Gi´dig glad
45 tons nødhjælp i tre juletransporter

Nødhjælpsorganisationen God Cares – Sdr. Bork Nødhjælp er i fuld gang med at sende juletransporter til Litauen, Estland og Rumænien, hvor fattige familier, børnehjem, gadebørn og ældre får varmt tøj til vinteren, julegaver samt mad og lækkerier til den forestående jul. En juletransport er undervejs, og to er ved at blive pakket og læsset for at køre af sted med nødhjælpen.

Til venstre: Bjarne Aas ses herover i den hvide t-shirt i færd med at læsse en nødhjælpstransport af i Ocna Mures, Rumænien.
Til højre: Fmd. Helene Aas sammen med børnehjemsbørn, som har fået nyt dansk tøj.

Hvert år i november og december sender God Cares (Gud har omsorg) – også kaldet Sdr. Bork Nødhjælp årets juletransporter af sted.
– Nøden er stor, og der er stadig hårdt brug for nødhjælp. Vi er så taknemmelige for alle, som er med til at støtte organisationen enten med praktisk hjælp eller donationer af forskellige slags, siger formand Helene Aas.
Alle tre juletransporter vejer omkring 15 tons hver og er læsset med varmt vintertøj og fodtøj, hvoraf en stor del er helt nyt. Derudover er der tæpper, fødevarer, gulvmåtter, kager, legetøj, julepynt, sengetøj, håndklæder, dyner og madrasser.

Jul i Litauen

I slutningen af november blev den første juletransport pakket og sendt til Litauens hovedstad, Vilnius.
Leodikadja, som er leder af organisationen Levictus, modtager alle transporter fra God Cares og sørger for distributionen. Organisationerne har haft tæt samarbejde i 10 år.
Denne juletransport går til fem børnehjem, gadebørn og fattige familier.
– De fattige i Vilnius ved, hvor de kan hente nødhjælp. Leodikadja har derfor hængt invitationer op til en stor julefest, hvor børnene får julegaver og kager fra transporten. Lokale banker har desuden doneret fødevarer til festen for at hjælpe deres landsmænd, siger Helene Aas.
– Vi så, hvor stor forskellen på rig og fattig var derovre, da vi var på besøg i sommer. Børnehjemmene kunne eksempelvis ikke løbe rundt økonomisk, hvis ikke de fik nødhjælp. Der er stor nød og brug for mere hjælp.

Julefest i Rumænien

Lastbilen, som kører juletransporten til Ocna Mures i Rumænien, bliver pakket i starten af december.
Organisationen ”The Good Samaritan” (Den Gode Samaritaner) tager imod nødhjælpen. Organisationens leder pastor Nico Gatea står for uddelingen sammen med sin hustru Caprice.
Juletransporten går både til børnehjemmet ”The Scantuary” (Helligdommen) og til nødhjælpsprojekter i Ocna Mures og i Silivas området.
– I år har Nico planlagt at holde fire julefester. Der skal være en fest for 450 børn, som får nyt tøj og sko til vinteren samt julegaver og godter fra Danmark. Der bliver en julefest for alle på plejehjemmet, som får nødhjælp og mad. Så holder de en fest for alle de gamle, såsom enker der ikke kan klare sig selv, og sidst men ikke mindst en fest for alle de fattige sigøjnere i Silivas, som har hårdt brug for nødhjælp. Til julefesterne er der en julemiddag, børn som optræder, julepynt og alt, som hører en julefest til, siger Helene Aas.
God Cares har installeret brønde i Silivas området, så de fattige familier kan få drikkevand. De er ved at bygge brusebade med varmt vand, så de fattige kan vaske sig, få skiftet tøj og få bedre hygiejne.
– Nicos kirke sørger også for, at børnene får undervisning og lektiehjælp. Kirken har en bygning i området, som er under renovation, så endnu flere kan få hjælp. Det er alt sammen noget, som bliver sponsoreret fra Danmark gennem nødhjælpen, siger Helene Aas.

Juletransport til Estland

Årets sidste juletransport bliver sendt midt i december til Valga i Estland. Pastor Markus Malius og hans hustru modtager nødhjælpen fra Danmark og sørger for uddelingen.
– Da vi besøgte Valga på vores tur til de baltiske lande, viste pastor Markus os rundt. Det var chokerende at se de fattiges vilkår. Vi så folk, som var blevet lamme af at drikke barbersprit og træsprit. De lå i deres egen afføring i gamle slidte klude. Vi mødte fattige familier, som ikke kunne give deres børn mad hver dag. Pastor Markus fortalte os, at disse mennesker var afhængige af nødhjælpen fra Danmark, fortæller Helene Aas.
Pastor Markus planlægger i år et kæmpe julegilde for hundredvis af børn, fattige og hjemløse. Da mange af de fattige ikke bliver vasket, har kirken lejet den lokale svømmehal og sauna, så de fattige og hjemløse kan blive vasket.
– Først skal de mødes i kirken. Her får de hver en pose, som de skal fylde med nødhjælp, så de får nyt tøj fra inderst til yderst. Bagefter skal de i svømmehallen. Der skal deres gamle snavsede tøj i posen, så de kan tage det nye på efter at have badet og været i sauna. Om aftenen er alle inviteret til spisning i kirken hvor der er underholdning, gospel og børnekor, fortæller Helene Aas og tilføjer:
– God Cares er stadig i gang med at samle ind til den sidste transport, og vi mangler især undertøj til de hjemløse i Valga. Det ville være fantastisk dejligt, hvis der er nogen, som vil sponsorere noget undertøj, slutter hun.