Gi´dig glad
Frikirker giver også julehjælp

Flere frikirker er begyndt at dele julehjælp ud til enlige forsørgere, prostituerede og fængselsindsatte.Kære Bykirke
Jeg er alenemor med 2 små børn. Min økonomi ser meget sort ud, da jeg er på kontanthjælp, og der kan ikke blive råd til både julegaver og julemad. Det hele ser så trist ud, for jeg vil så gerne give mine børn en god jul. Familie har vi ikke noget af, ikke nogen der vil vide af os…

Julehjælpen består ofte af en køb købmandskurv

Sådan lyder en ansøgning om julehjælp til Bykirken i Odense fra en fortvivlet alenemor. Et brev, der viser, at det ikke er slut med fattigdommen i Danmark. Og derfor har frikirken da også i flere år tilbudt julehjælp:
– Vi giver julehjælp til 150 familier – enlige forældre i Odense Kommune på overførselsindkomst med hjemmeboende børn under 16 år, oplyser Bykirkens præst, Jan Due Christensen.
På spørgsmålet om, hvorfor frikirken gør det – om det har bygget bro til kirken – svarer præsten:
– Det er ikke vores indtryk, at nogen er begyndt at komme i kirken på grund af julehjælp. Vi skelner skarpt mellem velgørenhed og forkyndelse: Altså ingen tvangsindlæggelse til kristen mission, fordi man er fattig.

Flere fattige i Danmark

Også i nabokirken Odense VækkelsesCenter deler man julehjælp ud.
– Vi føler et ansvar for vores by og vil forsøge at række ud til 100 familier, siger koordinator og hjælpepræst Linda Zimmer.
Det er første gang, kirken forsøger sig med julehjælp, men Linda Zimmer har erfaring med den slags efter 13 år som kaptajn i Frelsens Hær.
– Nøden er ikke blevet mindre i Danmark de senere år, fastslår hun.
I Grenaa er det også første gang for den lokale frikirke at dele julehjælp ud. Her er man gået sammen med den lokale folkekirke om julepakkerne:
– Vi har tilbudt julehjælp til enlige forsørgere med børn under 16 år, fortæller Ole Kauczki, præst i Grenaa Frikirke.
Julehjælpen består af en pakke med alt, hvad der er brug for til en juleaften – and, steg, rødkål, kartofler, grødris, slik, kaffe, samt en fællesgave og en mandelgave. Det meste er hentet hjem ved hjælp af sponsorer.
– Vi ville gerne gøre Ordet levende – give det krop på en eller anden måde, og så syntes vi, julen var et godt sted at starte – det er en tid, hvor de, der er presset økonomisk, presses yderligere, fortæller Ole Kauczki.

Julepakker til fanger

I Kolding deler Apostolsk Kirke julehjælp ud på to fronter:
– Vi samler nu ind på 4. år til en julepakke til fangerne i Auid og Arad fængslerne i Rumænien, fortæller kirkens præst Finn Ravn Hansen. – Det andet projekt er til Kolding by.
– Vores brevpapir, mail-adresser, lysskilt ved kirken osv. bærer navnet Kirke i byen. Det vil vi leve op til.
Derfor har vi i samarbejde med Socialkontoret i Kolding Kommune givet håndslag på 100 kasser med juleting og julemad til de mest trængende familier i Kolding.
Men de mest trængende er uden tvivl fangerne i Rumænien. Der er flere tusinde fanger i alt i de to fængsler.
– Der er 800 fanger, som vi ved ikke vil få besøg eller en pakke her i julen. Dem samler vi ind til, fortæller Finn Ravn Hansen.

De skal vide,
de er værdsat

Også i pinsekirken i Københavns Kulturcenter går de utraditionelle veje og målretter julehjælpen til prostituerede på Vesterbro og de indsatte ved kriminalforsorgen på Sandholmlejren. Her uddeler de bl.a. varmt tøj:
– Vi har en gruppe, vi kalder Strik med formål, som nu kører på tredje år, fortæller koordinator Susanne Poulsen. – De strikker handsker, huer, halstørklæder, sjaler og nogle rigtig lækre hjemmesko.
Hvorfor gør I det?
– Fordi vi har set et behov, og vi har et overskud, vi kan dele med andre. Det er vigtigt for os at fortælle nogen, at de er værdsatte og elskede, slutter hun.