Tema: Efterskoler
Forældreråd fra
Kildevæld Efterskole:
– I må give slip på
jeres efterskolebarn
En efterskolestart er en stor omvæltning. For både teenagere og deres forældre. De unge filer løs i navlestrengen, og forældreskabet går ind i ny fase. Et udfordrende rolleskift at håndtere.Giv slip, men vær der altid, når dit barn har brug for dig. Lyt meget, men hold fast i jeres fælles beslutning.
Det er Poul Jørgensens budskab til et nyt hold forældre på Efterskolen Kildevæld i Kolding.
Her er skoleåret netop skudt i gang med 101 elever, da domino møder efterskoleforstanderen på jagt efter velafprøvede råd om at være far og mor for børn i teenagealderen.
– Godt forældreskab er at vise tillid og overbærenhed, også når du ikke hører noget fra dine børn i lang tid. Intet nyt er godt nyt, siger vi på Kildevæld, og det ved de fleste forældre godt, når vi starter op, mener Poul Jørgensen.
Han har netop selv afleveret sin søn Jacob på en efterskole på Sjælland og måtte vente tre dage, før han fik den første sms.
– Efterskolelivet begynder normalt med et savn for både børn og forældre, men har man haft et godt og harmonisk forhold til hinanden og forberedt sig grundigt, vil den gensidige glæde overskygge savnet.
– Den største udfordring med afsavn er typisk, når det første eller sidste barn sendes fra reden, forklarer han.
– Lidt sværere bliver det at håndtere, når lille Louise ringer hjem, fordi hun er blevet dødelig uvenner med en værelseskammerat eller bare ikke vil tage sin køkkenvagt, siger han og fortsætter:
– Men det duer naturligvis ikke at hente sit barn hjem, fordi det ikke vil passe sine opgaver. Eller at komme med burger og pommes frites, fordi sønnen klager over efterskolemaden.
– Som efterskoleforældre skal man som udgangspunkt blande sig så lidt som muligt og overlade hverdagens små konflikter til skolen.
– Man skal være engageret i sit barn og lytte meget, men samtidig vide, at der skal mindst to til en konflikt, siger Poul Jørgensen.
– Det vigtigt at være rummelig over for sit barns humørsvingninger og holde hovedet koldt, når teenagerens verden er ved at gå under – for eksempel hvis kæresten slår op.
Poul Jørgensen oplever et øget pres på forældrerollen og derfor også flere usikre forældre, som kommer til kort over for forældreopgaven.
Samtidig er antallet af bevidste og ambitiøse forældre stigende, men de spørger også: Gør vi det godt nok?
– Vi gør meget ud af at inddrage forældrene, lytte til dem og gøre dem til part i både konflikter og successer, siger han og fortæller om forældre, som bruger skolens medarbejdere som sparringspartnere i stort og småt.
– Det er i vores fælles interesse, at efterskoleåret bliver et livsforvandlende år for barnet, og vi er meget bevidste om at være ydmyge over for det store ansvar, vi har.
– Vi bruger derfor gerne vores faglige og menneskelige erfaring på at støtte op om forældrene. Vi overvejer også, om vi på sigt skal tilbyde en slags forældrekurser i forældre/teenageudfordringen.
Efterskoleopholdet kan især for børn fra skilsmissehjem være en form for frirum, hvor et ungt menneske slipper for at være daglig part i en verserende konflikt mellem mor og far.
– Det kan ligefrem være med til at bygge bro og forbedre kommunikationen mellem forældrene og teenageren. Vrede, skuffelse og frustration kan få afløb i et andet rum, i stedet for at især pigerne forsøger at kompensere for en skyldfølelse ved at prøve at løse konflikten mellem mor og far, lyder Poul Jørgensens erfaring.
Et efterskoleophold kan være utroligt godt til at bryde med gamle mønstre, himmelvendte øjne og dårlig kommunikation.
– Der er masser at vinde for forældre ved at lade andre voksne lægge skuldre til i et eller to vanskelige teenageår, siger han.
– På den måde kan man godt vælge at kalde et efterskoleophold for en opdragelsesstrategi. Jeg kan dog bedre lide at sige, at vi har gode muligheder for at understøtte og præge de unges modning og udvikling positivt.
– Mange får desuden slebet og banket på deres barnetro i mødet med andre teenagere, og det kommer der ofte en modnet og personlig tro ud af, tilføjer han.
– Jeg tror, det vigtigste i ethvert forældreskab er, at den unge føler sig elsket og accepteret – også når han eller hun gør noget dumt eller direkte forkert.
– Som forældre behøver man ikke altid at vinde eller få ret. I de fleste tilfælde er det at give slip og sende sit barn på efterskole ikke et farvel, men en overgang til en ny fase, hvor relation til ens barn får nye dimensioner.
– Og barnet kommer hjem som et modnet og fornuftigt ungt menneske, som på en lang række områder er blevet mere selvstændigt og ansvarsfuldt.
Af Martin Højgaard