Folkedrab i Sri Lanka?

Meget tyder på, at regeringshæren er i fuld gang med etnisk udrensning af tamiler på den borgerkrigshærgede ø. Menneskerettighedsorganisationer protesterer.190 unge mænd myrdet. 130 kvinder voldtaget. Sådan lyder en rapport fra Sri Lanka søndag den 15. februar.

Amnesty International rapporterede allerede i december om regeringshærens ubarmhjertige fremmarch. Faksimile fra Amnestys blad.

En ny offensiv fra landets regeringshær mod den tamilske befrielseshær De Tamilske Tigre er den foreløbige kulmination på over 25 års borgerkrig.
Lige siden den srilankanske regering ophævede fredsaftalen med tigrene den 2. januar 2008, er hæren systematisk i gang med noget, der ligner etnisk udrensning i fremrykningen mod de tamilske områder i nord og øst.
Den srilankanske hær har bl.a. brugt klyngebomber i civile områder. Ifølge en talsperson fra FN er et hospital i byen Puthukkudiyiruppu blevet ramt af klyngebomber og måtte evakueres.
– Brugen af klyngebomber under disse omstændigheder kan være en krigsforbrydelse, siger Sam Zarifi, Asien-koordinator hos Amnesty International, om den 16 timer lange bombning af hospitalet i Puthukkudiyiruppu.

Etnisk udrensning

Ifølge premierminister Wickremanayake er målet for offensiven en ”total udslettelse” af fjenden, skriver Amensty International. Regeringshæren har halveret det tigerkontrollerede område i nord.
Tamilernes repræsentant i parlamentet Selvarajah Gajendran anklager nu regeringshæren for krigsforbrydelser:
– Omkring 190 mænd er myrdet og 130 kvinder udsat for seksuelt misbrug blandt de tusinder af civile, der indtil nu har søgt tilflugt hos den srilankanske hær, lyder anklagen.
Informationerne kommer, ifølge Dansk Sammenslutning af Tamilske Foreninger (DSTF), direkte fra beboere og kontakter i interneringslejre i byen Vavuniyaa.
– Medmindre der øjeblikkeligt kommer international overvågning, kan det ikke forhindres, at situationen bliver, som den var i Jugoslavien, siger Gajendran ifølge den tamilske hjemmeside Tamileelam.dk.
Ekspert i folkedrab, tidligere statsadvokat, Bruce Fein siger til den canadiske tv-station TVI:
– Øjenvidneberetninger indikerer, at de civile tab antager dimensioner som i Screbeniza i det tidligere Jugoslavien.
Oplysningerne bekræftes af menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch:
– Der kommer løbende rapporter om store civile tab i kampene mellem regeringshæren og De Tamilske Tigre i Mullaittivu-distriktet i den nordlige Vanni-provions.
Regeringens seneste offensiv har sendt over 220.000 mennesker på flugt, oplyser Amnesty International.

Sikkert at dræbe

Regeringen opfordrer befolkningen til at flygte fra de tigerkontrollerede områder til såkaldte ”sikkerheds-zoner”:
– De kalder de regeringskontrollerede områder for sikkerheds-zoner. Men det betyder blot, at det er sikre zoner til at udføre drabene i, siger Bruce Fein til TVI.
Human Rights Watch er mildest talt betænkelige ved situationen:
– En udtalelse fra den srilankanske regering om, at den ikke er ansvarlig for sikkerheden for de civile, som forbliver i tigerkontrollerede områder, tyder på en afskyelig ligegyldighed over for den civile befolknings velfærd og er i modstrid med international lov, skriver Human Right Watch.
Krigslove påbyder stridens parter at tage mest muligt hensyn til civile. Man er medskyldig i krigsforbrydelser, hvis man undlader at hjælpe den civile befolkning, siger Bruce Fein, der har udgivet tre bøger om folkedrab. Den seneste bog dokumenterer detaljeret 100 tortursager og 1000 drab på civile, bl.a. i Sri Lanka.
– Regeringen og De Tamilske Tigre ser ud til at konkurrere om hvem, som kan udvise mindst interesse for at beskytte civile, siger Asien-direktør for Human Rights Watch, Brad Adams.
Alle journalister og hjælpearbejdere har været forment adgang til kampområderne i Nord- og Øst-srilanka siden september 2008.

