Den succesriges 10 bud

Mens jeg gik på bibelskole, bad en besøgende profet én af eleverne om at rejse hjem. Bare så’n. Vi var chokerede. Det viste sig senere samme dag, at eleven rent faktisk havde ”glemt” at fortælle os, at han havde kone og to børn hjemme i Norge. Bibelskolen var derfor ikke det rigtige sted for ham lige nu, for hans familie havde mere brug for ham, og ægteskabet blev lykkeligvis i sidste ende reddet.
Den dag lærte jeg, at samme handling for én person kan være et fremskridt, mens det for en anden person netop kan være et tilbageskridt.
Hændelsen hjalp mig til at forstå, hvad succes i bund og grund er. Ikke to personer lever det samme liv, og derfor kan to personer ikke have helt de samme succeskriterier.
Den australske kristne sangerinde Rebecca St. James’ personlige definition på succes er fx: ”Succes er at være trofast overfor Jesus i store og små ting og at være en god datter for mine forældre og en god søster til mine seks yngre søskende”.
Jeg har mødt mennesker, hvis største succeshistorie fx er at stå på egne ben efter en skilsmisse, at gennemføre en uddannelse, at turde være alene hjemme, at lære at bede om hjælp, at søge drømmejobbet, at betale sin gæld, at blive genforenet med familien eller at sige til en person: “Jeg elsker dig”.
I tidens løb har jeg lidt efter lidt formuleret nogle af de menneskers succeskriterier, hvis liv jeg har lært meget af, i det jeg kalder ’Den succesriges 10 Bud’:

1. Drop den selvudslettende facade, at alt går godt hele tiden. Giv den ikke videre til den næste generation.
2. Alle falder. At rejse sig op igen er det, der tæller.
3. Mit udgangspunkt er mit liv i dag. Jeg kan ikke gå fra A til C uden om B.
4. En dårlig start betyder ikke en dårlig slutning.
5. Sæt dig som mål ikke at være den samme person om et år.
6. Vækst kommer gennem små beslutninger i hverdagen.
7. Integritet, integritet, integritet! Mit ydre og indre må være ens.
8. Succes er en sindstilstand.
9. Livet er et blankt stykke papir. Jeg skriver selv en stor del af handlingen.
10. Succes er at kunne ære Gud i alt, hvad jeg gør.