Israel og USA enige om undersøgelse af affæren omkring ”flotillen”

To uger efter konfrontationen mellem israelske kommandosoldater og den såkaldte ”Friheds-flotille” med pro-palæstinensiske aktivister på vej til Gaza-området, er USA og Israel nået til enighed om karakteren af den israelske undersøgelseskomite, der skal granske omstændighederne ved denne episode.Amerikanerne har foreslået samme slags undersøgelseskomite, som den der granskede Nordkoreas sænkning af et sydkoreansk skib for kort tid siden.

Kontakten mellem USA og Israel er blevet forestået af statsminister Binyamin Netanyahu og forsvarsminister Ehud Barak fra israelsk side og vicepræsident Joe Biden fra amerikansk.

Der foreligger endnu ikke en officiel meddelelse om komiteen, men dette ventes at ske i løbet af kort tid.

Meddelelsen ventes fremsat af Netanyahu, der også vil udtale sig om sammensætningen af komiteen og dens medlemmers magtbeføjelser.

Ifoelge israelsk TV vil en tidligere hoejesteretsdommer blive formand, og det oplyses, at statsministeriet har henvendt sig til tidl. højesteretsdommer Ya’akov Tirkel om dette.

Et forum af syv israelske ministre har drøftet dette anliggende, men en endelig afgørelse kom først efter en amerikansk godkendelse. Der gik fire dage med amerikansk-israelske drøftelser om dette, efter at USA foerst havde været utilfreds med karakteren af det oprindelige forslag og komiteens sammensætning. Amerikanerne insisterede på, at komiteformanden skulle være en tidligere højesteretsdommer for at give komiteen større troværdighed.

Komiteen vil vaere udnævnt af regeringen, men vil ikke blive anset som en officiel regeringsundersøgelse, nedsat i overensstemmelse med regeringens ”basic law”. Den vil heller ikke være en stats-undersøgelseskommission.

Udover en (tidl.) dommer som formand vil komiteens medlemmer omfatter jurister med speciale i international lov samt to observatoerer – en amerikaner og en europæer.
Mandatet


Artiklen fortsætter efter annoncen:Komiteen vil få mandat til at undersøge, om blokaden af af Gaza-striben er i overensstemmelse med international lov, om den israelske flådes overtagelse af hjælpe-flotillen i internationalt farvand var legal, og om israelske styrkers magtbrug og andre aspekter af operationen var legal.

Det ventes, at Netanyahu, Barak og forsvarschefen, general Gabi Ashkenazi, vil aflægge vidnesbyrd for komiteen.

Et team af militæreksperter, under ledelse af generalmajor (af reserven) Giora Eiland, har i onsdags indledt dets egen undersøgelse af flotille-episoden.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Eiland er tidligere chef for Israels Nationale Sikkerhedsråd.