Se din ægtefælles vigtigste behov

Lektion 11En sommeraften kom min mand hjem kl. 23.30 efter et maratonmøde i kirken. Jeg sukkede lettet. Så rakte han mig en stor syrenblomst, som han netop havde plukket.Køkkenet blev fyldt af en skøn blomsterduft, mens jeg satte blomsten i vand. Jeg klemte min mands hånd lige så begejstret, som hvis jeg havde fået en 14-karats guldkæde.
Hele ugen havde jeg sukket af længsel, når vi kom forbi et sted med blomstrende syrener, men de var altid placeret på andres ejendom og uden for rækkevidde. Denne aften havde min mand tænkt på min længsel og havde plukket en blomst fra en gren, der hang ud over en hæk.
Jeg sætter stadig stor pris på dette minde, fordi handlingen mødte et af mine primære kærlighedsbehov – overraskende gaver! Jeg har brug for at vide, at min mand tænker på mig, når han ikke er hjemme.
På den anden side er min mands største kærlighedsbehov seksuel tilfredsstillelse og rosende ord (ingen kritik tak!)
I bogen His need, Her Needs, kan man se William Harley Jr.’s liste over mandens fem mest grundlæggende kærlighedsbehov:
1. Seksuel tilfredsstillelse
2. Afslappende tid
3. En attraktiv ægtefælle
4. Hjemlig støtte
5. Beundring

Kvindens liste ser sådan ud:
1. Ømhed
2. Samtaler
3. Ærlighed og åbenhed
4. Økonomisk støtte
5. Familieliv

Gary Chapman præsenterer denne liste med de fem primære kærlighedsbehov i sin bog ”De 5 kærlighedssprog”:
1. Anerkendende ord: ”Du ser flot ud i den kjole”, ”hvor er jeg stolt af dig”.
2. Tid til hinanden: Uafbrudte stunder hvor vi fokuserer på opmærksomhed og lytter med hjertet.
3. Modtage gaver: At give gaver er udtryk for kærlighed.
4. Tjenester: Din ægtefælle påtager sig en huslig opgave, som du ellers skulle have gjort, sørger for bilen er vasket og fyldt op med benzin, inden du skal ud at køre.
5. Fysisk berøring: Holde i hånd, kærtegne, massage, seksuelt samvær osv.

Når vi åbner os og beskriver vores primære kærlighedsbehov for hinanden, må vi huske, at når man afslører et behov, er man sårbar og åben over for den smerte, det medfører, hvis dette behov negligeres eller ignoreres af ægtefællen. Noget af det der kræves af dig i denne lektion, kan føre til midlertidige smerter. Det er prisen, vi betaler for intimitet. Men det er vel det værd for at få et mere intimt ægteskab.
Eftersom det er nemt at såre ægtefællen, er det godt at huske på at ”tale” ægtefællens kærlighedssprog og tilfredsstille hans/hendes behov så ofte som muligt.

Opgave
1. Fuldfør denne sætning efter tur:
”Jeg gætter på, at du føler dig mest elsket når jeg…”.
Når du lytter, skal du ikke kommentere eller bruge kropssprog, som udtrykker vantro eller uenighed.

2. Tænk i stilhed over disse personlige spørgsmål:
Hvordan udtrykker jeg oftest min kærlighed til min ægtefælle? (Det du gør for ham/hende indikerer muligvis, hvad du ønsker han/hun skal gøre for dig.)
Læs listerne over kærlighedsbehov/sprog én gang til. Tænk over det, som din ægtefælle har foreslået som dit største kærlighedsbehov. Har han/hun ret? Hvad mener du, er dit største kærlighedsbehov, efter at du har læst listerne og tænkt over det?

3. Når du er klar til at dele dit største kærlighedsbehov, tager du din ægtefælles hånd og fuldfører denne sætning: ”Jeg tror, at jeg føler mig mest elsket, når du …”.

4. Den lyttende ægtefælle skal så svare ved at fuldføre denne sætning: ”Hvis jeg skal få dig til at føle dig rigtig elsket, er det bedst for mig at….”


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ugens udfordring

Vælg et af ægtefællens primære kærlighedsbehov, og tilfredsstil dette behov mindst én gang en af de nærmeste dage.
Af Bobbie Yagel