På Billy Grahams Museum

Navnet Billy Graham er næsten lige så godt kendt verden over som Coca Cola. Sidste år åbnede Billy Graham Library i North Carolina.Vor tids største evangelist, Billy Graham, har fået sit eget mindesmærke i hjembyen Charlotte i Nord Carolina.Billy Graham Library åbnede sidste år, og museet giver besøgende et indblik i tjenestekarlens liv, fra mælkeproduktion hjemme i sydstatsbyen Charlotte til forkyndelsen af Guds ord i 185 lande verden over.
Billy Graham Library har været under arbejde i flere år og er lagt til Billy Graham Evangelistic Associations nye hovedkvarter i Charlotte.
Det måske mest slående ved det nye mindesmærke over den enkle, men højt agtede forkynder, er, at navnet Billy Graham ikke er at se på selve centeret.
Biblioteket, som er et mindesmærke over hans liv, handler ikke om Billy Graham som person, men om hans enkle forkyndelse over 60 år, nemlig korsets budskab.

Korset

Museet er en genskabelse af mælkegården, som evangelisten voksede op på nogle kilometer derfra, da dette område var en landsby.
I dag er området vokset sammen med storbyen Charlotte. Barndomshjemmet blev oprindelig flyttet fra gården og nogle mil sydpå til fjernsynsevangelisten Jim Bakers forlystelsespark i 1980-tallet.
Her stod det, til parken gik konkurs, hvorefter det blev pakket sammen og flyttet, forhåbentlig for sidste gang, til det nye museum.
I haven bag huset ligger en bønnepark og en stor lade, som indeholder alt om Billys liv.

Udstilling

Indgangen til laden går gennem en gigantisk glasdør, som er symbolsk for Grahams forkyndelse: Den eneste vej til himlen går gennem korset.

Da Guds frelse er gratis, tager Billy heller ikke entre for at besøge museet.
Det vrimler med frivillige ansatte, som giver af deres tid og guider folk rundt.
Turen starter i et hjørne som, er gjort til en staldbås. Der står den mekaniske mælkeko ”Bessie” som er en tro kopi af Billys ko, som han i sine unge dage angiveligt brugte som forsøgspublikum, når han øvede sig på sin prædiken.
Gamle billeder, mælkekasser, spande og en mælkeseperator, foruden en gammel Chevrolet lastbil med logoet til ”Graham Brothers” og ”Park Road” på. I Charlotte genskaber det noget af atmosfæren fra gården, hvor Billy voksede op.
Bagefter kan de besøgende komme med på en vandring i Billys liv, fra hans første store korstog i Los Angeles i 1949 til dagligdagens globale evangeliseringsprojekter.

Gribende

Vandringen starter med en kort film, hvor en håndfuld personer med forskellig baggrund fortæller om deres liv. En kendt fodboldspiller, som havde alt, men ikke Jesus, fortæller om tomrummet i sit hjerte.
En kvinde, som havde mistet sin mor alt for tidligt og måtte opdrage sine yngre søskende, fortæller om, at hendes far slog hende, drak og tog forskellige kvinder med hjem. Hun voksede op uden kærlighed og ønskede bare at dø. Det vil sige, indtil hun hørte evangelisten tale og modtog Jesus.
Fælles for dem alle er, at de giver et overbevisende og gribende argument for at tage imod Jesus, uanset deres baggrund. Og dette er på mange måder blevet Billy Grahams kendetegn.
Længere inde i vandringen er Billys korstog fra Los Angeles i 1949 genskabt. Det som skulle have været et tre-uger langt teltmøde blev til to måneder, og tusinde blev frelst.
Forkyndelsen fik stor opmærksomhed i medierne. Derefter kom de rundt i hele USA, foruden 185 andre lande, og over 210 millioner mennesker har hørt Billy Graham tale og hans invitation til at tage imod Jesus.
Det er nu, Helligånden kalder. Det er ikke sikkert, du lever i morgen. Nådens time er (nu), siger han fra talerstolen, foreviget på en gammel sort-hvid film.

Kendt navn

Navnet Billy Graham er næsten lige så godt kendt verden over som Coca Cola. I et rum ligger en bunke breve fra mennesker, som har hørt ham, enten på et lokalt korstog, på fjernsyn, radio eller i avis. Mange af brevene er adresseret til Billy Graham med adressen ”himlen” eller ”verden”.
På en af konvolutterne står der: ”Send til Billy Graham. Ved ikke adressen, men se til, at brevet kommer frem øjeblikkeligt”. Alligevel kom det frem til Graham.
En biskop i Australien siger i et brev, at nu, 50 år efter Grahams første besøg i landet, lever der stadig mange minder fra korstoget. Under en gudstjeneste for nyligt bad han dem, som havde været til stede under korstoget, om at række hånden op. Og det var der mange, som gjorde.

Souvenirer

Vandringen fortæller om hustruen Ruth, som han mødte tidligt i livet, og hvordan de to arbejdede sammen. Graham har flere gange omtalt hende som den mest solide kristne person, han har kendt.
Vi ser videre en kopi af radiostudiet, som Graham brugte til produktionen af programmet ”Hour of Decision”. Billy går for at være den første evangelist, som benyttede medierne for at få sit budskab ud. Her er filmklip fra World Wide Pictures, et filmselskab, som lavede film, der skulle lede folk til frelse.
Og her er hilsner fra præsidenter, kongelige og andre med håndskrevne ord om, hvordan Billy har inspireret dem.
Her er også en check fra Richard Nixon, som måtte låne fem dollars under et møde i maj 1970, da kollektskålen gik rundt. I brevet, hvor Nixon tilbagebetaler ”lånet”, siger Nixon, at han ser på bidraget som en fornuftig investering.
Nyvalgt præsident Ronald Regan sørgede for, at Billy Graham fik sit eget bilskilt med navnet ”Rev G” (Pastor G), som han kunne bruge, da han talte ved et privat møde i en kirke i Washington.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ustoppelig

Interviewobjekterne, som i begyndelsen af vandringen fortalte om deres liv uden Jesus og uden håb for i morgen, møder dig igen, før vandringen er ovre. Den livsforvandlende proces, de gennemgik, da de tog imod Jesus, er overbevisende, og de beder ufrelste om at lade Jesus komme ind i deres hjerter.
Mange besøgende har tårer i øjnene og en klump i halsen, idet de går ind til den sidste del af vandringen, som er en sammenklipning af de forskellige korstog. Budskabet er lige så enkelt nu som i 1949: Du finder frelsen i navnet Jesus.