Tips til teenagere

Der er mere at hente i Nykøbing end rusmidler, der er ungdomstræf.I februar åbner ”Tips”, som er café-aftner med ét mål: at få unge væk fra stoffer, alkohol og diskoteker.– Der er meget alkohol og stoffer her på Mors, og vores tanke bag Tips er at skabe et frirum, hvor unge ikke er påvirket af rusmidler eller alkohol. Vi vil vise teenagere og unge, at vi sagtens kan have det sjovt og hygge os foruden, siger formand Anne Mette Bjerregård.
Tips’ navn står for: ”There is peace somewhere” og bliver drevet af en styringsgruppe på seks unge mellem 17 og 27 år.
Kenneth Steffensen fra Den Sociale Indsats i Morsø kommune giver Anne Mette ret i, at stoffer og alkohol er et problem blandt de unge på Mors. Men situationen er ikke værre, end at de lokale myndigheder og politikere har øje på sagen.
– Selvfølgelig er det et problem, men ikke værre end i andre kommuner. Efter kommunesammenlægningen er der kommet flere tiltag, både politisk og kommunalt, for at gøre noget ved problemet. Både forebyggende og opsøgende, siger han.

Svært at være ung

Anne Mette Bjerregård. (25)

Anne Mette mener, at det er svært at være ung i det moderne Danmark.
– Der er så mange tilbud i dag. Vi har en forfærdelig druk-kultur, og vi hører om krig, vold, mord og terror hele tiden. Det medvirker til, at en del unge får en følelse af håbløshed. Det rører dem ikke at høre, at folk dør, for hvad rager det dem, der døde jo også nogle dagen før. De bliver ligeglade og tager ikke stilling. Det er et faresignal i Danmark, for egoismen breder sig, og tendensen ”bare jeg har det godt…” breder sig, og næstekærligheden bliver kold, siger Anne Mette.
Ved at åbne café-aftnerne Tips vil vi prøve at få teenagernes øjne op for, hvor farligt det er at være ligeglad. – Vi vil gerne vise dem, at det er muligt at få fred med omgivelserne, familien, vennerne og Gud, siger hun.

Aktiviteter for unge

Styringsgruppen informerer teenagerne lokalt og opfordrer dem til at tage venner med.
– Vi er spændte på den første aften og håber, de unge vil sprede nyheden fra mund til mund, siger Anne Mette.
Til café-aftnerne kan teenagerne blandt andet opleve sang og musik, de kan hygge sig med vennerne ved opstillede café-borde eller være med til at dekorere en mur med grafitti eller maling.
– Vi har også en kiosk, hvor de kan købe slik, chips og sodavand. Vi sælger cool cd’er med kristne artister samt ungdomsbøger. Vi inviterer også talere, som holder små oplæg med relevante emner for unge, som de kan relatere til, fortæller Anne Mette.

Opmuntrende budskab

– De unge kan få tips til, hvordan man kan leve et spændende liv uden at være påvirket af rusmidler.
Vi vil naturligvis også introducere dem til det kristne liv, opmuntre dem i hverdagen, snakke om samfundet og verden. Vi vil bare være her for dem, svare på spørgsmål og vise dem, at man sagtens kan være cool, ung og tro på Gud. Vi er selv unge, som har oplevet hvor svært det er, at være ung i disse tider. Men vi har også erfaret, at Gud har hjulpet os, når vi har bedt til ham, fortæller Anne Mette.

Professionel hjælp

Café-aftnerne er målrettet mod teenagere og unge, som eksperimenterer med alkohol og stoffer i byen og til fester.
– Vi har kun et liv, og det skal være indholdsrigt. Der findes andre måder at leve på end at flygte fra virkeligheden i en rus. Kommer der unge til os og vil have hjælp til at trappe ud af et begyndende stof- eller alkoholmisbrug, vil vi naturligvis snakke med dem om at tage kontakt til forældre, kommunen eller institutioner med professionel hjælp. Vi er her for at hjælpe, støtte og opmuntre dem i den rigtige retning, siger Anne Mette.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Vidste du at…


– 40 % af alle drenge og 31 % af alle piger i Danmark har prøvet et ulovligt stof som for eksempel hash, speed, ecstasy eller kokain.
– 17 % af alle drenge og 10 % af alle piger i Danmark har prøvet et andet ulovligt stof end hash.
– Når unge forlader 9. klasse har 30% af drengene og 20% af pigerne prøvet hash. Og de unge, der prøver andre stoffer, har næsten alle prøvet hash først.

– Hver dansker på 15 år og derover drikker gennem-
snitlig 11,5 liter ren alkohol om året.
– 50 % af drengene og ca. 30 % af pigerne i 5. klasse har drukket alkohol indenfor det sidste år.
– 30 % af drengene og 20 % af pigerne i 5. klasse har drukket alkohol den sidste måned. For 9. klasse elever uanset køn er tallet over 80 %.
– 65 % af 9. klasse eleverne uanset køn har været fulde inden for den sidste måned.
– Antallet af genstande, de unge drak, sidste gang de drak, var i gennemsnittet henholdsvis 10,7 for drenge og 8 for piger i 9. klasse.
Kilde: Sundhedsstyrelsen/Danmarks Statistikker