Skriv til Suh

Har du et problem, så skriv til:
Psykolog Suh B. Jacobsen
Nordgårsvej 109, Tune
4000 Roskilde
eller mail til: Suh@Udfordringen.dk. Ikke alle breve offentliggøres. Du er velkommen til at være helt anonym, hvis du ønsker det. Hjemmeside: www.suhjacobsen.dk

Hvordan ved man,
om man tror ”rigtigt”?

Kære Suh
Jeg håber, du kan give mig en kommentar med på vejen. Ind imellem synes jeg nemlig, det er svært at vide, om jeg stadig er kristen – ikke at jeg ikke inderst inde tror på Gud og Kristus, men nogle gange er det, som om min tro er forsvundet. Hvordan ved man, om man tror ”rigtigt”?
Hilsen N.N.

Kære N.N.
Jeg synes, du skal opsøge din præst eller menighedsleder og snakke dine spørgsmål igennem med vedkommende. God teologisk vejledning er vigtig i forhold til dine tanker.
Men jeg vil gerne give dig et par kommentarer med på vejen.
Vores forhold til Gud er mange steder i Bibelen sammenlignet med et kærlighedsforhold mellem mand og kvinde. Og ligesom det i et almindeligt kærlighedsforhold nogle gange er meget nemt at mærke og vide, at man elsker hinanden og andre gange svært – ja sådan er det også i forhold til Gud. Nogle gange bobler det dejligt nede i maven, eller man bliver helt varm om hjertet, når man er samlet med andre kristne, lovsynger eller bare er sammen med Gud i stille bøn. Andre gange er de rare følelser der slet ikke, intet i ens krop fortæller, at man er nær Gud, og så kan man godt komme til at konkludere, at man ”ikke tror rigtigt”.
Men følelser – også de, der er knyttet til troen – kommer og går. Det kan vi ikke gøre meget ved. Vi kan skabe de optimale rammer for at føle de følelser, vi helst vil føle, men er vi i personlig krise, meget stressede, syge eller andet, som uundgåeligt påvirker også vores følelsesliv, må vi passe på, at vi ikke drager alt for mange konklusioner ud fra det. At du altså ikke føler, at du tror, er ikke nødvendigvis det samme, som at du ikke gør det.
Tro har nemlig egentlig ikke noget med følelser at gøre. Tro er en overbevisning. Ofte følger der dog mange dejlige følelser og følelsesmæssige oplevelser med troen.
Men du kan bruge din tilstand som en kilde til information: hvad er det du savner i forhold til Gud? Hvad skal der til, før du igen mærker, at du tror?
Måske du på denne måde kan finde frem til, hvad der skal til for at finde ind til nærheden med Gud igen. Husk, at Gud heldigvis aldrig er i tvivl om sin kærlighed til dig. Selvom du tvivler ind imellem.
Hilsen Suh

Vi har haft et turbulent forhold
Hej Suh
For 10 mdr. siden slog jeg op med min kæreste igennem to år. Vi har haft et turbulent forhold, hvor vi er gået fra hinanden og har fundet sammen igen mange gange. Nu har jeg besluttet, at det skal være endelig slut, for jeg kan ikke holde til det andet. Det undrer mig bare, at jeg stadig ikke er kommet mig over det, jeg er stadig utrolig ked af det og trist og kan ikke rigtig fungere. Er det normalt, at der går så lang tid?
Hilsen J, 20

Kære J, 20
Der kan være mange forskellige grunde til, at du har det skidt stadigvæk. Efter et brud med en kæreste igennem to år er en sorgproces naturlig, og det er forskelligt, hvor lang tid det tager fra person til person.
Det kan også være, at det handler om, at der er noget uafsluttet i forhold til din ex-kæreste. Når der er uafsluttede ting i vores liv eller situationer, der endte meget utilfredsstillende for os, bruger vi en masse energi på dem. Man kan sige, at vores psyke hele tiden arbejder på at ændre eller afslutte det for at kunne lægge det bag sig. Man kan derfor blive meget træt, trist eller ligefrem syg eller deprimeret. Ofte er det et tegn fra vores psyke om at få gjort noget ved det på den ene eller anden måde.
I din situation kan det være, at der måske er der nogle spørgsmål, som du ikke har fået stillet din ex? Eller at der er nogen ting, I ikke har fået snakket færdig om? Er der noget vrede, du ikke har fået givet udtryk for eller ikke har fået bearbejdet? Eller måske handler det i virkeligheden om, at du stadig elsker ham, og beslutningen om at gå fra ham ikke er den rigtige?
Der er mange muligheder, så prøv at tænke alt igennem, og overvej nøje, hvad der kan gøres anderledes end det, du gør nu. For din nuværende strategi og adfærd er åbenbart ikke sund for dig!
Tal evt. med en helt udenforstående om det, som kan se på sagen med friske øjne.
Held og lykke med det.
Hilsen Suh

Hotline til Suh
På alle torsdage fra kl. 10-11 kan du ringe
til Udfordringens
psykolog Suh Jacobsen på 46 96 89 69.
Nogle af spørgsmålene bringes senere i Brevkassen.
Du kan fortsat skrive pr. brev eller mail til:
Suh Jacobsen, Nordgårsvej 109,
Tune, 4000 Roskilde, eller
mail til: Suh@Udfordringen.dk