Kæmpe bibelpark

Selv Moses ville nok have spærret øjnene op over verdens største ud-gave af De ti Bud. I Fields of the Woods dækker buddene en hel bjergside, svarende til et par fodboldbaner.På en hovedvej langt mod vest i den amerikanske delstat North Carolina peger et lille skilt til højre og fortæller, at nogle kilometer op mod bjergene ligger ”Fields of the Woods”. Med mindre du allerede har hørt om stedet, går denne vejviser som så mange andre i glemmebogen, indtil du pludselig ser indgangsportalen til stedet, som bibelens Moses sikkert også ville have spærret øjnene op for.Fields of the Woods er nemlig en af de ældste bibelparker i USA og er måske mest kendt for de samme bud, som Moses fik fra Gud på Sinai. Det, der overrasker de fleste, er det, som sikkert også ville have overrasket Moses:
De ti Bud er nemlig bredt ud over en bjergside, og hver af „tavlerne” med fem bud er på størrelse med en fodboldbane. Selvsagt er dette verdens største udgave af De ti Bud, og ikke uventet er det i Amerika.

Foto: Knut-Einar Norberg

Jungletelegrafen

Til trods for at det er udenfor alfarvej, finder 150.000 amerikanere hvert år vejen til Fields of the Woods, fortæller Wade Philips, der forvalter parken for det evangelisk-karismatiske kirkesamfund Church of God.
Arbejdet med at etablere parken blev påbegyndt i 1939, men blev ikke fuldført før en snes år senere. Den ligger kun en kort køretur fra det sted, hvor rafting-konkurrencen blev holdt under de Olympiske Lege i Atlanta i 1996.
Noget stort reklamebudget for parken har kirken ikke. De, der kommer her, kommer fordi de har hørt om parken fra andre, som har været her, eller de har læst om den i avisen.
Fields of the Woods er en af de mest besøgte familieparker i dette område, der er bedst kendt som Smoky Mountains. Man kan komme her hele året rundt med undtagelse af 1. Juledag og 1. Nytårsdag.
Dørene åbnes ved solopgang og lukkes, når solen går ned. Utroligt nok koster det ikke noget at komme ind, men der tages gerne imod donationer til at vedligeholde det enorme anlæg, der ligger beslag på næsten én kvadratkilometer.
Fields of the Woods er præcis så lidt højteknologisk, som det går an at være. Med undtagelse af nogen højttalere, der spiller gamle og kendte salmer for de besøgende, er alt i marmor og sten. Vind og vejr slider lige så meget på parken som de besøgendes fodtrafik.

På toppen af De ti Buds bjerg står dette gigantiske Ny Testamente, der er på størrelse med et fire etagers hus.Foto: Knut-Einar Norberg
En bibelvandring

Der hviler en usædvanlig fred over parken. Med undtagelse af gospeltonerne fra højttalerne, er det kun lyden af vinden, der blæser gennem granerne på bjergtoppene, som høres.
Mellem det, lokalbefolkningen omtaler som ”De ti Buds Bjerg” og ”Bønnebjerget” på den anden side af den lille dal, står en gigantisk betlehemsstjerne på toppen af det, der minder om et gammelt boretårn.
Fra dette sted kan du se Golgata, Josefs Grav, De ti Bud, Nationernes Kors, der består af flag fra de 150 nationer, hvor kirkesamfundet har menigheder, for ikke at glemme det 45 m. høje kors, der står på et tredje bjerg og fortæller om Jesus.
Lige ovenfor De ti Bud står det, der må være verdens største Ny Testamente, mejslet ud i beton. Inskriptionen fra Matthæus 22, 37-40 og Jesu ord om det største bud i loven er ikke til at undgå, selv fra luften. Monumentet er på størrelse med et fire etagers hus, og bogstaverne er en halv meter høje.
På den anden side af dalen ligger Bønnebjerget med omkring 360 trappetrin fra bund til top. På vej op står der 29 monumenter med lige så mange bibelske visdomsord med hentydninger til vor tid som f.eks. totalforbud mod tobak og alkohol, hold hviledagen hellig, Guds nåde, og hvordan vi som gode kristne bør opføre os i hverdagen.
Her hersker der også stilhed, bortset fra pustende amerikanere, der går op ad trapperne, beder en bøn og grunder på ordene i hvert af monumenterne.
Det er nemlig en stejl trappe, og 360 trappetrin er langt mere, end de fleste er vant til, for slet ikke at snakke om, hvis de allerede har gået op og ned til De ti Bud.
Dersom konditionen er et problem, går der selvfølgelig bilveje til samtlige bjergtoppe, og der er også en lille flyveplads for de, der bruger luftvejen.

Sjælero

Den kristne familiepark Fields of the Woods står med sit spartanske og støjfrie anlæg i skarp kontrast til andre forlystelsesparker, der er fyldt med lyd, støj og blinkende lys. Måske er det netop derfor så mange kommer her. For her finder de ro for sjælen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Lovprisningssalmerne minder os om Guds omsorg og godhed mod os mennesker, og i bibelparken har folk tid til at reflektere over ordene, der er mejslet ind i marmor og beton. Foto: Knut-Einar Norberg

Parken er populær blandt menigheder, der sender de unge på camping her. Ind imellem holdes her gospelkoncerter, mens gudstjenester og dåb forekommer langt hyppigere.
I oktober måned er der Oktoberfest, og til jul dekoreres alt med lys. I påsken er der altid en fremstilling af Jesu død og opstandelse, mens der i maj er et stort morsdag-arrangement, og på USA’s nationaldag fejres Amerikas kristne rødder.
Andre kommer her for at bede. Væk fra byens larm og støj finder de stilhed og fred og søger Gud med deres begærelsesbønner, fortæller familien Philips fra Missouri, der kom her for at bede for en ven, mens de var på vej østover.

En vision

Fields of the Woods er også et historisk monument over kirkesamfundet Church of God.
Det blev startet af Richard Spurlin, William Bryant og A. J. Tomlinson i 1886 under navnet Christian Union og havde sine åndelige rødder i sydstatsbaptisterne og kvækerne. Bryant boede der, hvor parken ligger i dag, og det var på en af disse bjergtoppe, han fik en vision om at forene kristne trossamfund på bibelsk grund.
Unionen varede kun til 1923, da kirkesamfundet blev splittet over en ny karismatisk retning. Church of God voksede til over 8 millioner medlemmer i dag, mens den anden udbryder Church of God of Prophecy i dag har knap en million medlemmer.
I sommeren 2003 var de to kirkesamfund samlet, og der er nu snak om en forsoning, siger Philips.
Uenigheden til trods, Guds ubestridte ord er godt mejslet ind i klipperne i denne del af North Carolina.


Artiklen fortsætter efter annoncen: