Carola: Jeg er forelsket – i Jesus!

Den svenske Melodi Grandprix-vinder Carola
lever sin drøm ud: At synge og fortælle om Jesus,
som hun har kendt siden teenageårene.
Og hun havde noget at sige til Udfordringens læsere…Carola vandt det svenske Melodi Grandprix som 16-årig og har været i rampelyset lige siden – både som vinder af det internationale Melodi Grandprix i 1991, som Bee Gees-protegé, som musical-stjerne – og som en kendt kristen, der vil ud med budskabet.

I Sverige har Carola solgt flere albums end Roxette, Ace of Base, Europe og ABBA

Udfordringen mødte hende, da hun optrådte i Danmark den 4. december med sange fra sit nye julealbum.
Grundtvigskirken på ydre Nørrebro i København er oplyst af blå og røde projektører. Et stort kor laver stemmeøvelser, og travle mennesker render rundt med lys, tæpper, blomster og palmer. De gør klar til aftenens koncert, og spændingen kan næsten smages i luften. Midt i mængden hiver Carola i et stort tæppe; lidt frem og så lidt tilbage. Alt skal være perfekt og flot for publikum.
Da hun endelig får løsrevet sig for at give interview, hilser hun med et stort smil og undskylder, at hun har ladet mig vente lidt. Og da Carola finder ud af, hvilken avis Udfordringen er, bladrer hun den interesseret igennem og ser intenst på diktafonen, for hun har et budskab:
– Jeg vil gerne starte med at sige, at jeg er forelsket i Jesus. Og jeg tror, det er nøglen til at holde din tro i live, at du er forelsket og har et personligt forhold til Gud.
Carola gør det, hun gør, af glæde og af kærlighed til Gud. Det er man ikke i tvivl om, når man har mødt hende.

Kristen som 13-årig

Det larmer omkring os, og folk går ind og ud af værelset, vi er i.
– Det er lidt stresset i dag, griner hun undskyldende.
– Men jeg er meget glad og taknemmelig for, at jeg kan udleve min drøm. Det har jeg gjort, siden jeg var 13.
Som 13-årig så Carola filmen Ben Hur i skolen, og den gjorde indtryk. Hun vidste ikke, hvad kristendom var, men filmen bekræftede de tanker, hun havde: Der var mere i livet end at gå i skole og at synge, at der var en større skæbne. Kort efter kom der en ind i klassen og fortalte hende om Jesus, og det ledte hende til at tage med en kirkelig organisation på skitur.
– Vi havde bibelstudier om morgenen. På den sidste dag var der en lille fest, hvor alle kunne fortælle, hvordan ugen havde påvirket dem. Da jeg sad der og lyttede, begyndte mit hjerte at banke. Og jeg hørte en stemme sige: ”Rejs dig, Carola. Det er din tur”.
– Og jeg, jeg… Carola begynder at falde over ordene, mens hun snakker mere og mere forpustet, helt indlevet i oplevelsen for 30 år siden.
– Det var første gang, jeg følte mig virkelig nervøs eller flov. Jeg kunne mærke, at det her var noget stort, noget ud over mig selv. Pludselig fandt jeg mig selv stående op.
Hun havde rejst sig uden at lægge mærke til det.
– Og jeg gik frem og sagde, jeg tror på Jesus, og det her er det bedste, der er sket for mig. Så begyndte jeg at græde og græde, helt ind i Faderens arme. Sådan føltes det, som om jeg blev omfavnet.
Carola sukker dybt:
– Jeg græd i glæde. Jeg var kommet hjem. Siden lærte jeg Jesus bedre at kende, og Helligånden, hans hjælper.

