Rød journalists blev omvendt

En af Sveriges mest kendte journalister Göran Skytte bekender nu sin omvendelse og kristne tro i det offentlige rum.Når en venstreradikal kendt person begynder at tale om Gud på et personligt plan, skaber det reaktioner.

’Omvendt’ er et fint ord. Det er det modsatte af at være vendt væk fra Gud.

Göran Skytte (62) er en af Sveriges mest kendte journalister og har en lang karriere bag sig som undersøgende journalist på bl.a. Aftonbladet, som studievært i svensk tv og som forfatter.
I sin nyeste bog ”Omvendt” fortæller Skytte om sin vej til den kristne tro.
Vi taler om Gud og medier, om Skyttes opdagelsesrejse til tro og om den svenske kirke. Han siger tingene på en frisk og direkte måde. Han dramatiserer og krydrer ordene. Man kan tydeligt høre, at han har haft en god karriere som journalist.
Efter at han begyndte at skrive personligt om den kristne tro, er han blevet kritiseret for sin forståelse af ”dissidenter” dvs. forskellige tænkere inden for den svenske kirke. Han er en samfundsdebattør, der er gået til højre på den politiske skala og som samtidig bliver inviteret ind i kirkerne for at tale om Jesus. Der er noget, der ikke stemmer, men som alligevel vækker nysgerrighed.
Sidste år holdt han 70 forelæsninger med fuldt hus. I år tyder det på, at der bliver mange flere tilhørere end de 20.000, som i fjor tog del i hans budskab. Han bekender kulør og kan nemt tale i flere timer og stadig fastholde folks interesse.

Journalist eller
prædikant

Skytte vil ikke kaldes prædikant. Hans identitet er noget andet. Han begynder at tale om bogens succes og forelæsningerne. Det føles godt, men Djævelen ligger på lur med hovmod og selvforherligelse.
– Det er vigtigt at værne sig mod dette. Skal jeg prædike? Jeg er en pressemand, en undersøgende journalist, siger Skytte.
– Jeg ved selv, at hovmodet er en stærk kraft i mit liv. Sammen med dårlig selverkendelse er det en rigtig djævelsk sammenblanding. Djævelen sender ikke bare en djævel uden samtidig at tale til hovmodet. Så bliver der en god grund til protest, som en præst udtrykte det, siger Skytte på skånsk.

Guds død i medierne

Göran Skytte fortæller, hvordan den svenske medieverden blev påvirket af venstreradikalismen allerede fra 1950’erne.
Selv begyndte han på journalisthøjskolen i Göteborg i 1972. De mest højrøstede elever var kommunister. I bogen ”Omvendt” skriver han:
”I 1970’erne gik der et rødt lemming-tog fra journalisthøjskolerne i Stockholm og Göteborg til landets redaktioner. Begrebet ”medievenstre” blev født. Fulgt af sekulariseringen i 1980’erne forsvandt Gud, Jesus og tro definitivt fra spalterne.”
I 1980’erne fik Göran Skytte tildelt den store journalistpris for undersøgende journalistik på Aftonbladet. Derefter blev han reporter på Rekord Magasinet, den tids største samfunds-program i tv med Jan Guillou som programleder. Skytte og Guillou udgav bøger sammen.

Gud tilbage i medierne

Men den fremgangsrige journalist kunne ikke nyde succesen. Han var usikker og bange, men optrådte som selvsikker og selvforherligende. Han var bange for at blive afsløret. Lucia-natten 1989 faldt alt sammen. Han drak en masse vin og tog piller.
Næste morgen vågnede han op på psykiatrisk afdeling. Han kom straks i behandling, så han i januar 1990 kunne begynde sit nye magasin-program ”Skytte” i svensk tv.
Dette program havde den bedste sendetid og blev en tribune for kendte personer som Ikeas Ingvar Kamprad, tennisstjernen Björn Borg og Göran Persson, men også for præster og forfattere, der talte om Gud. Man inviterede fx Ulf Ekman, Ma Oftedal og Lennart Koskinen.
Alle programmer med tydelig åndelig indstilling havde højere seertal end gennemsnittet. Mere end en million svenskere fulgte med hver uge.
– Jeg kunne også se det i andre medier. Spørgsmål, som tidligere var umulige, blev nu sædvanlige.
Spørgsmålet: ”Tror du på Gud?” var et tåbeligt spørgsmål i 1970’erne og 1980’erne. Men i 1990’erne kunne til og med sportsjournalister og kulturjournalister begynde at stille spørgsmålet: ”Tror du på Gud?
Hvad der var endnu mere forbløffende, var, at folk begyndte at svare. Det havde man ikke gjort tidligere – man mente, det var en privatsag. Pludselig begyndte den ene efter den anden at fortælle om deres tro på Gud. Det var politikere, forretningsfolk, sportsstjerner, folk som Volvos Per Gyllenhammar og statsminister Göran Persson som fortalte, at han ville have været præst.
På baggrund af dette blev Göran Skyttes interesse for kirke og tro vakt. Han havde mange gange siddet bagerst i kirken og lyttet. Og han læste i Bibelen.
Manden som i 22 år modarbejdede kirken endte med at blive medlem af den svenske kirke.

Opdagelsesrejsen

Det tog mellem fem og ti år, inden Skytte ville kalde sig kristen.
– Det var svært at forstå: Er jeg synder virkelig kristen? Er det bare for en tid, eller er det en intellektuel leg? En sentimental følelse eller endnu en intellektuel interesse – som at læse Prost eller Dostojevskis bøger? – Det indebar ikke lidelse, men det var en svær proces, der til stadighed dominerede forundringen. Ligesom en vældig spændende opdagelsesrejse, siger Skytte.

’Omvendelse’
er et fint ord

Det, han nu taler meget om, er den daglige omvendelse.
– Jeg havde vendt Gud ryggen og blev sent omvendt. Ikke bare en gang, men dagligt. Det er vældigt fascinerende. Vi bliver omvendt hver dag. Vi går hver dag væk, vi synder, men kommer tilbage. Det er Helligånden, som skaber omvendelsen.
I sin bog, som udkom i januar fortæller Skytte, at folk spørger ham: ”Er du frelst?”
– Jeg kunne svare ja, men det gør jeg ikke. I stedet svarer jeg, at jeg er blevet ”omvendt”.
Omvendt er et fint ord. Det er det modsatte af at være vendt væk fra Gud. Det er meget bedre at være omvendt end at gå væk fra Gud. Ikke socialt finere, men finere ud fra aspektet livskvalitet. Det er det i hvert fald for mig.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Alt har en tid

Göran Skytte har i mange år været i aviserne i debatten om kvindelige præster og andre fænomener i den svenske kirke. Omkring år 2000 var han i polemik med ærkebiskop K.G. Hammar.
Skytte var ved at blive etableret i det kirkelige forum, men kritiserede og havnede uden for det fine rum.
– I dag er jeg fortsat stærkt kritisk mod forseelser i den svenske kirke, men nu går jeg ikke længere ud med min kritik. Jeg tror, at Gud vil, at jeg skal skrive bøger om min tro, og hvad den har betydet for mig. Hver ting til sin tid, siger Skytte, som inviteres ud i alle samfundslag for at tale om sin omvendelse.
– Polemik er vældigt uinteressant for mig nu. Men ser man Jesus som noget besværligt i kirken, eller vil man censurere Bibelen, så vil kirken snart dø, siger Skytte.