Til skræk og advarsel

Den over 25 år lange borgerkrig på Sri Lanka har kostet over 75.000 mennesker livet. Desuden meldes jævnligt om ”forsvindinger”, hvor civile bortføres for enten at forsvinde sporløst eller blive dræbt og efterladt til skræk og advarsel. Ifølge Human Rights Watch har præsident Mahinda Rajapakse gjort Sri Lanka til ”en af de værste udøvere af forsvindinger i verden”.
Sri Lanka har ligget i borgerkrig mellem buddhistiske singalesere og hinduistiske og kristne tamiler siden 1983. De Tamilske Tigre (LTTE) kæmper for en uafhængig stat i tamilernes oprindelige hjemstavn i det nordlige og østlige Sri Lanka. I februar 2002 blev der med norsk mellemkomst indgået en våbenhvileaftale mellem den srilankanske regering og LTTE. Den blev dog formelt ophævet af Sri Lankas regering den 2. januar 2008.
Singalesere og tamiler har ellers levet fredeligt side om side i over 1000 år, ifølge leksikonet Geographica. Fra 1500-tallet har portugisere, hollændere og englændere besøgt og præget øen, og fra 1815 blev øen engelsk koloni. Sri Lanka blev først selvstændig i 1948 med lokale politikeres løfte om lige rettigheder for tamiler og singalesere. I stedet fratog det singalesiske flertal landets 800.000 tamiler deres statsborgerskab og gjorde singalesisk til landets eneste officielle sprog.
Tamilerne udgør ca. 18 pct. af øens befolkning.


Artiklen fortsætter efter annoncen:TV-kanalen Global Tamil Vision bringer dagligt rapporter fra slagmarken i det nordlige Sri Lanka.
Tamilernes lidelseshistorie

I 1956 blev over 100 tamiler dræbt af singalesiske bander.
I 1958 blev tamilske mænd, kvinder og børn hugget ned med hjemmelavede sværd og køller.
I 1961 foretog Sri Lankas militær og politi operationer mod tamiler overalt på øen.
I 1974 slog militær og politi til mod deltagere ved en tamilsk konference i Colombo. Ni tamiler mistede livet. Konferencen flyttedes til Jaffna i nord, hvor singalesisk militær slog til igen.
I 1981 antændte Sri Lankas militær brand mange steder i Jaffna, herunder et bibliotek hvor mere end 95.000 bind blev ødelagt, her iblandt adskillige kulturelle og uerstattelige skrifter.
I 1983 blev mere end seks tusinder tamiler dræbt ved plyndring af tamilernes ejendomme i hovedstaden Colombo. Desuden blev 57 tamilske fanger slået ihjel i Sri Lankas bedst sikrede fængsel i Colombo. Samtidig blev over 50.000 tamiler deporteret med skibe fra Colombo til Jaffna i deres eget område.
I 1985 blev 50 civile i et medborgerhus massakreret af Sri Lankas sikkerhedsstyrker.
I 1986 blev 80 civile hakket og stukket ihjel, her iblandt ældre, kvinder og børn.
I juni 1995 rykkede regeringshæren ind i Jaffna og genbesatte tamilske territorier. Over 500.000 flygtede til Wanni-regionen, som var under modstandsbevægelsen De Tamilske Tigres kontrol.
I 1998 fandt man i Jaffna en massegrav med 400 lig. Sri Lankas soldater har siden indrømmet involvering i kidnapning og nedskydning af tamiler.
I 2002 blev der indgået en våbenhvile, som blev opsagt af Sri Lankas regering i 2008.