Fik profeti som 14-årig

– Da jeg var 14, modtog jeg en profeti. En svensk præst sagde til mig: ”Gud vil bruge dig i hele Sverige, især over for ungdommen. Så forbered dit hjerte, Carola”. Og jeg græd, da jeg hørte det, for det var så stort for mig, siger hun og lægger med hele kroppen og stemmen tryk på ”stort”.
Der gik ikke lang tid, før profetien blev bekræftet.
Carolas søster tilmeldte hende to år senere det svenske Melodi Grandprix i 1983, hvor hun sang sangen ”Fråmling”.
– Jeg havde Biblen med mig bag scenen, og jeg læste fra Prædikerens Bog, at Gud vil give dig styrke og gunst.
Jeg knælede og sagde: ”Jesus, jeg går ind på scenen i dit navn, nu”.
– Og jeg vidste ikke før, jeg vandt, at dette var døren, dette var opfyldelsen af den profeti. Det var mit gennembrud.

I rampelyset

Hun vandt det svenske Melodi Grandprix, og ved finalen i München fik hun tredjepladsen. Det ledte til international succes og en pladekontrakt. Anden gang, hun deltog i Eurovisions Melodi Grandprix i 1991, vandt hun i finalen i Rom med sangen ”Fångad i en stormvind”.
I 1984 indspillede hun et album, produceret og skrevet af en af tidens største navne: The Bee Gees. Der er siden kommet mange flere albums, i forskellige genrer – fra pop til hymner, og 3 julealbums, hvoraf det seneste, ”Jul i Bethlehem II”, har bragt hende til Danmark på turne.
Som den første skandinav nogensinde har hun optrådt på kinesisk tv – for 600 mio. seere – og i Sverige har hun med succes været hovednavn i musicals som ”Les Miserables” og ”Sound of Music”. Hun har lagt stemme til tegnefilm som Steven Spielbergs ”Prinsen af Egypten”, og på tv har hun optrådt som dommer i talentprogrammet ”Idol”, der også findes på dansk tv. Hun er et verdenskendt ansigt, men i Sverige er hun superstjernen, der har solgt flere albums i hjemlandet end Roxette, Ace of Base, Europe og ABBA.

Udfordring til læseren

Carola er ikke tvivl om, at det er Gud, der har åbnet alle døre, og hun ved, hvad hun vil med sin musik og sit talent.
– Når jeg synger, vil jeg gerne opfordre folk til at komme til Guds hjerte og se, at man ikke skal være bange. Giv slip på alle de ting, der holder dig tilbage, og tro på Gud, for han kan gøre det, og han vil lede dig hen, hvor glæden er. Hvor den sande glæde er. Og med sand glæde kommer frihed og fred. Hvis vi bekender vores synder, hvis vi er ærlige og åbne for Helligånden, så er det det bedste liv, vi kan få!
Men det er ikke et glamourøst liv. Det handler ikke om bare at sige o.k. til Jesus, når alt er hårdt og besværligt. Det handler om at fange hele skæbnen og virkelig at leve.
– Jeg vil gerne sige til Udfordringens læsere, at du skal være et vidne i din hverdag. Bed for folk. Tag en chance og sig: ”Må jeg bede for dig”, siger Carola og lægger sin hånd på mig for at illustrere sin pointe.
– Det gør jeg. Men ikke på en hysterisk måde, jeg gør det på en ydmyg måde. Før jeg går på scenen, samler jeg mine musikere og deler min vision med dem om, hvorfor jeg synger. Og så kommer Guds herlighed som regel.
Pludselig går musikerne i gang med at øve bagved, og hendes manager prikker hende på skulderen.
– Jeg bliver nødt til at løbe, siger hun og rejser sig, men stopper så op. Hun har noget mere, hun skal have sagt:
– Så åbn dit hjerte, vær modig. Gå efter det, du har i dig! Forstår du, hvad jeg mener? Ja, vi skal bede om, at Hans vilje må ske, men gør noget! Du skal ikke bare sidde der og vente. Gør noget!
Så løber Carola ud til koret, hilser på dem og takker, fordi de er kommet.
– Nu skal vi fejre Jesus og julen, råber hun.