Sange fra bag gitteret

Det er i Matthæus Evangeliets 25. kapitel, Jesus udtaler sin svidende kritik af manglende engagement i udsatte gruppers problemer, herunder de indsatte i fængslerne. Og selvom ordene nu har endog rigtig mange år på bagen, taler de stadig tydeligt til den enkelte i det 21. århundrede.I Vridsløselille Statsfængsel er man velsignet med en ihærdig ildsjæl ved navn Louise Adrian, der nu på 14. år står i spidsen for Fangekoret, der her præsenterer sin nyeste udgivelse. Det, der oprindelig startede som en del af den ugentlige søndags-gudstjeneste, har i dag udviklet sig til et rehabiliterings-projekt, der står endog meget stor respekt om udenfor murene.
Albummet bærer den ironisk dobbelt-tydige titel Fangenumre, men går vi til selve indholdet, er det en ganske anden sag. Alle teksterne er skrevet af de indsatte selv og repræsenterer dermed – som det tørt konstateres i det medfølgende teksthæfte – henved 290 års erfaring. Det både ses og føles.
En udgivelse som denne er både socialpolitik, kultur-begivenhed og velgørenhedsarbejde; koret har nemlig valgt at donere overskuddet til Børns Vilkår, og man støtter altså en god sag ved sit køb af albummet.
Først og fremmest er der imidlertid tale om en øjen-åbner af rang og en stærk, følelsesmæssig oplevelse. Man må have gitter for sit hjerte, hvis man ikke lader sig røre og bevæge, når Flemming overbringer sin kone sit ”NEJ” til at begå en lignende fejltagelse: ”Undskyld mit fejltrin / Undskyld jeg faldt / Gid kærligheden vil tilgive alt!” … når Jesper minder om det problematiske i at kaste den første sten … eller når Claus opfordrer til dog at ”tage chancen”, når tilværelsen går én imod, og bede en bøn … man kunne blive ved og ved … det er suverænt, er det – og så får man endda næsten skyldfølelse, når man således underdriver.
Sandheden er enkel: Jeg fattes ord. I stedet nødsages jeg at henvise til en gammel svensk talemåde: Den bedste musik opstår, hvor hjertet og munden taler ét.
Det sker her. Af hjertet tak. Og vil man vide mere, kan man gå til www.fangekoret.dk.
Kristian Kristiansen