Kunst – Tema
Kunstner starter handelsskoleuddannelse

Karsten Auerbach fra Faaborg er kendt for at male spontant på kristne konferencer. Nu har han startet en uddannelse for kunstnere. Karsten Auerbach fra Faa-borg har startet en efteruddannelse for kunstnere i samarbejde med Vejle Handelsskole.Art Innovator hedder uddannelsen, der er en erhvervs- og akademiuddannelse og den eneste af sin art i Danmark.
Karstens kunst er kendt fra kristne konferencer, hvor han ofte inviteres ud for spontant at male ud fra den inspiration som er i rummet, hvor der tales, synges og arbejdes.
Om hvorvidt den kristne inspiration også kommer til at præge den nye handelsskoleuddannelse, siger han:
– Kristendommen er jo hele min baggrund, som vil præge den måde jeg relaterer til mine kursister på. Jeg møder eleverne som ligemand og forventer nogle meget spændende dialoger.
– Desuden er vi jo trænede i brugen af metaforer i det kristne miljø, idet vi jo beskæftiger os med det, vi ikke kan se. Det er i min kristne baggrund, jeg har lært at optræde med at male billeder, der opstår inde i hovedet.

Kreativiteten
er spirituel

Karsten Auerbach leder den ny uddannelse sammen med handelsskolelærer Gitte Bruun. Uddannelsen udbydes af Vejle Handelsskole i samarbejde med BIZ-ArT (Vejle Erhvervscenter).
– Nye utraditionelle alliancer mellem kunst og erhvervsliv kan medvirke til at skabe værdi, udvikling og innovation i både private og offentlige virksomheder, siger Karsten Auerbach, der er selvlært billedkunstner og uddannet underviser i billedkunst 1988.
Han sprang ud som fuldtidskunstner i 1999 og er siden prisbelønnet med Erhvervsfremmestyrelsens Janteknuserpris i 2001 og Tuborgfondens Innovationsalliancepris i 2004.
Han synes, det er en spændende tendens, at erhvervslivet efterspørger filosoffer, teologer, antropologer og kunstnere:
– Industrisamfundet er under afvikling: Vi skal leve af at producere viden og gode ideer. Fremtidens produktionsapparat sidder mellem ørerne på os. Virksomhederne får brug for at komme ”dybere” ind i mennesket: at finde etikken, meningen og forløse kreativiteten. Det er her, det bliver spændende at undervise.
– Selv om der findes mange kreative teknikker, oplever jeg dybest set kreativitet som noget spirituelt. Som kristen mærker jeg, hvordan inspirationen nogle gange kommer indefra, fra den ånd, som Gud har skabt indeni mig. Selve ordet ”inspiration” kommer jo af det latinske ord for ånd.

Får inspiration
gennem bøn

– Det vil ikke være rigtigt af mig ligefrem at forkynde tro på uddannelsen, men jeg glæder mig til dialogen om, hvor vi får vores inspiration fra. Min kommer ofte, når jeg beder til Gud.
Men hvorfor går en åndelig kunstner som dig i clinch med noget så materielt som erhvervslivet?
– Ja, så snart kunstneren krydser broen til erhvervslivet, er rollen ændret. For her bliver man ikke målt på kunstverdenens irrationelle parametre: oplevelse og æstetik. Her skal argumenterne formuleres i termer som effekt og nytteværdi. Hvis ikke designet fungerer og sælger, hvis ikke reklamerne øger efterspørgslen, eller hvis kunstterapeuten ikke river folk ud af deres neuroser, så forsvinder kunderne.
– Men når mine billeder eller min faglige kunnen er med til at katalysere noget positivt i andres arbejdsliv, giver det umiddelbart mening. Når jeg kan inspirere ikke-kunstnere til selv at bruge billedmediet som et sprog og en erkendelsesform i deres egen udvikling som mennesker, så er jeg fagligt glad og stolt! Og når jeg arbejder med en gruppe mennesker i flere dage, får jeg meget af den umiddelbare og personlige respons, som kun falder i små dryp i forbindelse med kunstudstillinger.

Et pionerarbejde

– Mit arbejde med at bruge kunsten uden for dens egne cirkler har været lidt af et pionerarbejde. Så er det jo helt vildt at kunne vise nogle andre noget af den vej man har banet. Jeg vil hellere dele – end holde det for mig selv.
– Jeg kunne betragte de nye kunstnere som konkurrenter på ”mit” territorium. Men jeg kunne også vælge at tro på princippet om: Giv så skal der gives jer. Jeg vil hellere dele – end holde det for mig selv.
Uddannelsen Art Innovator startede den 22. august og henvender sig til alle med et kunstnerisk og kreativt erhverv. Målet er at give kunstnere en bedre baggrund for at bruge deres kunstneriske kompetencer i fx et samarbejde med en virksomhed eller en kulturinstitution.
Karsten bor i Faaborg, hvor han har sit galleri og underviser i Faaborg Kunstskole, som han startede sidste år.
Se billeder og læs mere på:
www.auerbach-art.dk.