skære dem over en enkelt gang eller to. Vidunderet gør resten, og ud kommer den dejligste æblesaft.
Har man ikke en saftkoger, kan man koge æblesaften i en almindelig gryde. Her må man hælde lidt vand i bunden af gryden og dampe æblerne og til sidst si dem i et dørslag med et klæde i.
Uanset hvordan man koger den, skal man endelig ikke røre i æblerne, for så rører man saften ind i mosen. Man skal bare koge dem op, til de brister. Når saften er løbet fra, koger jeg den lidt ind, så bliver den mere koncentreret. Jeg koger den uden låg, så noget af væden damper væk, ca. en tredjedel.
Derefter tilsætter jeg sukker og citronsaft. Til tre liter kogt æblesaft bruges ca. 600 gram sukker og saften af en citron. Hvis saften skal gemmes længe, skal der tilsættes atamon, ½ tsk. pr. liter saft.
De udkogte æbler kan røres igennem et dørslag, og som sidegevinst har man en skøn æblemos.
Saften kan bruges til en dejlig kølig læskedrik. Men den kan også bruges til æblesorbet eller en æblegelerand med friske bær:
Jeg har plukket de første store brombær på den tornløse brombær i haven. Brombærrene har jeg lagt i bunden af en randform. Randformen skal skylles i koldt vand først. Der skal blandes opblødt husblas i den varme saft, så den kan stivne. For at bærrene ikke skal flyde ovenpå, har jeg været nødt til at hælde saften i ad to omgange. Først netop nok til at bærrene er dækket, og når saften er stivnet har jeg hældt resten af saften i randformen.
Server geleranden med en råcreme, det er friskt og lækkert!


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ingredienser til æblegelerand:
1 l. æblesaft
10 blade husblas
friske bær, brombær, blåbær, hindbær
Råcreme:
2 pasteuriserede æggeblommer og 50 g flormelis piskes sammen
1 ½ dl piskefløde og 1 tsk.vaniljesukker piskes, inden flødeskummet blandes i æggeblandingen