Tema om efterskoler
Mobilfri opstart på
efterskolen Solgården
På elevdagen annoncerede forstander Kristian Andersen fra Solgården, at de første 14 dage efter skolestart var uden mobiltelefonerne, og sådan blev det.88 elever på Solgården måtte ved skolestart undvære mobiltelefon i 14 dage.
Initiativet bag mobilfri skolestart grunder sig i henvendelser fra tidligere elever, som oplevede, at værelseskammerater lå og smsede de første uger.
– Vi tænkte, at de unge skulle have en kick start uden mobilen for bedre at kunne etablere nye venskaber – i stedet for at kontakte dem derhjemme hele tiden, siger forstander Kristian Andersen.
– Men det var ikke sådan, at mobilfri start kom som et chok for eleverne. Vi havde annonceret på elevdagen, at det forholdt sig sådan de første 14 dage på skolen. På den måde vidste de unge, hvad de gik ind til, og så var det ok, for alle var i samme båd, fortæller han.
To af Solgårdens elever, Sørin Johansen, 10 kl. og Betina Nørremark, 9 kl., oplevede begge, at det var udfordrende.
– I starten var det hårdt, jeg er vant til at bruge mobilen hele tiden hver dag. De to første dage var værst, siger Sørin.
Betina er enig:
– I starten var det meget svært. Jeg har en kæreste og venner derhjemme, som jeg ikke kunne skrive med. Det var hårdest i den første uge. Den anden uge var lidt bedre. Det var en god opstart, jeg lærte folk meget bedre at kende, når alle ik sad og skrev hjem til vennerne.
Kristian Andersen synes, eleverne har tacklet det flot.
– Nogle har da givet udtryk for, at det var svært, og det kan jeg godt se, for teenagere i dag er meget afhængige af deres mobiltelefoner, siger han.
Målet med mobilfri opstart var at styrke fællesskabet på skolen, så eleverne brugte tid på at lære hinanden at kende. Det var et offer for teenagerne at lade mobilen være, men de fandt ud af, at det ikke var så slemt alligevel.
– Vi fik bedre samvær på værelserne. I stedet for at ligge og skrive med vennerne om aftenen, snakkede jeg med de andre på værelset, og vi lærte hinanden meget bedre at kende, siger Sørin.
Betinas oplevelse var også positiv.
– Det var godt på den måde, at vi kom til at snakke bedre med værelseskammeraterne i stedet for at ligge og smse. Den mobilfri start har helt sikkert styrket fællesskabet, siger hun.
– Hvis jeg havde haft mobilen, ville jeg nok have siddet og skrevet mest med min kæreste og venner i starten. Heldigvis var der en fællestelefon, man kunne ringe hjem på, fortæller hun.
Kristian Andersen vil ikke udelukke, at mobilfri opstart bliver gentaget næste år.
Gennem de seneste år er der fremvokset en mobilkultur, som har skabt en afhængighed af daglig kommunikation med mobiltelefonen, også blandt de kristne unge. Selv om eleverne på Solgården fandt ud af, at man godt kan få venner og klare sig uden mobilen, ville de ikke undvære den permanent.
– Mobilen er vigtig, fordi den ligesom er en del af ens påklædning. Selvfølgelig er den ikke livsnødvendig, men den er en central del af hverdagen, fordi jeg bruger den til at komme i kontakt med folk, siger Betina.
– Ja, man kan godt undvære mobilen, hvis man skal. Men min mor syntes godt nok det var svært, at hun ikke kunne kommunikere med mig. Mobilen er for mig en tryghedsbase, som jeg har svært ved at undvære, siger hun.
Sørin vil heller ikke slippe mobilen helt.
– Nogle kan undvære mobilen, men jeg kan ikke. Det er vigtigt at holde kontakten med vennerne ved lige, og så skriver man lige nogle smser. Mobilen betyder rimelig meget, fordi hele ens netværk er på den, siger han.
Begge elever trives på efterskolen og er glade for at gå der. Selv hvis skolen havde forbudt mobilerne hele året, ville de alligevel fortsætte.
– Joh, det er jo en kristen efterskole, siger Sørin tøvende og tilføjer:
– Man kan altid låne en telefon, hvis man skal ringe hjem eller til vennerne, men det er ikke det samme.
Betina pointerer også, at det ville være meget hårdt at undvære mobilen.
– Joh, det er jo en rigtig god skole, men det ville være meget svært uden mobil et helt år, siger hun.
Selv om de unge hungrigt tjekkede smser efter de 14 dage, mener Kristian Andersen ikke, at mobilkulturen ødelægger det sociale fællesskab på skolen.
– Det forholder sig sådan, at eleverne kun må have mobilerne på værelserne, eller hvis de skal ned i byen, siger han.
I alle offentlige rum på skolen er mobilerne forbudt. Ligeledes er der regler omkring de bærbare computere, som eleverne har med hjemmefra.
– De bærbare computere bliver låst inde kl. 9 om aftene, så natten ikke bliver brugt på chat, msn, snak og spil. Eleverne skal være friske til skole undervisningen om morgenen, siger Kristian Andersen.