Kirke rider med på wellness-bølge

Som den første kirke i Danmark har Baptistkirken i Århus lanceret et tilbud, som sætter fokus på kroppens velvære.Hvorfor er der ingen kirke, der har et fitnesscenter? Kan man tænke sundhed og krop sammen med kirke? – Kirken skal være et hus, som kan rumme alt!
Sådan lyder Thomas Thorndals grundlæggende tanke om kirken som institution.
Han er præst i Århus Baptistkirke og er, sammen med sin kone Susanne Drost, primus motor i kirkens nyeste projekt: WeekendWellness.
De vil sætte fokus på kroppens velvære og skabe et rum i kirken, hvor forbøn og undervisning er skiftet ud med massage og afspændingsteknikker.
– Humlen i det hele er at bygge relationer. Kirken er et fællesskab, og til at holde fællesskabet oppe har vi en række søjler. Hvor vores gudstjenester har fokus på det åndelige, skal WeekendWellness have fokus på det kropslige, forklarer han.

Undgå stress med
afspændingsteknik

Kirken betragtes af de fleste som et åndeligt forum. At have fokus på kroppen i en kirke kan måske virke ”alternativt”. Så hvad er det helt præcist, WeekendWellness er?
– Der er ikke nogen alternativ holisme eller mystiske ting i det her. Vi har en klinisk tilgang til kroppen og arbejder med praktiske øvelser til f.eks. ryg og skuldre, balance, fysisk træning og afspændingsøvelser, siger Susanne Drost.
Hun er uddannet afspændingspædagog ved Randers Afspændingspædagogisk Seminarium og har over 11 års erfaring både som underviser og i privat praksis. Hun har været tilknyttet Århus Baptistkirke siden 2004 og sidder i menighedsrådet.
– Vi vil tage udgangspunkt i de problemer, folk kommer med. Det handler om at mærke sin krop og finde ud af, hvilke øvelser, man skal lave for at løse f.eks. smerter i ryggen. Vi vil også fokusere på at nedbringe stress, siger hun.
I starten vil træningen fungere som holdundervisning eller øvelser, man kan lave to og to. Alle er velkomne, og Susanne Drost understreger, at det ikke kun er for kirkens medlemmer.
– Vi ønsker selvfølgelig kontakt til så mange som muligt, så alle, der er interesserede, er velkomne. Vi er stadig meget tidligt i opstartsfasen, så vi har ingen anelse om, hvorvidt det bliver en succes, siger hun.
Men med tidens trend og fokus på fitness og velvære bliver tilmeldingerne næppe et problem. Undervisningen er gratis og finder sted i Immanuelskirken på Hedemannsgade i Århus hver fredag fra kl. 16.30.

Kirken er et
helende fællesskab

Set i et større perspektiv er WeekendWellness blot ét blandt mange af parrets initiativer. Kirken kører i øjeblikket to gospelkor, livsstilsaftener, fællesspisning en gang om ugen og det såkaldte ”fredagsfilosoffen”, som er et åbent diskussionsforum.
– Vores mål er at skabe en række søjler, som sammen holder fællesskabet oppe.
De skal rumme alle aspekter af livet som menneske.
Mennesket består af en milliard oplevelser, og kirken skal kunne rumme det hele. Både det åndelige, det sjælelige og det kropslige, forklarer Thomas Thorndal.

Socialrådgivning
– også i kirken

Han er uddannet præst ved SALT i 1993 og er desuden uddannet socialrådgiver og har arbejdet med socialt belastede mennesker, coaching og HR-konsultation. På længere sigt ønsker han også, at kirken skal kunne tilbyde rådgivning og hjælp indenfor forskellige områder som f.eks. parforhold.
– Den nutidige opfattelse er meget, at har man personlige problemer, store som små, går man til de etablerede institutioner som kommunen, fysioterapeuten eller psykologen.
Vi skal ikke overtage disse roller, men folk skal kunne snakke om disse ting i kirkens fællesskab. Det er helende i sig selv at være en del af et fællesskab, og man opbygger sociale relationer og et netværk, som man kan trække på. I kristen terminologi: at blive en del af legemet, siger han.
Han lægger ikke skjul på, at det er en omfattende opgave at starte de mange tilbud op, men håber stadig, at flere aktiviteter kan tilføjes i fremtiden.
– Nu har vi fokus på at få WeekendWellness op at køre, men jeg håber på, at der kommer mange flere aktiviteter. Det er jo et langt, sejt træk og et superambitiøst projekt, men vi tror på det, siger han.
I forbindelse med de mange tilbud har kirken ansat en række nye medarbejdere, og der er derfor også tale om en økonomisk satsning fra kirkens side. Men Thomas Thorndal lader sig ikke kue.
– Vi ser det som vores job at bryde ny jord, og de forskellige medarbejdere skal fungere som spydspids på hver deres aktivitet.
Når man ønsker at starte nyt, er man nødt til at være ambitiøs, tilføjer han.