Nordjyllands ældste teenager

Det er ikke en helt almindelig 65-årig, der trådte ind i pensionisttilværelsen den 11. juni.

Henning Olsen

Som præst i Tårs og Østervrå har Henning Olsen glad og gerne kastet sig ud i mange projekter – senest som bannerfører for søgervenlige meditationsgudstjenester og 40 målrettede dage.
Men det er blot toppen af isbjerget. For siden han blev færdiguddannet som præst i 1970, har han oplevet mere, end mange gør på et helt langt liv. Han kaldes ikke underligt for ”Nordjyllands ældste teenager”.
Der stod ikke skrevet om hans vugge, at Henning Olsen skulle blive baptistpræst. Han er født og opvokset uden særlig tilknytning til troen på Gud. Den mødte han først gennem kammerater ved CF-kasernen på Bornholm. Og i 1964 blev han døbt i Rønne Baptistkirke.
Det har altid været vigtigt for Henning Olsen at give troen videre til andre.
– At se et menneske komme til tro på Jesus og tage imod Ham i sit liv er det allerbedste og rigeste minde, man kan have! siger han.
Derfor valgte han at uddanne sig til baptistpræst på Baptisternes teologiske seminarium i Tølløse. Forinden havde han været et smut i Belgien for at lære fransk, og her fungerede han som en slags studenterpræst.
Efter endt præsteuddannelse i 1970 gik turen til USA, hvor han var sømandspræst i San Francisco i fire år.
Hjemme igen blev han gift med Ruth fra Tårs, og sammen bosatte de sig i Odense, hvor Henning fik job som ungdomspræst og ungdomssekretær i Danske Baptisters Ungdomsforbund.
Herefter læste Henning videre i Schweiz, inden han og Ruth bosatte sig i Brønderslev, hvor han havde fået kald til at være præst i Vrå-Brønderslev Baptistmenighed.

Altid på farten

Men det var ikke nok for Henning at prædike i kirken. Han stod for daghøjskole-kurser og var aktiv i Rumæniens-hjælpen. Dette førte til flere ture til Østeuropa.
Fra 1993 var Henning Olsen med til at starte baptistmenigheden i Esbjerg. Her boede han og familien i seks år og deltog med iver i det tværkirkelige arbejde. Henning var også aktivt med i DAWN (Discipling A Whole Nation), der støttede opstart af nye kirker i Danmark. Henning rejste bl.a. landet tyndt med en gruppe husmenighedsfolk for at inspirere kristne til at bruge deres hjem og kirker til at gøre deres gudstjenester mere søgervenlige.
Henning Olsen vendte i 1999 tilbage til Vendsyssel, nærmere bestemt Tårs, hvor Ruth er født og opvokset. Men Henning kunne ikke sidde stille:
– Han har været i USA et utal af gange, altid på jagt efter nye ting, han kan lære af, fortæller hans sekretær i Østervrå Baptistkirke, Birte Agerdal. – Og inden for det sidste år er turen også gået til Rwanda og Burundi i Afrika og til Papua New Guinea, nord for Australien.
Henning er i fritiden ivrig stavgænger og deltager i næsten alt, hvad der sker i byen, i omegnen og i egnens kirker.
Birte Agerdal regner da heller ikke med, at Henning bliver en stillesiddende ”pastor emeritus”, når han stopper sit job i Baptistkirken den 1. juli.
Fødselsdagen fejres med åbent hus i Sæsing Forsamlingshus lørdag d. 14. juni. Dagen er planlagt i samarbejde med fru Ruth. De fejrer nemlig sammen 125 års dobbeltfødselsdag.
/sl