Græsset er ikke grønnere på den anden side

Ægteskaber, der ikke bliver lagt en omhyggelig indsats og gennemtænkt planlægning i, forfalder. I et gammelt ordsprog taler man om, at ”græsset altid er grønnere på den anden side af hækken”.Bjarne Nederby Jessen
– tidl. lærer, Grønlands-
missionær, skole-
bibliotekskonsulent
og frikirkepræst.

Det siges ofte i forbindelse med utroskab, som er blevet så moderne, og som skaber så mange problemer og sår for mange mennesker.
Mange – ikke kun kristne – siger omkring brylluppet:
”Det sker aldrig for mig!” Men det bliver hverdag, og fristelserne dukker op midt i hverdagens trummerum – også for kristne – og fristelsen til et lille, ægteskabeligt sidespring dukker op – også for mange kristne.
Men én ting er at blive fristet, noget andet er at falde for fristelsen og bagefter opdage, at græsset ikke er grønnere på den anden side af hækken.
Ordsprogenes bog kapitel 7 vers 32 er helt klar på det te punkt:
”Den, der begår ægteskabsbrud, er uden forstand”. Så klart kan det siges. En kort fornøjelse kan gøre stor skade – for ægtefælden derhjemme, for én selv og for børnene og måske også den anden parts ægtefælle og børn.

Ægteskabet er helligt

Ægteskabet er helligt og indgået ind for Gud, hvor man lover hinanden troskab til døden os skiller. Det er ikke noget man skal lege med, men man skal være vågen for, at det kan gå galt.
Midt i forelskelsens rus er det hele idel lykke. Men forelskelsen må udvikle sig til en dyb og inderlig kærlighed, hvor man hver for sig vil gøre det bedste for den anden. Det sker ikke af sig selv. Det kan godt være hårdt arbejde, men et arbejde, der er værdifuldt, en god investering i ægteskabet og i hinanden.
Man må for alt i verden ikke tro, at ægteskabet på en eller anden måde kører videre af sig selv og i sin egen kraft. Det kan let ske, at man vokser sig væk fra hinanden og ikke tættere, hvis man ikke er opmærksom. På en brakmark vokser der ukrudt, ikke blomster. Er man doven og initiativløs, ender man med at kede sig og fristes til at se sig om efter noget andet.
Frøene til et godt og velfungerende ægteskab er til stede fra starten. De skal bare vandes og fremdyrkes. Din ægtefælle er enestående. Du har ikke brug for en ny. Sammen har I råvarerne til at bygge et godt forhold, hvis I begge sætter noget ind på det.
Hvis begge parter tænker: Hvad kan jeg gøre for, at min ægtefælle har det godt? Hvis begge tænker mere på at give end at modtage, bliver begge tilfredse og glade i ægteskabet.
Husk at det såkaldt grønnere græs også skal gødes, slås og vandes præcis som den plæne, vi allerede har.

Der skal være fest

Den fuldkomne vært eller værtinde er ikke blevet det ved et tilfælde. Han eller hun planlægger til mindste detalje. Intet bliver taget for givet. Den fest, der bliver afviklet gnidningsløst og dygtigt, er i virkeligheden et resultat af megen omtanke og tid og mange udgifter.
Ægteskaber, der ikke bliver lagt en lige så omhyggelig indsats og gennemtænkt planlægning i, forfalder. Den mest ødelæggende opfattelse, man kan have om sit ægteskab, er at det nok på en eller anden måde kører videre i egen kraft.
De gode stunder kommer ikke bare af sig selv. En seddel med kærlige ord i madkassen eller på puden kommer ikke ved trylleri. Et måltid tilberedt med kærlighed, kan man ikke købe færdiglavet. Skal man have en middag med levende lys på bordet, skal der nogen til at tænde lysene.
Skal man af sted sammen på en weekend alene, skal der én til at bestille plads og måske én til at sørge for pasning af børnene. Kærligheden skal planlægges. Romantikken skal dyrkes. Kærligheden vil enten vokse eller dø. Nogen må tænke, tænke, tænke. Et tillidsfuldt, livslangt ægteskab er ikke et tilfældigt resultat af flygtige følelser, men bliver skabt af god vilje og tid til hinanden.
Ægteskabet er en fest, men det er også hverdag – og både til hverdag og til fest, skal vi være der for hinanden!
Livet er en gave. Ægteskabet er en gave. Og gaver skal man værne om.
Værd at læse om dette emne:

”Myten om det grønnere græs” af J. Allan Petersen, Credo Forlag 1990. ”Sex på afveje” af John White, Credo Forlag 1989. ”Kærligheden finder veje” af Rob Parsons, Lohses Forlag i samarbejde med Credo Forlag 2003. ”Ægteskabets mysterium” af Mike Mason, Credo Forlag 1991.